
- Sala de premsa
- Notes de premsa
- El Departament d'Acció Climàtica atorga el Diploma de Mestre Artesà Alimentari 2022 a 25 persones
query_builder 15 juliol 2022 12:06
event_note Nota de premsa
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha atorgat el Diploma de Mestre Artesà Alimentari 2022 a un total de 25 persones, de les quals 10 són flequers, 6 pastissers, 6 carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers, i un formatger; en reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, com ha publicat recentment el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Resolució ACC/2151/2022, de 6 de juliol, per la qual s'atorga el diploma de Mestre/a Artesà/ana Alimentari/ària a diverses persones).
Nom ofici | Nom | Cognoms | Municipi | Comarca |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Marc | Ferran Serra | Rupià | Baix Empordà |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Josep | Forés Cid | Tortosa | Baix Ebre |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Marc | Ibars Ormo | Alcarràs | Segrià |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Antoni | Planet Carnice | Lloret de Mar | Selva |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Jordi | Pratdesaba Codina | Santa Eugènia de Berga | Osona |
Carnisser-cansalader-xarcuter | Carles | Saló Roig | Pals | Baix Empordà |
Formatger | Maria Dolors | Calmet Guix | Canovelles | Vallès Oriental |
Flequer | Cristina | Comas Cadahia | Barcelona | Barcelonès |
Flequer | Ramon | Griñó Vernet | Espluga de Francolí, l' | Conca de Barberà |
Flequer | Javier | Miró Fernández | Barcelona | Barcelonès |
Flequer | Albert | Porté Suarez | Mollerussa | Pla d'Urgell |
Flequer | Jordi | Porterias Sales | Peralada | Alt Empordà |
Flequer | Joan | Pous MartÍ | Santa Maria de Palautordera | Vallès Oriental |
Flequer | Carlos | Puig Pi | Barcelona | Barcelonès |
Flequer | David | Roca Oliva | Barberà del Vallès | Vallès Occidental |
Flequer | Werner | Staehler Hengartner | Castell-Platja d'Aro | Baix Empordà |
Flequer | Núria | Vilanova Sala | Artesa de Segre | Noguera |
Pastisser | Ignacio | Algado Palau | Reus | Baix Camp |
Pastisser | Marc | Armela Riera | La Cellera de Ter | Selva |
Pastisser | Jaume | Blanch Ventosa | Vilanova i la Geltrú | Garraf |
Pastisser | Lluis | Estrada Canal | Barcelona | Barcelonès |
Pastisser | Enric | Faixat Christensen | Barcelona | Barcelonès |
Pastisser | Miguel | Priego Toro | Sant Joan de Vilatorrada | Bages |
Xurrer | Jordi | Argiles Pintado | Barcelona | Barcelonès |
Xurrer | Emili | Olivé Rubio | Lloret de Mar | Selva |
El Departament atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que acrediten mèrits excepcionals de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987, i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.
Es considera artesania alimentària l'activitat d'elaboració de productes alimentaris, que, complint els requisits assenyalats per aquesta matèria, estan subjectes a unes condicions durant tot el seu procés productiu que garanteixen als consumidors un producte final individualitzat, de bona qualitat, i amb característiques diferencials, obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal de l'artesà/ana.
El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya, i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.
De forma complementària a aquests diplomes, el Departament va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà/ana Alimentari/àira Innovador/a, dotat amb 3.000 euros per al premi i 1.000 euros per a l’accèssit. Aquest premi reconeix l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació, i el disseny de productes artesans. Actualment, i fins l’1 de setembre d’enguany, està oberta la presentació de candidatures per a la convocatòria 2022 del guardó. Més informació al web del DACC.
Els guardons d’artesania alimentària (diplomes de mestre artesà i premi al jove artesà alimentari innovador) seran lliurats per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural, Teresa Jordà, en una cerimònia oficial que tindrà lloc a la tardor.