Direcció General de Comunicació

La consellera amb els assistents a la trobada

Vilagrà manifesta l'aposta decidida del Govern per treballar plegats amb els territoris transfronterers i impulsar els territoris dels Països Catalans

query_builder   20 juliol 2022 18:44

event_note Nota de premsa

Vilagrà manifesta l'aposta decidida del Govern per treballar plegats amb els territoris transfronterers i impulsar els territoris dels Països Catalans

  1. La consellera de la Presidència ha rebut aquesta tarda l’associació municipalista de la Catalunya Nord, Association des Maires, des Adjoints et de l'Intercommunalité des Pyrénées Orientales (AMF66)


La consellera Vilagrà s'ha reunit amb representants municipalistes de la Catalunya Nord{"name":"2022/07/20/18/48/27d13ba0-afa7-4961-bf1d-ecd0970db6cd.jpg","author":"Preisidència","type":"0","location":"0","weight":1721975}


La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha expressat l’aposta decidida del Govern català per consolidar les relacions i el treball en diversos àmbits amb els territoris transfronterers, més enllà de la cultura, per abordar els projectes comuns, i tenir una presència activa en els programes europeus que permetin impulsar els territoris dels Països Catalans. Així ho ha expressat durant la trobada que ha mantingut aquesta tarda amb l’associació municipalista de la Catalunya Nord, Association des Maires, des Adjoints et de l'Intercommunalité des Pyrénées Orientales (AMF66), en un acte celebrat al Palau de la Generalitat.

La trobada ha tingut lloc després que aquest matí s’hagi celebrat una jornada municipalista entre la Generalitat i l’AMF66 que ha inaugurat la secretària general del Departament de la Presidència, Núria Cuenca León. A la sessió també hi han assistit representants de l'Associació de Micropobles de Catalunya; de l'Associació Catalana de Municipis; i de la Federació de Municipis de Catalunya.

Precisament, Vilagrà ha apuntat que aquesta no ha estat una trobada “de cortesia” com ho demostra el fet que durant la reunió s’han tractat temes com el desenvolupament econòmic i urbanístic del territori; el turisme i els projectes transfronterers; la gestió de l’aigua i el risc d’inundacions; la resposta a les necessitats dels municipis rurals, especialment, dels micropobles; i la conveniència de mancomunar serveis.

La consellera ha afirmat que la reunió ha estat “la primera de moltes. Volem que tinguin continuïtat en el temps”. En aquest context ha assenyalat que “l’objectiu és treballar plegades per desenvolupar els territoris transfronterers, amb l’impuls de la cooperació entre administracions. Volem estrènyer les relacions i establir un marc de reciprocitat que vagi més enllà de la cultura i arribi a tots els àmbits d’interès dels diferents territoris dels Països Catalans”. I ha afegit: “Això implica consolidar un municipalisme fort i ben arrelat en cada territori. Per esdevenir així els interlocutor amb el Govern: doneu veu als municipis que representeu”.

Vilagrà s’ha mostrat convençuda que s’hauran d’abordar els àmbits de treball “des de la voluntat d’entesa i d’arribar a acords. Sumar entre totes i tots”. La consellera de la Presidència ha manifestat que “els Països Catalans ens enriquim de la nostra diversitats territorial, socioeconòmica i cultural, on rau la nostra força. Amb la unió que ens dona la llengua com a eix vertebrador d’una identitat compartida. Impulsada des de l’escola”.

La consellera, després d’afirmar que “seguirem treballant conjuntament en l’estructuració i el reforç de la governança de l’Espai Català Transfronterer”, les relacions ja iniciades l’abril passat amb la constitució d’un grup de treball i la signatura de la Declaració d’intencions per a la renovació de l’acord marc entre la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals i obert a la Diputació de Girona.

Durant la recepció d’alcaldes i alcaldesses de la Catalunya Nord també han pres la paraula l’alcalde de Santa Maria del Mar i president de l’AMF66, Edmond Jordà; el senador de Pyrénées-Orientales, François Calvet; i el director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera.

Quera ha destacat la importància d’aquesta col·laboració transfronterera “per tirar endavant projectes estratègics”, i ha ressaltat la feina que du a terme de la Casa de la Generalitat a Perpinyà per enfortir lligams i resoldre problemàtiques. “Calia donar una resposta a les necessitats de la ciutadania”, ha dit. En el seu parlament, també ha reivindicat que, en els darrers anys, les administracions i els agents econòmics, socials i culturals d’ambdós costats de la frontera han pres consciència de la situació actual i que “saben molt bé la importància de la cooperació transfronterera per aconseguir un desenvolupament durador i sostenible del conjunt del territori”.

1  

Imatges

La consellera durant la trobada

La consellera durant la trobada 3348121

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia