Bombers

#IFPontVilomara

Estabilitzat l'incendi forestal de Pont de Vilomara i Rocafort (Bages)

query_builder   18 juliol 2022 20:41

event_note Nota de premsa

Estabilitzat l'incendi forestal de Pont de Vilomara i Rocafort (Bages)

S’aixequen les restriccions a la població afectada per l’incendi de Pont de Vilomara

Es demana minimitzar la mobilitat a la zona per facilitar les tasques dels equips d’emergència

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi de la Noguera, en un lloc de molt difícil accés pels mitjans terrestres, que continua actiu


#IFPontVilomara
Imatge aèria #IFPontVilomara
{"name":"2022/07/18/20/39/1a455080-30de-44c5-8b07-aaefed9df08e.jpg","author":"Bombers de la Generalitat","type":"0","location":"0","weight":175108}

Els Bombers de la Generalitat ja han donat per estabilitzat, a les 19.45 hores, l’incendi que ha cremat més de 1.700 hectàrees al Bages.

Així ho ha anunciat el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena des del Centre de Comandament dels Bombers i ha destacat que “és una molt bona notícia” i ha volgut reiterar “l'agraïment a la feinada que ha fet tot el cos de bombers que han estat treballant moltes hores”. “També agrair a tots els servidors públics i voluntaris que han estat col·laborant”, ha afegit.

Elena també ha explicat que ja s’ha aixecat el confinament tant de Rocafort com de les Brucardes i pel que fa a les vivendes afectades pel foc, el conseller ha explicat que són una desena d’habitatges i que “s’està acompanyant els veïns perquè puguin accedir-hi, tot i que hauran de continuar evacuats perquè romandre allà és difícil”.

El cap dels Bombers, l’inspector David Borrell, ha afegit que tot i que ja està estabilitzat “ens segueix preocupant el control del flanc dret i és on centrarem els esforços les properes hores.” També ha demanat, tot i l’aixecament de les restriccions, que es minimitzi la mobilitat a la zona per facilitar les tasques dels equips d’emergència.

Pel que fa a l’incendi de la Noguera, Borrell ha explicat que el foc “propaga lliurement i l’estem aguantant bàsicament amb mitjans aeris perquè no s’hi pot accedir amb camions d’aigua”. En aquest sentit, afegeix, “l’orografia ens juga en contra per la inaccessibilitat i, a més, les parets escarpades de Terradets dificulten l’extinció amb ala fixa”, o sigui amb els avions de vigilància i atac que no han pogut treballar a la zona.

A l’incendi d’Àger, on es manté un dispositiu d’11 helicòpters i 17 dotacions terrestres, s’està helitransportant personal dels GRAF (Grup d’Actuacions Especials) i dels EPAF (Equip de Prevenció Activa forestal) a la part alta per poder treballar des del terreny i donant suport, amb eines manuals, a les descàrregues dels mitjans aeris.

Protecció Civil

Un cop el foc s'ha donat per estabilitzat, les persones desallotjades per l’incendi ja podran tornar als seus domicilis. Igualment, es demana minimitzar la mobilitat de la resta de població per facilitar les tasques dels equips d'emergència.

A banda del retorn de les persones evacuades, s’ha aixecat també el confinament de Rocafort i la urbanització de les Brucardes (Sant Fruitós de Bages).

Protecció Civil informa que els centres d’acollida organitzats al Pont de Vilomara i Sant Fruitós de Bages es mantenen oberts. A partir d’ara, des de Protecció Civil, la Creu Roja i els ajuntaments es valorarà i comptabilitzarà quantes persones s’hi han de quedar a passar la nit.

El miler de trucades al telèfon d'emergències 1-1-2 per aquest incendi es van rebre sobretot des del Pont de Vilomara (738), Castellgalí (92) i Sant Fruitós de Bages (62

Agents Rurals

Segons les darreres informacions del Cos d’Agents Rurals, el foc ha afectat 1.743,11 hectàrees. 464,90 ha corresponen a l'EIN Sant Llorenç del Munt i l'Obac, espai que es troba dins l'àrea de tancament d'accessos.

Les dades dels municipis afectats (ha) per l’incendi són les següents: El Pont de Vilomara i Rocafort, 1.216,61 ha; Sant Fruitós de Bages, 214,92 ha; Sant Vicenç de Castellet, 68,62 ha i Talamanca, 242,96 ha.

Pel que fa a l’incendi de la Noguera s’estima una afectació provisional i aproximada de 36,41 hectàrees, totes les PEIN Serra del Montsec.

A Manresa, on el foc es manté estabilitzat, la superfície provisional afectada és de 46,31 hectàrees.

Servei Català de Trànsit

Pel que fa al trànsit hi ha una única via tallada: la BV-1224 al Pont de Vilomara i Rocafort (accés al Pont de Vilomara).

Departament de Salut i SEM

Des de l’inici de l’incendi el departament de Salut a través dels equips de primària de l’ICS han fet un centenar de visites al Pont de Vilomara i una trentena a Sant Fruitós de Bages. També el SEM ha atès una desena de persones més.

La majoria de persones ateses presentaven quadresd’ansietat, hipertensió arterial i temes relacionats amb medicació. A banda, elsequips d’atenció primària han fet des d'ahir més de 150 trucades a gent que viu sola i de fragilitat per saber-ne l’estat. Fins a final del dia continuen operatius equips estables d’atenció amb metge, infermera i referent de benestar emocional a cadascun dels punts on es concentren les persones desallotjades.

El SEM també manté operatiu l’equip de psicòlegs per donar resposta a les persones que necessiten assistència.

En el dispositiu dels incendis, a més d’efectius dels Bombers de la Generalitat, dels Agents Rurals, tècnics de Protecció Civil i del SEM, també s’hi ha desplaçat efectius dels Mossos d’Esquadra, de les ADF, de la Creu Roja, tècnics dels ajuntaments afectats i persones voluntàries


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia