Cultura

TNC (Roser Gamonal)

El Departament de Cultura destinarà gairebé 50 milions al Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals

query_builder   15 juliol 2022 10:13

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura destinarà gairebé 50 milions al Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals

  1. Enguany, Cultura augmenta un 16 % el finançament de teatres i auditoris
  2. Actualment hi ha 243 equipaments d’arreu del territori adherits a l’SPEEM: 6 equipaments d’àmbit nacional, 48 equipaments escènics i musicals locals bàsics, 20 equipaments escènics i musicals locals multifuncionals i 196 espais escènics i musicals locals
Butaques del TNC (Roser Gamonal){"name":"2022/07/15/10/13/3d6e0068-9c0f-496d-8942-2089be038ba7.JPG","author":"Roser Gamonal","type":"0","location":"0","weight":159406}

La Comissió Institucional del Sistema Públic d’Equipaments escènics i musicals (SPEEM) ha aprovat les línies d’actuació d’enguany en una reunió presidida per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Així, el Departament de Cultura destinarà gairebé 50 milions d’euros al Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals, un augment del 16 % respecte el 2020, en què s’hi van destinar 43 milions. Actualment l’SPEEM compta amb 243 equipaments: 6 equipaments d’àmbit nacional, 48 equipaments escènics i musicals locals bàsics, 20 equipaments escènics i musicals locals multifuncionals i 196 espais escènics i musicals locals.

L’SPEEM ordena el conjunt de teatres i auditoris en equipaments escènics i musicals nacionals, locals multifuncionals, bàsics i altres espais escènics i musicals; n’estableix els mecanismes de relació entre l’administració i els equipaments i impulsa la cooperació entre els seus membres. Les principals línies d’actuació per a 2022 consisteixen en:

·Consolidació de les xarxes de cooperació territorial de Girona, Lleida i Tarragona. Incentivar les arts escèniques i la música en l’àmbit escolar, reforçar les estratègies de públics juvenils com la creació del circuit jove Ponent-Pirineu Plançó i promoció dels plans i les actuacions d’inclusió social a les xarxes.

·Desenvolupament del Pla d’actuació en accessibilitat. Formació als responsables de la programació, millora de l’accessibilitat dels equipaments escènics i musicals a partir de la propera aprovació del Codi d’accessibilitat i entre d’altres, fixació d’un percentatge mínim anual de representacions audiodescripció i subtitulació.

·Promoció de les arts escèniques i la música en l’àmbit escolar. Foment i difusió d’un model de programes d’arts escèniques i música a l’àmbit escolar i de les bones pràctiques i la formació a docents i responsables de la programació per tal de promoure aquests programes.

·Incentivar el públic juvenil. En aquest sentit, es vol donar suport als projectes d’arts escèniques i música a instituts i formació professional a través de la línia de suport als programes d’arts escèniques i música a l’àmbit escolar 2022-23. Igualment, a través de la gira o circuit de les xarxes territorials de l’SPEEM:“Plançó circuit escena jove Ponent Pirineu” amb el finançament del Departament de Cultura, Diputació de Lleida i els 13 municipis participants.

·Incorporació de la perspectiva de gènere en la gestió i programació dels equipaments escenicomusicals. Aquesta línia d’actuació es concreta en subvencionar les auditories, actuacions i activitats amb perspectiva de gènere en dues línies de suport així com l’organització de cursos de formació i conscienciació.

·Promoció de la sostenibilitat i la gestió mediambiental. El Departament de Cultura dóna suport econòmic als plans, auditories i actuacions mediambientals mitjançant la línia de subvenció d’activitats complementàries i a la convocatòria pluriennal E3 i el finançament de la sostenibilitat ambiental i eficiència energètica a través de la subvenció dels fons Next Generation a les arts escèniques i la música.

·Formació als responsables de la programació. Enguany són prioritaris els àmbits de gènere, accessibilitat i promoció de públics.

·Impuls de gires de les produccions dels equipaments d’àmbit nacional. Durant la propera temporada 2022/2023 els equipaments del SPEEM podran acollir algunes produccions en gira del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), de l’OBC de L’Auditori i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, del Teatre Lliure i del Mercat de les Flors.

·Represa dels plans sectorials. En col·laboració amb l’ICEC, s’ha reprès els treballs dels plans sectorials següents actualment en diferents fases d’execució:

Pla d’Impuls de la Dansa

Pla d’Impuls del Circ

Pla Integral del Teatre

Pla integral de la Música


·Coordinació amb les diputacions dels projectes escenicomusicals dins de la Mancomunitat Cultural. Dins del marc de treball de la Mancomunitat s’han establert les subvencions per als programes d’arts escèniques i música a l’àmbit escolar, el circuit escenicomusical Programa.cat, la línia pluriennal als equipaments multifuncionals.

·Pal·liar els efectes de la COVID-19 a les arts escèniques i la música. Durant el 2022 s’han posat a disposició dels equipaments, companyies i artistes sengles línies de compensació per cancel·lació d’espectacles i reducció d’aforaments.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia