L’acte commemoratiu tindrà lloc demà, a l’Estació Enològica de Reus

LOGO WEB ANYS PANELL TAST OLIS{"name":"2022/07/20/14/59/27deec47-42b5-401f-897f-21f44313c98a.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":45390}


Aquest panell es va crear l’any 1997, i està adscrit a la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Secretaria d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. El formen 25 tastadors oficials, una cap, una secretària i un director, i té la seu a l’esmentada Estació Enològica.

L’oli d’oliva s’ha d’avaluar sensorialment, poder-lo classificar en les diferents categories comercials que estableix la normativa: verge extra, verge o llampant. Així, les funcions del Panell són fer les anàlisis sensorials per a classificar comercialment els olis verges d’oliva, elaborar perfils descriptius, i oferir un criteri independent de valoració. Altres actuacions del panell són en el camp de la recerca i en el de la divulgació i promoció de l’oli d’oliva mitjançant la seva participació en actes arreu de tot Catalunya. Dóna suport a les DOPs catalanes, actua com a jurat de concursos estatals i internacionals, organitza cursos de tast i jornades tècniques.

La tasca que fa el Panell és imprescindible per a què el sector de l’oli pugui treballar en les millors condicions: és una eina de suport al sector productor pel que fa al control de qualitat i a la gestió d’almàsseres, i al sector de la comercialització perquè aporta criteris diferenciadors. Però no només analitza i classifica els olis, també ofereix assessorament als productors en el moment d’elaborar i envasar els seus olis i participa activament en les activitats de promoció i divulgació de la cultura de l’oli arreu de Catalunya i de tot el món.

A Catalunya hi ha 5 Denominacions d’Origen Protegides d’oli, 108.000 hectàrees de terra dedicada a l’olivera, un 14% de la superfície de conreu, que proporcionen una mitjana de 30.000 tones d’oli per a una de les indústries amb més potencial: la de transformació, envasament, i comercialització d'oli d'oliva, amb gairebé un 9% del volum de negoci de la indústria agroalimentària de Catalunya. El sector agroindustrial l’integren 190 empreses que donen feina a 1.900 persones, i genera un volum de negoci de 2.300 milions d’euros.

L’acte de demà serà de celebració i de treball, per això s’ha convidat persones de màxim prestigi a nivell estatal i internacional per a què expliquin la importància dels concursos i les guies d’oli que s’organitzen arreu del món en la millora de la qualitat de l’oli d’oliva verge extra. També es reflexionarà amb els pagesos i productors de Catalunya sobre el paper del Panell per al sector i es durà a terme un reconeixement als nostres tastadors. L’acte acabarà amb un itinerari gastronòmic per les nostres Denominacions d’Origen Protegides, i una barra d’olis per a què tothom els pugui tastar.

El Panell d’Olis Verges Extra de Catalunya està reconegut internacionalment, i la feina que ha fet i fa, juntament amb la dels nostres productors, ha estat i és clau per a garantir l’alta qualitat dels olis de Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Programa de l'acte

Programa de l'acte
PDF | 669256