Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Els purins només poden aplicar-se amb eines que el dipositen arran de terra, o l¿injecten directament dins del sòl, de manera que les emissions atmosfèriques són molt menors.

Entra en funcionament la plataforma de gestió de dejeccions ramaderes i la fertilització eDERAN

query_builder   21 juliol 2022 12:02

event_note Nota de premsa

Entra en funcionament la plataforma de gestió de dejeccions ramaderes i la fertilització eDERAN

El departament d’Acció Climàtica està treballant en la introducció de canvis en alguns annexos del Decret de dejeccions i fertilització

L'aplicació eDERAN agruparà tots els tràmits relacionats amb la gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització
L'aplicació eDERAN agruparà tots els tràmits relacionats amb la gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització
{"name":"2022/07/21/11/34/e941cd55-61ee-4359-9965-6e29cb5477e9.jpg","author":"dacc","type":"0","location":"0","weight":"254069"}

Ja es pot fer servir la plataforma de gestió de dejeccions ramaderes i la fertilització eDERAN, que es troba al portal DUN (Declaració Agrària) del web del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. De moment, s’ha posat en funcionament una part de totes les funcions que es podran desenvolupar des d’aquesta aplicació, que en un futur agruparà tots els tràmits relacionats amb la gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització, com la presentació de plans de gestió de dejeccions ramaderes, la traçabilitat amb GPS de la destinació de les dejeccions i la declaració anual de nitrogen aplicat als cultius (DAN).

En aquesta primera versió d’eDERAN, s’activa el mòdul de consulta de Gestió de terres, adreçat principalment a agricultors/agricultores que podran consultar els seus recintes fertilitzables i veure a quin Pla de gestió estan cedits actualment.

Aquesta informació fins ara s'ha facilitat als titulars un cop l'any, mitjançant la DUN (declaració agrària). Amb l’entrada en funcionament de l’eDERAN es disposarà d'informació actualitzada sempre que calgui consultar-la.

També s'obté informació complementària sobre aquestes terres que es fertilitzen, com per exemple: si es troben ubicades en zona vulnerable o la quantitat màxima de nitrogen orgànic aplicable per any.

Es preveu que aquesta aplicació sigui utilitzada potencialment per 50.000 agricultors i ramaders.

Simplificació administrativa

Amb la posada en funcionament d’aquesta plataforma es vol arribar a una simplificació dels tràmits relacionats amb la gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització, que siguin més àgils i més transparents als usuaris.

Amb eDERAN es promourà la valorització de les dejeccions com a recurs dins d’un esquema de bioeconomia circular, amb una fertilització ajustada a les necessitats dels cultius, amb el seguiment d’aquestes aplicacions per GPS quan escaigui, per assolir l’objectiu de millorar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país.

Canvis en el decret que regula la gestió de les dejeccions ramaderes

Actualment els purins només poden aplicar-se amb eines que el dipositen arran de terra, o l’injecten directament dins del sòl, de manera que les emissions atmosfèriques són molt menors
Actualment els purins només poden aplicar-se amb eines que el dipositen arran de terra, o l’injecten directament dins del sòl, de manera que les emissions atmosfèriques són molt menors
{"name":"2022/07/21/11/38/be9ea9af-844c-4198-97a8-4f8b7bc3cc9e.jpg","author":"dacc","type":"0","location":"0","weight":315066}

El departament d’Acció Climàtica està treballant en la introducció de canvis en els annexos del decret de dejeccions i fertilització.

Un dels canvis fa referència a la distància de seguretat entre les terres fertilitzades i els nuclis habitats. En tot el projecte normatiu es tenen en consideració les possibles molèsties per pudors, per això les distàncies a respectar que s’estableixen són majors per a les dejeccions porcines i d’aviram.

Cal tenir en compte, que les distàncies que consten al Decret vigent es van establir quan les aplicacions de purins encara es podien fer amb el sistema de vano o ventall. Com que el nivell de molèsties per olors era major, estava plenament justificat establir majors distàncies respecte a receptors sensibles (nuclis de població, habitatges aïllats, etc.). Un cop acabats els terminis transitoris que el Decret va concedir per eliminar el ventall, els purins només poden aplicar-se amb eines que el dipositen arran de terra, o l’injecten directament dins del sòl, de manera que les emissions atmosfèriques són molt menors. En aquest sentit, els canvis en la normativa preveuen escurçar la distància de seguretat i establir-la en 200 metres, respecte els 300 metres establerts fins ara, en el cas de purins porcins. Distància superior a les dejeccions d’altres espècies.

D’altra banda, també es preveu reduir el volum estàndard de purí que cal considerar per cada plaça de porc d’engreix, a efectes de dimensionar el sistema d’emmagatzematge, ja que el volum real és menor que el que figura a la normativa. Això permetrà estalviar en inversions de basses sense que se’n ressenti la capacitat real de gestió de la granja.

La quantitat total de nitrogen que excreta una plaça de porc depèn de la quantitat de pinso que consumeix i de l’eficiència amb què l’animal utilitza la proteïna d’aquest pinso. En granges que generen poc volum de purí, succeeix simplement que el purí té més concentració de nitrogen. Això en facilita la gestió: amb menys viatges de tractor i cisterna es podran aplicar els purins com a fertilitzant als camps; la cisterna plena tindrà un valor fertilitzant superior que si el purí fos més diluït.

Compromesos amb el màxim aprofitament del valor fertilitzant dels fems i dels purins

El Departament d’Acció Climàtica va posar en marxa l’Oficina de Fertilització i Tractament de Dejeccions Ramaderes, que entre altres accions, participa en projectes LIFE europeus per fomentar l’aprofitament de les dejeccions ramaderes des de tots els vessants. Com a fet més recent, l’Oficina de Fertilització va organitzar a Lleida, amb gran èxit de participació, les jornades PRO-FEM en el marc del projecte europeu LIFE AGRICLOSE.

Així mateix, es dona suport a la implementació de sistemes de tractament de dejeccions ramaderes, ja que cal fomentar, per exemple, l’aprofitament del seu valor energètic a través de plantes de biogàs. Altres tractaments transformen les dejeccions en productes més adients per a fertilitzar cultius que, tradicionalment, s’havien adobat només amb fertilitzants químics.

2  

Imatges

Ja es pot fer servir la plataforma de gestió de dejeccions ramaderes i la fertilització eDERAN

Ja es pot fer servir la plataforma de gestió de dejeccions ramaderes i la fertilització eDERAN 254069

Actualment els purins només poden aplicar-se amb eines que el dipositen arran de terra, o l¿injecten directament dins del sòl, de manera que les emissions atmosfèriques són molt menors

Actualment els purins només poden aplicar-se amb eines que el dipositen arran de terra, o l¿injecten directament dins del sòl, de manera que les emissions atmosfèriques són molt menors 315066

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia