Mossos d'Esquadra

CME

Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana desmantellen un grup que traficava amb drogues de disseny a Barcelona i intervenen substàncies valorades en 1'7 milions d'€ al mercat il·lícit

query_builder   19 juliol 2022 07:43

event_note Nota de premsa

Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana desmantellen un grup que traficava amb drogues de disseny a Barcelona i intervenen substàncies valorades en 1'7 milions d'€ al mercat il·lícit

· Diverses queixes veïnals han estat l’origen d’aquesta investigació que ha comportat una de les aprehensions de drogues més grans dels darrers anys a la ciutat de Barcelona i de les més importants pel que fa al tipus de varietat de drogues intervingudes

· El passat dia 12 de juliol, els investigadors van detenir vuit persones, tres de les quals van ingressar a presó després de passar a disposició judicial

. Es van realitzar 7 entrades i escorcolls i es van intervenir prop de 45 kg de substàncies com GHB, speed, amfetamines, ketamina, mefedrona, tusi o cocaïna amb les quals el grup subministrava a intermediaris i al detall

. Els investigadors treballen per analitzar si la droga confiscada provenia del Baix Camp, on els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza van desmantellar un dels majors laboratoris de drogues sintètiques establert mai a Catalunya


Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i agents de la Unitat d’investigació i del Grup de Delinqüència Urbana de l’Eixample de la Guàrdia Urbana de Barcelona han desmantellat un grup criminal que traficava amb almenys set tipus de drogues sintètiques. En l’operatiu, s’han detingut un total de 8 persones d’entre 25 i 61 anys, a qui se’ls atribueixen els delictes contra la salut pública, en la seva versió de tràfic de drogues. Tres dels arrestats han ingressat a presó.

Al principal investigat li consten 3 antecedents, un dels quals per tràfic de drogues. Tret d’un altre detingut a qui també li consta un altre antecedent per salut publica, la resta de persones detingudes no tenen cap antecedent en aquest àmbit delictiu. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que els principals membres d’aquesta xarxa criminal utilitzaven persones sense antecedents delictius perquè s’encarreguessin de guardar la droga.

La investigació es va iniciar el passat mes de març quan la Guàrdia Urbana va tenir coneixement de diverses queixes veïnals a l’entorn d’un dels punts de venda investigats. Gràcies a la col·laboració ciutadana i a la ràpida resposta policial en gestionar recursos per comprovar aquestes informacions s’ha desmantellat un entramat criminal assentat a l’Eixample barceloní amb una gran capacitat en la distribució i tràfic de drogues de disseny.

L’operatiu policial que es va desenvolupar el passat 12 de juliol ha permès localitzar una de les majors aprehensions de drogues sintètiques assentada a la ciutat de Barcelona en els darrers anys i de les més importants pel que fa a tipus de drogues i varietat. Els investigadors treballen per analitzar si la droga confiscada provenia del Baix Camp, on es va desmantellar un dels majors laboratoris de drogues sintètiques establert mai a Catalunya.

La Guàrdia Urbana de Barcelona detecta un punt de venda de drogues

Agents del Grup de Delinqüència Urbana del districte de l’Eixample de la Guàrdia Urbana de Barcelona van rebre diferents informacions sobre un immoble, ubicat al carrer Provença del mateix districte, en el qual presumptament s’estarien subministrant substàncies estupefaents.

Aquesta activitat estava causant greus molèsties tant als veïns de la pròpia finca, com als propietaris i treballadors dels establiments comercials de la zona, a causa d’un augment de la brutícia a l’escala, molèsties generades per equivocacions dels possibles compradors quan picaven a timbres equivocats, i un augment de la sensació d’inseguretat derivada de la quantitat de desconeguts que accedien a l’immoble.

Davant d’aquesta situació, la Guàrdia Urbana va compartir aquesta informació amb els Mossos d’Esquadra i es van iniciar gestions d’investigació conjuntes per tal de verificar les queixes veïnals i comprovar si l’immoble s’havia convertit en un actiu punt de venda de drogues.

Així doncs van establir diferents dispositius per tal de verificar l’activitat delictiva i la identitat de la persona que residia al domicili, així com comprovar quina o quines substàncies es podien estar distribuint.

Investigació conjunta amb Mossos d’Esquadra

Un cop acreditada la venda de droga, es va establir un equip de treball amb agents del grup de Salut Pública de la DIC a Barcelona i agents de la Guàrdia Urbana. La investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 19 de Barcelona, va anar recopilant més indicis a mesura que s’aprofundia en el presumpte investigat.

El mecanisme de venda, es duia a terme a traves de dues vies, o bé el comprador s’adreçava al domicili i aconseguia la droga, o bé, alguns intermediaris feien el repartiment a domicili. En aquest cas, els investigadors van comprovar la existència de nombrosos pagaments fets de manera telemàtica.

Els agent desplegats al territori van realitzar diverses intervencions de substàncies, i van comprovar que excepte en una d’elles, on van intervenir cocaïna, en la resta totes eren drogues de disseny: speed, 2CB (tusi o cocaïna rosa), MDMA, o metamfetamines (cristall).

En veure la important varietat de substàncies amb les quals es traficava, els agents van treballar amb la hipòtesi que els investigats podrien estar sintetitzant substàncies, o si més no, tallant-les amb d’altres per tal d’obtenir majors quantitats i conseqüentment un major benefici econòmic.

Els investigadors van fixar com a principal sospitós l’home que residia a l’habitatge del carrer Provença, mentre que la resta de persones es trobarien en un escalafó inferior i realitzarien funcions d’intermediaris, facilitadors, guardians i transportistes, entre d’altres.

Aquesta hipòtesi es va veure reforçada amb les mesures de contra vigilància que prenien els investigats, com modificacions de rutines i itineraris, sobre els quals els agents policials van establir noves mecàniques per tal de mantenir els seguiments i obtenir els resultats que estaven buscant.

Prop de 43 quilos de substància valorats al mercat il·lícit en 1,7 milions d’euros

Amb tots el indicis recollits i l’acreditació que s’estava duent a terme una activitat il·lícita, efectius dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, el passat 12 de juliol van dur a terme un dispositiu final on es van detenir vuit persones, i en què es van realitzar 7 entrades i perquisicions a diferents immobles ubicats als barris de Gràcia, Horta i Eixample.

El balanç de les substàncies intervingudes, que al mercat il·lícit té un valor de 1,7 milions d’euros, és:

-21 kg del GHB (èxtasi líquid)

-Extàsi

-13 kg d’speed en pols i 500 unitats en forma de comprimit

-9 kg d’anfetamina

Així com altres quantitats de drogues de síntesi, com ara MDMA o cristall, ketamina, cocaïna,

Mefedrona, Tusi o cocaïna rosa, pastilles de viagra, mescalina, LSD, fongs al·lucinògens

Un cop van passar a disposició judicial, tres dels detinguts van ingressar a presó, mentre que la resta va quedar en llibertat amb càrrecs

El perill de les drogues de síntesi

Els efectes de les drogues de síntesi intervingudes en el marc d’aquesta investigació són abastament coneguts i molt variats. En aquest cas, es van localitzar tretze tipus de substàncies totes elles amb finalitats diferents, però totes amb un impacte molt nociu i devastador sobre la salut i el sistema nerviós dels consumidors, generant una forta dependència psicològica i un alt nivell de dicció.

La perillositat de les drogues de disseny rau en el fet que es tracta de drogues molt més barates que la cocaïna, per exemple, i el seu baix preu contribueix a que sigui la primera droga de les conegudes com a drogues dures a les quals té accés la gent jove. A banda, és una droga amb una alta tolerància i dicció, és a dir, que la persona que la consumeix en necessita més a mesura que l’exposició a aquesta augmenta en el temps.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 19 de juliol de 2022

4  

Imatges

IMG2

IMG2 164994

IMG1

IMG1 194184

IMG3

IMG3 225898

IMG4

IMG4 260831

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia