Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Acte de presentació de la Zona d¿Especial Protecció de la Qualitat Acústica al Parc Natural de l¿Alt Pirineu

Acció Climàtica declara una Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica al Parc Natural de l'Alt Pirineu

query_builder   21 juliol 2022 13:42

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica declara una Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica al Parc Natural de l'Alt Pirineu

  1. Els municipis d’Alt Àneu, Alins i Farrera, les EMD Isil i Alós, Araós, Ainet de Besan i Àreu, i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, han rebut el certificat que acredita que pertanyen a la Zona d’especial protecció de la qualitat acústica de l’Alt Pirineu
  2. La ZEPQA permet preservar la qualitat acústica i valoritzar la tranquil·litat en els àmbits singulars d’espais de protecció de la natura i suposa una millora en la qualitat de vida de les persones i la sostenibilitat turística


Acte de presentació de la Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica al Parc Natural de l’Alt Pirineu{"name":"2022/07/21/13/39/d6e69677-e753-4f67-81ce-daaec7abd68b.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":4060678}

La Secretaria d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, acompanyada del director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Marc Sanglas i Alcantarilla, ha lliurat aquest dijous al Refugi del Fornet, a Alós d’Isil, Àlt Àneu (Pallars Sobirà), els certificats que acrediten part del Parc Natural de l’Alt Pirineu i dels municipis d’Alt Àneu, Alins i Ferrera com a zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA). Ho ha fet justament el dia que surt publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, (DOGC) la resolució que declara la ZEPQA.

A Catalunya, les altres zones declarades com a ZEPQA són el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la zona perifèrica; el Parc Natural de la Serra de Montsant i els termes municipals de dotze municipis del seu entorn, al Priorat; una àrea del municipi del Papiol, al Baix Llobregat; i quatre més situades en parcs periurbans de la ciutat de Barcelona.


Preservar el gall fer i el trencalòs

La normativa de protecció envers la contaminació acústica està orientada principalment a la protecció de les persones i, en termes generals, els límits de soroll establerts apliquen a l’entorn dels habitatges. Pel que fa a la protecció de la resta d’éssers vius, no estableix límits específics i remet a la possibilitat de declarar zones d’especial protecció de la qualitat acústica, amb límits de soroll i plans de mesures específics, que permetin preservar la qualitat acústica i valoritzar la tranquil·litat en els àmbits singulars d’espais de protecció de la natura. La declaració de protecció en aquesta zona busca posar en valor la seva qualitat acústica i preservar-la.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, té com un dels valor principals la presència de la població de gall fer més important de Catalunya, una espècie vulnerable que necessita de tranquil·litat per poder sobreviure, així com de trencalòs, espècie en perill d’extinció, on al Parc hi té fins a 10 territoris nidificants. Totes dues espècies requereixen de la màxima quietud, que també beneficia el bestiar que pastura les muntanyes.


Campanes i esquelles

A més, als pobles del Parc natural i el seu entorn hi ha sons que identifiquen el paisatge humà tradicional i formen part del seu llegat cultural immaterial, com són el repic de les campanes de les esglésies, el cant del gall o les esquelles del bestiar. Aquests tipus de sons formen part i permeten la identificació amb el territori pirinenc i també es veuen amenaçats per determinats sorolls antropogènics.

La declaració de la ZEPQA dota la zona d’una protecció jurídica envers la contaminació acústica, s’hi implanta un pla d’actuacions per permentre’n la conservació i, si escau, la millora del seu ambient acústic. També comporta la necessitat de difondre la seva existència i de promoure activitats de sensibilització i educació ambiental, i el turisme sostenible al voltant d’activitats que permetin gaudir de la tranquil·litat i l’escolta dels sons de la natura i els sons tradicionals.


Activitats més silencioses

Mapa de la ZEPQA
Mapa de la ZEPQA al Parc Natural de l’Alt Pirineu
{"name":"2022/07/21/11/50/2805e7e4-57ab-424d-80b0-0c3ec1fb12a3.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":483239}

Els nivells sonors de la zona no han de sobrepassar, entre les 8 i les 21 hores, un valor límit de 50 decibels, dB(A) i, entre les 21 i les 8 hores, de 40 dB(A). En aquesta àrea, mitjançant la declaració de protecció, s’estableix com a valor límit d’immissió per a fonts de soroll el valor del soroll de fons o ambiental més 6 dB(A). Les activitats agrícoles, ramaderes i forestals i les festives tradicionals pròpies de la zona poden es podran sobrepassar el límits establerts.

Per garantir que les activitats s’adeqüen als nivells establerts, es limitarà la circulació de motos, quads, ATV i buggies, a excepció dels que funcionin amb motor elèctric, en determinades pistes forestals i camins no pavimentats de la ZEPQA dels municipis d’Alt Àneu i Farrera, amb les condicions que reflecteix el Pla específic de mesures.

La UE considera en els seus informes el soroll com el segon agent ambiental contaminant de més impacte sobre la salut de la ciutadania, només darrera de la contaminació atmosfèrica. A les grans aglomeracions urbanes de Catalunya, segons les darreres dades disponibles, el 40% de la població viu en entorns on es superen els nivells màxims admissibles de soroll, i només l’11% gaudeix de nivells de qualitat acústica al voltant del seu habitatge que es puguin considerar com a zona tranquil·la. Estudis recents, a més, indiquen que l’existència de zones verdes prop del lloc de residència o zones rurals tranquil·les per viure-hi o visitar reverteix en una millora de la salut de la ciutadania.


Mantenir els valors del parc natural

Al Parc Natural de l’Alt Pirineu hi ha un nombre significatiu d’hàbitats i d'espècies de flora i de fauna d'especial singularitat i interès. De la llarga llista d'hàbitats representats al parc, prop de 40 són considerats d'interès comunitari a nivell europeu. La flora del Parc és de 1.695 espècies, entre les quals existeix un bon nombre d'endemismes pirinencs (plantes que només es troben en aquesta serralada) i també plantes singulars per la seva raresa. L'exemple més popular d'aquest grup d'espècies és la flor de neu. Pel que fa a la diversitat de fauna cal destacar que s’hi troba la representació de gran fauna més completa de Catalunya: el gall fer hi té la major població ibèrica, l'àguila daurada, el voltor i el trencalòs són freqüents, es poden observar set espècies de grans mamífers herbívors (isard, mufló, cabirol, cérvol, daina, herc i senglar) i, fins i tot, l’os bru es passeja sovint per les valls més septentrionals.

El Parc el conforma un paisatge molt divers en forma de mosaic de matollars, boscos, pastures i prats de dall, ric en espècies pol·linitzadores (presenta una de les majors diversitat de lepidòpters d’Europa: 800 papallones nocturnes i 134 de diürnes), gràcies en gran part a l’activitat de ramaderia semiextensiva que s’hi desenvolupa a través de més de 100 explotacions ramaderes familiars, on la major part utilitza races ramaderes locals protegides i en sistema ecològic.

Per mantenir tots aquests valors, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Medi Natural treballa per una conservació lligada al desenvolupament sostenible de l’entorn. La direcció del Parc natural, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, van iniciar l’any 2018 el procés de declaració del parc com a Zona d’especial protecció de qualitat acústica per preservar la pau, la tranquil·litat i els sons naturals, així com fomentar-ne els diferents valors associats ja siguin culturals, científics, paisatgístics o naturals, desenvolupant-t’hi activitats.


Participació ciutadana

El Pla d’acció del Parc natural per a la declaració de zona d’especial protecció de la qualitat acústica durant els anys 2021-2022 va ser fruit d’un procés de participació ciutadana. Dins d’aquest procés es van celebrar tallers, dirigits a la població local i als agents implicats, on s’explicava el projecte, les implicacions i els aspectes positius, i es van recollir propostes per després incloure-les en el full de ruta que és el Pla d’acció. El pla preveu activitats per a la preservació i millora de la qualitat acústica, la sensibilització i posada en valor de la ZEPQA, la transferència de coneixement i generació d’identitat sonora i la promoció de la ZEPQA com a element singularitzador i impulsor de l’economia rural local.

2  

Imatges

Mapa de la ZEPQA al Parc Natural de l¿Alt Pirineu

Mapa de la ZEPQA al Parc Natural de l¿Alt Pirineu 483239

Acte de presentació de la Zona d¿Especial Protecció de la Qualitat Acústica al Parc Natural de l¿Alt Pirineu

Acte de presentació de la Zona d¿Especial Protecció de la Qualitat Acústica al Parc Natural de l¿Alt Pirineu 4060678

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia