1. Durant la reunió s’ha fet una primera valoració dels danys provocats per l’incendi per posar en marxa la fase de postemergència, que es coordinarà des del Departament de Presidència
  2. El Departament de Drets Socials a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, conjuntament amb els ajuntaments abordarà les problemàtiques d’habitatge de les persones afectades per l’incendi i que no poden tornar a casa seva
reunio{"name":"2022/07/21/13/54/e222f3c6-bd80-4d93-a409-f1b8145c4cbc.jpeg","author":"govern","type":"0","location":"0","weight":192309}

Les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà Pons, i Drets Socials, Violant Cervera Gòdia, i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit Villegas, s’han reunit aquest matí en representació del Govern amb les alcaldies dels municipis afectats pels incendis dels darrers dies.

Durant una comareixença posterior a la reunió la consellera Vilagrà ha destacat que des del primer moment el Govern de la Generalitat “sempre ha volgut acompanyar els municipis del Bages i especialment el Pont de Vilomara “epicentre de l’incendi tan cruel” per la seva afectació en habitatges privats però també pels seus efectes a nivell de serveis públics.

Tal i com ha explicat Laura Vilagrà, la reunió d’avui s’ha centrat en les feines de la postemergencia, que es coordina des del departament de la Presidència, “ara ve un moment delicat de suport a la població i a les persones més afectades”, ha assegurat.

En aquest sentit, durant la reunió s’ha fet una primera valoració de les afectacions produïdes tant en l’àmbit privat com de serveis públics. A l’espera de tenir una valoració tècnica definitiva en els propers dies, la consellera ha avançat que en aquests moments ja sabem que hi ha una vintena d'habitatges afectats completament i d’altres parcialment o als jardins. Pel que fa als habitatges afectats, també s’ha abordat com garantir la seva seguretat atesa la situació de vulnerabilitat en la que han quedat a causa de les flames i s’ha analitzat com els ajuntaments i Generalitat “podem trobar mecanismes per protegir aquests habitatges i les seves pertinences”.

Les primeres avaluacions indiquen que també hi ha hagut importants afectacions en l’àmbit públic, com canalitzacions d'aigua, de la xarxa elèctrica o de camins i Vilagrà s’ha compromès a “donar suport als ajuntaments en aquestes qüestions”

Per la seva banda, la consellera Violant Cervera ha explicat que des del departament de Drets Socials i a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, “s’ha ofert ajuda als alcaldes i alcaldesses de la zona per tal d’abordar les problemàtiques d’habitatge de les persones afectades per l’incendi i que no poden tornar a casa seva”.

Aquests dies des dels serveis socials s’està duent a terme un procés per avaluar cada cas i la situació dels immobles. En aquest sentit, la consellera ha remarcat que “el més important és saber quines són les necessitats dels ciutadans. En aquest moments només una persona està allotjada en un alberg, la resta estan amb familiars o en hotels. Un cop tinguem les valoracions de quina és l’afectació total dels habitatges, tant dels que estan totalment destruïts com dels que estan parcialment destruïts, caldrà oferir un recurs habitacional que doni resposta a aquests ciutadans”.

Des de Drets Socials, s’ha fet un treball previ per tal de tenir una bossa d’habitatges disponibles que se cedeix als ajuntaments per tal que facin la cessió a les persones que ho necessitin. La consellera ha explicat que “posarem a disposició els habitatges que siguin necessaris. En aquests moments en tenim reservats nou. Quan sapiguem quines són les necessitats els posarem a disposició de l’Ajuntament perquè els cedeixin als veïns i puguin afrontar aquesta situació tan difícil de la millor manera possible”.

Per tal que els ajuntaments puguin cedir els habitatges, prèviament es rebrà un informe dels serveis socials que treballa de manera individualitzada cada cas.

Els representants municipals presents a la reunió són Enric Campàs, alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort; Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages; Àdria Mazcuñán, alcaldessa de Sant Fruitós de Bages; Adriana Delgado, alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet; Montserrat Playà, alcaldessa de Mura; Roser Verneda, alcaldessa de Talamanca; Alba Pérez, alcaldessa de Navarcles; Montserrat Badia, alcaldessa de Castellbell i el Vilar i Joan Calmet, tercer tinent d’alcalde de Manresa.



3  

Imatges

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 192309

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 131836

fotografia de la reunió

fotografia de la reunió 265463