Justícia, Drets i Memòria

.

Ciuró: "Treballem amb mesures estructurals a les presons per garantir la seguretat dels interns i dels servidors públics"

query_builder   20 juliol 2022 17:55

event_note Nota de premsa

Ciuró: "Treballem amb mesures estructurals a les presons per garantir la seguretat dels interns i dels servidors públics"

La consellera de Justícia exposa al Ple del Parlament la bateria de noves eines per fer front als perfils d’alta complexitat als centres penitenciaris

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha afirmat que els centres penitenciaris han patit els darrers anys un “dèficit d’inversions endèmic en manteniment i en equipaments que fa necessàries reformes estructurals”. En resposta a una pregunta oral al Govern durant el ple del Parlament, la consellera ha defensat que, per abordar aquestes mancances i garantir la seguretat dels interns i dels treballadors, “cal una bona diagnosi de quina és la realitat”, que ja s’està fent.

La titular de Justícia ha lamentat les agressions que han patit els treballadors penitenciaris, especialment la darrera, a la presó de Puig de les Basses (Figueres), en què va resultar ferit un funcionari, i ha detallat la bateria de mesures en què està treballant la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima.


Atenció als perfils d’alta complexitat

En primer lloc, una anàlisi acurada de les dades, que indiquen que les agressions que es produeixen als centres penitenciaris les protagonitza un nombre reduït d’interns, però “són més virulentes, amb més agressivitat”, segons ha dit la consellera, i provoquen situacions d’alt risc. Per donar-hi resposta, s’ha creat “un equip multidisciplinari que farà un disseny d’intervenció especialitzada”. El nou equip RECVI (risc elevat de conducta violenta institucional) estudia aquests perfils d’alta complexitat per dissenyar el nou model d’intervenció amb aquests interns.


Noves cel·les més segures

La consellera també ha informat de l’elaboració de “protocols de seguretat específics dins dels departaments especials”. Dins d’aquestes unitats, per a interns en primer grau amb més supervisió, “s’estan preparant cel·les de seguretat per evitar conductes lesives”, tant de violència autodirigida com de violència cap a altres interns o cap als treballadors.

Ciuró també ha informat de la recent aprovació per part del Govern d’una despesa de tres milions d’euros, d’ara fins a l’any 2026, per dotar les cel·les de material ignífug –en concret matalassos i coixins amb unes característiques especials davant del foc– per a centres penitenciaris i centres educatius de justícia juvenil. “És una prioritat millorar els espais de seguretat dels departaments especials i del departament de sancionats amb nous protocols, infraestructures i personal”, ha afegit la titular de Justícia.


Més atenció a la salut mental i formació continuada

El Departament de Justícia també està treballant en la redefinició del dimensionament de la plantilla de presons i ofereix pràctiques professionals a 150 persones que han aprovat els exàmens d’oposició perquè puguin incorporar-s’hi amb la formació adient.

En l’àmbit de la salut mental, el nou conveni signat amb el Departament de Salut té com a objectiu millorar la detecció i el tractament d’aquesta mena de problemes.

Finalment, s’ha consensuat amb els representants dels treballadors una circular d’immobilitzacions –que preveu un esforç en la formació continuada del personal– i un acord perquè aquests professionals puguin accedir a la jubilació anticipada, de manera similar a altres cossos de seguretat, com ara bombers o policies.

“Estem treballant en diverses mesures, moltes d’estructurals, que entomem amb la mateixa determinació amb què condemnem les agressions sofertes”, ha conclòs Ciuró.

1  

Imatges

La consellera Ciuró al Parlament

La consellera Ciuró al Parlament 85440

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia