Mossos d'Esquadra

Cas Palma

Desarticulada una organització criminal especialitzada en la venda de cocaïna al detall al barri de Sant Roc de Badalona

query_builder   20 juliol 2022 07:35

event_note Nota de premsa

Desarticulada una organització criminal especialitzada en la venda de cocaïna al detall al barri de Sant Roc de Badalona

  1. L'operatiu van permetre detenir 46 persones per delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals i per pertànyer a una organització criminal, dels quals 11 han ingressat a presó
  2. L’operació, en la qual han participat 450 Mossos, també va permetre intervenir 12 immobles i 11 vehicles, alguns de gamma alta, a més de bloquejar 17 comptes corrents

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Badalona van liderar, dilluns 11 de juliol, un dispositiu simultani a Badalona, Sant Adrià de Besòs, Barcelona, el Vendrell i Calafell. Amb aquesta operació es va desmantellar una organització criminal especialitzada en la venda de cocaïna la qual actuava principalment al barri de Sant Roc de Badalona.

Els investigadors van realitzar 27 entrades i escorcolls en domicilis i despatxos professionals, 20 a Badalona, 2 a Sant Adrià de Besòs, 2 al Vendrell, 1 a Calafell i 2 a Barcelona, i van detenir 46 membres de l’organització criminal (14 dones i 29 homes). Als detinguts se'ls relaciona amb delictes de pertinença a organització criminal, delictes contra la salut pública en la modalitat de substàncies que causen un greu risc per la salut i amb el blanqueig de capitals.

Tràfic de drogues

La Unitat d’Investigació de la comissaria de Badalona va iniciar aquesta llarga i minuciosa investigació a finals de l’any 2020 que va permetre acreditar la implicació de tots els investigats en els fets delictius. Els agents van recopilar indicis que mostraven que era una organització criminal jerarquitzada i estructurada, amb una distribució clara de les funcions dels membres del grup i que es dedicava a la venda de droga, principalment cocaïna. De fet, aquesta venda es realitzava principalment des d’un pis del carrer Còrdova del barri de Sant Roc.

Fruits de les indagacions policials, els investigadors van constatar que aquest punt de venda estava actiu les 24 hores i que obtenia aproximadament uns 15.000 euros diaris de guanys per la venda de droga. D’aquesta manera, els investigadors van saber que l’organització estava formada per dos grups independents que s’havien aliat amb l’objectiu d’obtenir beneficis importants de la venda de la droga, una branca arrelada al barri des de fa molts anys que proporcionava la infraestructura i diversos vigilants i venedors, i una altra branca de persones que eren els encarregats de proporcionar la droga que era venuda al barri.

Dins del grup els rols estaven establerts de la següent forma:

-Els caps prenien decisions, captaven els integrants i aconseguien la droga.

-Els “cuiners” elaboraven la substància per adulterar-la i aconseguir més producte per vendre’l al comprador final.

-Un grup dosificava la droga en paperines llestes per ser venudes.

-Altres transportaven la substància del domicili on es cuinava fins al lloc on la dosificaven i finalment al punt de venda.

-Els venedors que es trobaven dins del pis que feia de punt de venda i que atenien els compradors.

-Els vigilants que controlaven l’entorn per detectar la presència policial.

-I finalment, el grup especialitzat a blanquejar els beneficis econòmics provinents de la venda il·legal de la droga.

Blanqueig de capitals

La Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics (UCBE) de la Divisió d’Investigació Criminal, especialitzada en blanqueig de capitals, va col·laborar en la investigació per acreditar que l’organització reunia els patrons econòmics característics per fer blanqueig de capitals. D’aquesta manera, l’organització no tenia cap mena d’activitat laboral declarada, tampoc rebia cap altra font d’ingressos declarats, l’opacitat fiscal era absoluta i feien un ús escàs i enganyós dels comptes corrents. A més, els investigats comptaven amb antecedents delictius. D’aquesta anàlisi es va concloure que l’organització havia fet grans operacions per tal de comprar immobles, vehicles, material informàtic, etc. Compres que no es podien justificar en cap cas.

El modus operandi detectat consistia a fer ús de diners en efectiu, provinent presumptament del tràfic de drogues. Feien pagaments en metàl·lic o ingressos en efectiu en targetes moneder per comprar allò que els calia. Per passar desapercebuts utilitzaven societats pantalla o persones interposades per tal d’amagar qui hi havia darrere. De fet, en cap de les grans compres que feien sol·licitaven préstecs bancaris per finançar-les i es pagaven en efectiu, assumint despeses superiors als 500.000 euros.

Els investigadors de la UCBE van detectar fins a quatre grans operacions d’immobles i cotxes amb les quals van blanquejar aproximadament 757.800 euros.

Davant aquests fets, el dia 11 de juliol la Unitat d’Investigació de la comissaria de Badalona, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 2 de Badalona, va liderar un operatiu simultani en el que van participar més de 450 efectius de diferents unitats de cos, el qual va permetre detenir 46 membres de l'organització i realitzar 27 entrades i escorcoll. Dins dels domicilis i despatxos, els agents van localitzar 5.012,23 grams presumptament de cocaïna, 4.059 grams de substàncies de tall, productes típics per l’adulteració i material d’embalatge i de pesatge. A més, 194.095 euros en efectiu, sis armes de foc curtes, un rifle, una escopeta retallada i 162 cartutxos.

A més es van intervenir 12 immobles i 11 vehicles, alguns de gamma alta, a més de bloquejar comptes corrents de 15 persones físiques i 2 de persones jurídiques.

Els detinguts van passar a disposició judicial el 13,14, 15 i 17 de juliol. La jutgessa instructora va decretar presó per a 11 dels integrants de l'entramat criminal, la resta va quedar en llibertat amb càrrecs.


Àrea de Comunicació

Granollers, 20 de juliol de 2022

3  

Imatges

IMG1

IMG1 333223

IMG2

IMG2 741552

IMG3

IMG3 3285794

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia