Delegació a Lleida

Salut

Llum verda al Pla de Salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Lleida

query_builder   13 juliol 2022 18:27

event_note Nota de premsa

Llum verda al Pla de Salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Lleida

· El document planteja 47 objectius i 189 accions específiques, que han d’establir el pla de treball dels propers anys per a les comarques lleidatanes

· Captar i retenir professionals i millorar la gestió de les repercussions de la dispersió territorial, entre els reptes més importants

 {"name":"2022/07/19/18/46/83d6b3ac-0293-4505-bc6e-d7f737a69474.jpg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":93510}

El Consell de Direcció del CatSalut ha aprovat avui el Pla de salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Lleida, després que fa uns dies el document rebés el vistiplau del Consell de Direcció de la mateixa regió. Aquesta versió territorial del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 aterra els objectius del pla general a la realitat del territori.

El document s’articula sobre quatre grans estratègies sorgides de les prioritats detectades tant en la salut poblacional com en el mateix sistema de salut, que es recullen en el Pla de salut de Catalunya. Les quatre estratègies, dins les quals es desenvoluparan diversos eixos d’actuació, se centren en la igualtat d’oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l’atenció a la salut i les palanques de canvi transversals. A partir d’aquí, es defineixen diversos objectius per als quals des de la regió s’han dissenyat fins a un total de 189 accions específiques, que responen a les necessitats concretes de les comarques del pla.

Entre els trets diferencials que caracteritzen la Regió Sanitària Lleida i que s’han tingut en compte a l’hora d’elaborar aquest document, destaquen el sobreenvelliment de la població i la seva dispersió territorial, la concentració de la majoria dels recursos sanitaris en les zones urbanes, la desigualtat econòmica, una esperança de vida més baixa a la mitjana catalana, una alta immigració que s’incrementa en determinades èpoques de l’any, o l’atenció a la població de les comarques de la Franja d’Aragó.

Per al gerent de la Regió Sanitària Lleida, Josep Pifarré, aquest pla de salut territorial ens demana “pensar com resoldre les necessitats sorgides arran d’una pandèmia, però al mateix temps, hem d’abordar diferents reptes latents, que poc tenen a veure amb la COVID-19, com ara la captació i retenció de professionals o la jubilació de molts altres”.

Pifarré recorda que un altre dels reptes se centra a gestionar les repercussions de la dispersió territorial de les comarques lleidatanes, “una realitat que obliga a afrontar transformacions del sistema assistencial, unes transformacions necessàries per als serveis que volem per al tercer decenni del segle XXI. És clau que els serveis sanitaris puguin garantir un equilibri d’equitat i d´eficiència, sobretot als nuclis més dispersos i amb poca població.”

En conseqüència, el nou Pla de salut territorial de Lleida encara el repte de millorar els resultats en salut i benestar de la població, tenint en compte la perspectiva de gènere i els altres eixos de desigualtat, i ho fa amb una visió més àmplia del concepte de salut i avançant en la transformació del sistema.

L’elaboració del pla ha comptat amb un procés participatiu que ha inclòs 160 persones, entre les quals professionals de totes les entitats de salut de la regió; membres d’associacions de malalts, de veïns i de consumidors; col·legis professionals del sector; món local (ajuntaments i consells comarcals); universitat; sindicats, i altres departaments de la Generalitat de Catalunya relacionals amb el Departament de Salut. A partir d’ara començarà la implementació de pla, que es focalitzarà en els aspectes que necessiten una execució més immediata.

Abast de la Regió Sanitària Lleida

La Regió Sanitària Lleida comprèn la població de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell, on hi viuen unes

365.000 persones repartides en 147 municipis i 446 entitats singulars de població. D’aquests municipis, 135 tenen menys de 5.000 habitants i només 5 en tenen més de 10.000, fet que comporta una important dispersió de població. Per tant, la densitat de població és una les més baixes de Catalunya, tret diferencial que contempla aquest pla de salut.

Pla de salut 2021-2025

El nou Pla de salut 2021-2025 s’ha elaborat partint de tres elements: l’informe Retrospectiva de trenta anys de planificació sanitària a Catalunya: El motor de transformació del sistema de Salut de l’OMS; el Pla de Govern de la Generalitat i la situació provocada, a tots nivells, per la pandèmia de la Covid-19. És per això que el nou document recupera una visió més estratègica i es compromet amb el marc estratègic dels objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de l’ONU, objectius alineats amb el Pla nacional per a l’Agenda 2030 i Programa Horitzó Europa 2021-2027.

Té com a base un concepte de salut més ampli, que va més enllà de l’absència de malaltia i que és el resultat de la relació entre les persones i l’entorn físic i social. Per això, també compta amb uns principis ètics que el caracteritzen, com ara el respecte per les persones, la justícia social i equitat, la cura de les persones i l’entorn, i l’eficiència i sostenibilitat.

Es tracta d’un document estratègic que pretén actuar com la brúixola del sistema de salut establint els objectius necessaris per a la seva millora.


`