Bombers

#IFÀger

Els Bombers de la Generalitat encaren una nova jornada complicada per les condicions meteorològiques

query_builder   19 juliol 2022 17:48

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat encaren una nova jornada complicada per les condicions meteorològiques

Es mantenen els dispositius d’extinció a Pont de Vilomara i Àger, ja estabilitzats, i a Manresa, controlat

Des de l’inici de l’incendi efectius de la unitat GREC dels Bombers de la Generalitat han estat realitzant avaluacions estructurals a la urbanització River Park, a Pont de Vilomara

Segons Mossos d’Esquadra hi ha 47 habitatges afectats per l’incendi a aquesta urbanització

Protecció Civil manté activada l’alerta del pla INFOCAT

#IFÀger
Personal helitransportat a #IFÀger
{"name":"2022/07/19/17/32/0a3ef636-e263-49c7-ae02-30ffa3df0e88.jpg","author":"Bombers de la Generalitat","type":"0","location":"0","weight":272979}

Els Bombers de la Generalitat fan front a una nova jornada complicada a nivell meteorològic, marcada per un episodi d’altes temperatures i risc molt alt d’incendis en diversos punts del país. Continuen treballant en les tasques d’extinció dels incendis de Pont de Vilomara i Rocafort i Àger, ja estabilitzats, i al de Manresa, controlat des d’ahir a la nit.

Al Pont de Vilomara s'hi manté un dispositiu d’una cinquantena de dotacions terrestres i tres mitjans aeris.

Durant la nit no hi hagut represes, però al llarg del matí, coincidint amb la pujada de temperatures i el retrocés de les humitats, els Bombers hi han hagut de treballar en alguna. Totes han estat controlades.

Des de l’inici de l’incendi, un binomi d’efectius del GREC (Grup d’Estructures Col·lapsades) dels Bombers de la Generalitat han estat realitzant tasques d’avaluació estructural a la urbanització River Park, a Pont de Vilomara, per tal de fer una relació del grau d’afectació dels habitatges pel foc: afectació exterior, afectació parcial-interior i afectació total. Avui, aquest binomi, juntament amb tècnics de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament, i en coordinació amb Protecció Civil, estan validant totes aquestes revisions realitzades.

Segons informacions dels Mossos d’Esquadra, a la urbanització de River Park hi ha un total de 47 cases afectades: 28 parcialment i 19 totalment. Es manté el control d’accés a la urbanització.

Ahir a la nit, un cop l’incendi del Pont de Vilomara es va donar per estabilitzat, Protecció Civil de la Generalitat va rebaixar de fase d’EMERGÈNCIA-1 a ALERTA el pla d’emergències INFOCAT. En aquests moments el pla es manté en ALERTA.

La nit passada han dormit 22 persones a l’espai polivalent del Pont de Vilomara i s'ha gestionat allotjament per 4 persones vulnerables en un hotel. El centre d’acollida, habilitat per l’Ajuntament, es manté encara obert amb voluntariat de la Creu Roja i Protecció Civil per donar avituallament i cobrir les necessitats dels desallotjats. A l’espai Nexe de Sant Fruitós de Bages, habilitat per als desallotjats de les Brucardes, ja no hi ha passat la nit ningú i aquest migdia ja s’ha desmuntat.

La companyia elèctrica ha informat que a la zona de l'incendi es mantenen 188 abonats sense llum, tots ells al terme municipal del Pont de Vilomara (urbanització River Parc). A banda, ni a la urbanització Can Riera ni a River Parc tenen subministrament d’aigua. Una vintena de tècnics d’Endesa i 4 camions de grua estan treballant a la zona per reparar la xarxa de Baixa i Mitja tensió que ha quedat afectada per les flames.

L'Ajuntament del Pont de Vilomara juntament amb tècnics de Bombers de la Generalitat, tècnics municipals i tècnics de la Diputació, estan realitzant una avaluació més exhaustiva de l'estat de les cases afectades.

El departament de Salut ha activat en els darrers dos dies dispositius especials per poder donar atenció a la població afectada per l’incendi del Pont de Vilomara. Des de diumenge al migdia quan hi va haver els primers desallotjaments i durant 48 hores, els equips de primària de l’Institut Català de la Salut van haver de fer 140 atencions a persones afectades. També van muntar un dispositiu fixe als dos punts habilitats per a les persones desallotjades al Centre Nexe de Sant Fruitós de Bages i a l’Espai Polivalent del Pont de Vilomara per donar suport mèdic i psicològic als afectats. A banda, elsequips d’atenció primària han fet en les darrers 24 hores més de 150 trucades a gent que viu sola i de fragilitat per saber-ne l’estat. Fins a aquesta mitja nit, els Centres d’Atenció Primària dels municipis de referència van romandre oberts.

El SEM per la seva banda van realitzar 16 assistències, de les quals 4 van requerir trasllat tot i ser de poca gravetat. També va activar l’equip de psicòlegs per a accions d’emergències que van fer 12 assistències més així com diversos assessoraments directes.

La majoria de persones ateses en les darreres hores presentaven quadres d’ansietat ihipertensió arterial fruit de la problemàtica que vivien. També durant les primeres hores es van haver de resoldre situacions relacionades amb la medicació dels ciutadans. Segons les darreres informacions del Cos d’Agents Rurals, el foc ha afectat 1.743,11 hectàrees. 464,90 ha corresponen a l'EIN Sant Llorenç del Munt i l'Obac, espai que es troba dins l'àrea de tancament d'accessos.

Les dades dels municipis afectats (ha) per l’incendi són les següents: El Pont de Vilomara i Rocafort, 1.216,61 ha; Sant Fruitós de Bages, 214,92 ha; Sant Vicenç de Castellet, 68,62 ha i Talamanca, 242,96 ha.

Incendis d’Àger i Manresa

A Àger hi continuem treballant amb 6 mitjans aeris i 23 dotacions terrestres. Les tasques d’extinció se centren, per la inaccessibilitat de la zona, en les descàrregues dels mitjans aeris i en el treball amb eines manuals de quasi la trentena de persones que han estat helitransportades, amb helicòpter, fins al lloc: són efectius dels GRAF (Grup d’Actuacions Especials) i dels EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal). Pel flanc esquerre els vehicles s’hi poden aproximar, a uns 700 metres del foc, a través d’una pista forestal.

Durant el dia se segueix remullant el perímetre i treballant en els punts calents per evitar cap revifalla. Ahir el foc va arribar fins la carena on va quedar contingut. S’hi ha treballat en ambdós flancs, per evitar que l’evolució de l'incendi per la vessant d'Àger i per la de Castell de Mur. A les 09.40 hores d’aquest matí ja s’ha donat per estabilitzat.

El cos d’Agents Rurals estima, segons dades provisionals, que el foc ha afectat una superfície aproximada de 71,14 hectàrees. Tota l'afectació se situa dins el PEIN Serra del Montsec.

A Manresa l’incendi es va donar per controlat ahir a les 22.46 hores. A lloc, 12 dotacions dels Bombers que revisen i remullen fumeroles o punts calents.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia