Drets Socials

camps de treball

20.328 infants i joves participen en activitats de lleure a les comarques de Tarragona

query_builder   14 juliol 2022 14:28

event_note Nota de premsa

20.328 infants i joves participen en activitats de lleure a les comarques de Tarragona

El director general de Joventut visita camps de treball a Altafulla i Valls

Visita al camp de treball de Valls{"name":"2022/07/14/14/25/807d03c6-f76f-4dd3-9b34-a07f0293475e.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":521862}

Les entitats que organitzen activitats de lleure a Tarragona han notificat al Departament de Drets Socials un total de 482 activitats per aquest estiu. Fins ara, s’hi han inscrit 20.328 infants i joves, 2.675 monitors/es i dirigents i 200 persones de suport. La majoria participen en algun dels 362 casals d’estiu. La resta d’activitats es reparteixen en 57 colònies, 38 acampades, 11 camps de treball i 14 rutes.

Entitats, associacions educatives juvenils, associacions de famílies, empreses i institucions organitzadores poden notificar les activitats a la Direcció General de Joventut fins a 7 dies abans de l’inici, de manera que les xifres encara poden créixer les properes setmanes. Segons les previsions de Joventut, de juny a setembre s’arribarà a xifres similars a la participació de l’estiu passat, en què 27.112 nois i noies van participar en 670 activitats a les comarques tarragonines.

Enguany, amb 7.269 participants inscrits, el Tarragonès és la comarca amb més assistència, seguida del Baix Camp (5.157), Baix Penedès (3.268), la Conca de Barberà (2.202), l’Alt Camp (1.962) i Priorat (470).


Aquest matí, el director general de Joventut, Àlex Sastre, ha visitat dos camps de treball, a Altafulla i Valls, i l’Alberg Altafulla Xanascat. En el decurs de la jornada, Sastre ha donat a conèixer les dades de participació d’activitats d’estiu i ha destacat que per a promoure l’accés al lleure dels infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat d’arreu del país el Departament de Drets Socials destina un total de 1,4 milions d’euros en beques, el que suposa un increment de 250.000 euros respecte de l’any passat.


Visita als camps de treball

El responsable de Joventut, acompanyat per l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha visitat la vintena de joves que participen al camp de treball “Recuperem els torrents de Valls”, que té lloc de l’1 al 15 de juliol. Organitzat per l’Ajuntament i l’Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela, el projecte dona a conèixer paratges naturals de la zona de Valls, concretament els torrents, uns espais molt importants pel flux d’aigua de la ciutat que compten amb una biodiversitat que cal cuidar. Els i les participants realitzen un treball per recuperar aquesta zona i alhora tenen l’oportunitat de descobrir la flora i la fauna dels boscos de ribera de Catalunya.

Tot seguit, Sastre s’ha traslladat a Altafulla on ha visitat el camp de treball del “Gaià: un món entre Altafulla i Tamarit”. Aquest projecte vetlla pel manteniment i gestió ambientals d’un espai protegit i ofereix als 24 joves participants formació en els àmbits de la biologia i l’ecologia de les espècies i la conservació del medi natural. En aquesta visita l’ha acompanyat l’alcaldessa d’Altafulla, Montse Castellarnau.

Camp de treball d'Altafulla
Camp de treball d'Altafulla
{"name":"2022/07/14/14/27/0d4d73d5-4b6a-42a9-8737-9633cd3538aa.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":580518}


Garantir l’accés equitatiu a les activitats arreu del país

Pel que fa als ajuts i beques per a garantir l’accés equitatiu a les activitats de lleure educatiu, el Departament ha incrementat les partides per a famílies d'arreu del país en situació de vulnerabilitat, fins arribar als 1,4 milions d’euros.

D’aquesta inversió, 850.000 euros s’aporten directament a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per a impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d’estiu. Aquestes beques han beneficiat més de 52.000 infants i joves des del 2014, de les quals 7.724 corresponen a l’estiu passat.

A més a més, el Departament també inverteix una partida global per a beques de 550.000 euros al programa propi de L’estiu és teu!, que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l’estada a famílies amb situació de vulnerabilitat social. Un total de 7.147 famílies catalanes s’han beneficiat d’aquests ajuts des del 2014.

A aquestes beques, cal afegir els ajuts a les famílies nombroses, monoparentals i acollidores amb una quantia equivalent al 10% del preu de les colònies de L’estiu és teu!, un ajut que ha beneficiat 15.547 famílies a tot Catalunya des de la implantació d’aquesta mesura el 2008.

A més, enguany s’ha inclòs la reserva de fins a 400 places finançades completament al programa L’estiu és teu! per infants i joves ucraïnesos/es que estiguin en situació de desplaçats a Catalunya. Aquests infants també es podran acollir a la subvenció de beques si participen en activitats organitzades per entitats del sector o bé ens locals.


Nous ajuts per a la discapacitat

Pel que fa a l’àmbit dels participants amb discapacitat, s’ha creat aquest 2022 una nova línia d’ajuts finançada amb un total de 300.000 euros. Aquesta partida es destinarà a les entitats d'arreu del país que organitzen les activitats per tal que contractin monitors/es que prestaran el seu suport als infants i joves amb dependència o discapacitat reconeguda.

El programa propi L’estiu és teu! preveu beques que garanteixen que els participants amb dependència o discapacitat reconeguda disposin de monitors i monitores en exclusiva per tal que puguin participar de les diferents activitats. Gràcies a l’aportació de 419.815€ acumulada des del 2013, un total de 588 infants i adolescents amb aquesta circumstància han pogut participar al programa amb l’ajut de fins a 517 persones de suport.

Estudi sobre les necessitats del lleure educatiu

Des de la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut mitjançant l’Observatori Català de la Joventut, aquest estiu s’inicia un estudi sobre el lleure educatiu a Catalunya.

El projecte té tres grans objectius. En primer lloc, diagnosticar la situació del lleure i de l’educació no formal a Catalunya. En segon terme, es pretén copsar la capacitat de l’educació en el lleure educatiu per donar resposta a les necessitats, motivacions i imaginaris socials de les famílies, dels infants, i dels i les joves que hi prenen part com a dirigents. I en tercer terme, es vol dimensionar la cobertura social del lleure educatiu als diferents perfils i estrats familiars.

Aquest estiu es faran les enquestes presencial amb infants i adolescents que prenen part en activitats de lleure educatiu, amb una mostra prevista 600 infants i adolescents. A més, s’aplicaran altres tècniques com són:

  1. Anàlisi de les activitats notificades, així com de les fonts documentals que se’n deriven de la gestió, seguiment i suport a les activitats de lleure educatiu.
  2. Sessió de treball i grups de discussió amb monitors/es; entitats i famílies.
  3. Entrevista/es amb personal tècnic i de coordinació.
  4. Enquesta en línia a entitats, empreses i grans federacions de lleure i d’activitats extraescolars, monitors/es de lleure educatiu i famílies amb fills d’entre 3 i 17 anys (mostra prevista: 900).


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia