Justícia, Drets i Memòria

.

Ciuró defensa el treball conjunt de Justícia i dels professionals en la millora de les presons perquè "l'objectiu que ens mou a tots és la reinserció"

query_builder   21 juliol 2022 16:04

event_note Nota de premsa

Ciuró defensa el treball conjunt de Justícia i dels professionals en la millora de les presons perquè "l'objectiu que ens mou a tots és la reinserció"

La consellera de Justícia anuncia al Parlament que el proper repte és redimensionar la plantilla el trimestre vinent

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha apostat pel diàleg per avançar en les reformes estructurals previstes a les presons. “Estem treballant des del primer dia en la millora del nostre sistema penitenciari. Els funcionaris ho saben, perquè l’equip de la Secretaria de Mesures Penals i la representació sindical de les presons hem aconseguit moltes fites plegats”, ha afirmat la consellera al Parlament, en resposta a una interpel·lació al Govern; i ha afegit: “Si no fem les reformes junts no ens en sortirem. Som al mateix barco, perquè l’objectiu que ens mou a tots és la rehabilitació i la reinserció dels presos”.

Ciuró ha avançat que “el proper repte és redimensionar la plantilla”. La titular de Justícia ha assegurat que aquesta qüestió s’abordarà el proper trimestre, quan tindran lloc les primeres reunions. “Hem de saber quants professionals necessitem exactament a cada centre penitenciari i per fer quina funció; valorar quines són les baixes estructurals en el servei penitenciari i com podem fer que es redueixin, i tenir més dotació de professionals a les nostres presons”. La consellera ha anunciat que el redimensionament de la plantilla “el tenim sobre la taula” i es farà en col·laboració amb Funció Pública.

Formació pràctica per tenir preparats 150 reforços

Lourdes Ciuró ha repassat des del faristol altres avenços en matèria de personal, com ara l’acord perquè els professionals de presons puguin prejubilar-se en condicions equiparables a les que ja tenen altres cossos de seguretat, o la consolidació dins el sou d’un complement que fins ara formava part d’un programa temporal. Igualment, ha destacat Ciuró, “gràcies a la negociació hem aconseguit tenir més efectius a les hores de pati, perquè els servidors públics s’hi han implicat per donar el millor servei” i ha explicat que “s’estan formant 150 professionals, dels quals 34 ja són als patis de les nostres presons per poder donar una resposta més immediata quan hi ha un incendi, un problema de salut o un conflicte”.

Pel que fa als centres penitenciaris, al llarg d’aquest any s’ha assolit la renovació del conveni amb el Departament de Salut per destinar una dotació extra a l’atenció de la salut mental dels interns perquè “els problemes de salut mental són una pandèmia a fora, però també a dins del sistema penitenciari”, ha dit la titular de Justícia.

Unitats de vida intermèdies amb més supervisió

A més, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima està prenent altres mesures, com ara un model de cel·les més segures als departaments especials, un equip multidisciplinari per donar respostes personalitzades en el tractament d’interns d’alta complexitat i la implementació a les presons d’unitats de vida intermèdies entre els departaments de primer grau i els mòduls de vida ordinaris, per als interns que necessiten un major control i supervisió, en què conviuran un nombre més reduït d’interns amb una ràtio superior de professionals.

1  

Imatges

.

. 82031

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia