La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó: “Tenim el compromís de millorar la vida de les internes dins les presons. Tots ens podem equivocar i hem de tenir el dret a poder reparar el que hem fet”
La vicepresidenta institucional del FC Barcelona, Elena Fort: “Necessitem empoderar aquestes dones, fer que tornin a entrar a la societat”
Una trentena d’internes del Centre Penitenciari Brians 1 fan sessions de joc i d’esport dinamitzades per tècnics esportius del Barça i destinades a empoderar-les i a adquirir habilitats socials
El Departament de Justícia i la Fundació FC Barcelona han signat un nou acord de col·laboració per avançar en la reinserció social i laboral dels interns dels centres penitenciaris i de justícia juvenil de Catalunya. Aquesta nova aliança preveu, entre altres accions, posar en marxa un projecte de reinserció sociolaboral per a les dones privades de llibertat del Centre Penitenciari Brians 1.
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, acompanyada de la vicepresidenta institucional del FC Barcelona, Elena Fort, i la directora general de la Fundació, Marta Segú, ha fet una visita avui a les internes del Centre Penitenciari Brians 1 mentre participaven en les sessions esportives, dissenyades amb la metodologia pròpia de la Fundació, amb l’objectiu de millorar les seves habilitats i competències i ajudar-les en la reinserció en la societat i en el món laboral. El projecte inclou també la derivació de les internes a itineraris de formació i tallers ocupacionals, i l’acompanyament en el procés de recerca de feina.
Durant l’acte, Ciuró ha assenyalat que “tenim el compromís de millorar la vida de les internes dins les presons. Tots ens podem equivocar i hem de tenir el dret a poder reparar el que hem fet”. La consellera ha afegit que “és un orgull ser la màxima responsable de les presons catalanes, sou el que més ens importa, la nostra voluntat és que tingueu una segona o una tercera oportunitat”.
Ciuró ha explicat que “cada dia, als centres penitenciaris unes 3.000 persones practiquen esports. La pràctica esportiva té un impacte en la reducció de la conflictivitat, facilita l’abandonament del consum de tabac i drogues, millora la convivència i la integració de la persones en la seva preparació per a la vida en llibertat”.
La vicepresidenta institucional del FC Barcelona, Elena Fort, per la seva part, ha assegurat que “és un orgull com a club treballar amb persones vulnerables. Volem que el Barça faci la vida millor a aquestes persones. Necessitem empoderar aquestes dones, fer que tornin a entrar a la societat, que es formin, que adquireixin aquests coneixements”.
I finalment, la directora general de la Fundació del FC Barcelona, Marta Segú, ha explicat que “el nostre objectiu és treballar les habilitats personals i l’autoestima a través d’una eina màgica com és l’esport. Una eina que transforma i millora la vida de les persones. Pot ensenyar valors com l’esforç, la disciplina, el treball en equip i el respecte cap els demés. Una metodologia que estem utilitzant amb els joves i que ara també la farem servir amb vosaltres”.
Empoderar i adquirir habilitats
Aquest projecte, que vol consolidar habilitats i competències en les internes, té dues vessants. D’una banda, les sessions socioeducatives que la Fundació FC Barcelona ja du a terme per a una trentena d’internes en els mòduls de Brians1 i que es basen en la metodologia SportNet, que utilitza l’activitat física –el joc i l’esport‒ com a eina de creixement personal i comunitari. D’altra banda, i pel que fa a la reinserció laboral, la Fundació FC Barcelona treballarà per detectar les habilitats i vocacions de les participants i per acompanyar-les i ajudar-les en les possibles sortides laborals. El projecte inclou l’acompanyament a les internes en els casos en què s’assoleixi l’èxit.
El nou acord també dona continuïtat al projecte de transferència metodològica als centres de justícia juvenil mitjançant el qual s’adopta la metodologia SportNet de la Fundació FC Barcelona, com a eina educativa i d’integració social i laboral.
Metodologia SportNet als centres de justícia juvenil
Des de 2016 la Fundació col·labora amb la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil del Departament de Justícia amb aquesta metodologia educativa, per contribuir a la rehabilitació dels joves i menors a través de l’esport i l’activitat física. Amb l’ajuda de tècnics esportius especialitzats en col·lectius vulnerables, els joves dels centres de justícia juvenil utilitzen l’esport com a eina de transmissió de valors.
Aquesta iniciativa s’ha materialitzat amb sessions que s’han dut a terme en cinc centres educatius de règim tancat de justícia juvenil: Can Llupià, El Segre, Montilivi, l’Alzina i Til·lers. Les sessions han permès desenvolupar habilitats socials a uns 150 joves interns cada any, els quals han millorat en aspectes com ara la capacitat d’autocontrol i el respecte, gràcies a la metodologia esportiva i educativa de la Fundació FC Barcelona.
Parentalitat i One Team
La Fundació també ha impulsat una activitat pionera dins dels centres penitenciaris, que ajuda en la responsabilitat parental dels interns: es tracta de col·laborar en la creació d’experiències positives amb els que són pares, a traves de l’organització i la dinamització de jornades en què jugar amb les famílies és l’activitat principal, per fomentar l’empoderament dels interns.
Una altra de les accions destacades és també el projecte One Team, al Centre Penitenciari de Joves. Aquest és el projecte de responsabilitat social que desenvolupen conjuntament la Fundació FC Barcelona i l’Eurolliga de bàsquet i que utilitza el bàsquet amb la metodologia SportNet com a eina de creixement personal i comunitari, per afavorir la reinserció social dels joves interns amb sessions setmanals i visites de jugadors del primer equip.
Donació de material
En la visita ‒en què també han estat presents el secretari general de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Sergi Blàzquez; el director general d’Afers Penitenciaris, César Galvan, i la directora d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Susagna Roura‒ també s’ha visualitzat la donació de material de la Fundació als centres penitenciaris i de justícia juvenil de Catalunya. Aquesta donació, que tindrà com a beneficiaris prop de 7.000 interns, consisteix en roba esportiva del FC Barcelona.