Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia recupera les restes d'un soldat republicà al glacis del Pilar d'Almenara (Agramunt)

query_builder   25 juliol 2022 17:01

event_note Nota de premsa

Justícia recupera les restes d'un soldat republicà al glacis del Pilar d'Almenara (Agramunt)

  1. Es tracta d’un d’un home adult que pertanyia a la infanteria republicana  1. La troballa ha estat una sorpresa per als arqueòlegs, ja que no es tenia constància de la presència de restes enterrades en aquesta zona

La Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia ha recuperat les restes òssies d’un individu no identificat en un treball arqueològic fet al glacis del Pilar d’Almenara, a Almenara Alta (Agramunt).

La setmana de l’11 al 15 de juliol de 2022, en una excavació promoguda per l’Ajuntament d’Agramunt, en un jaciment de període medieval a la torre del Pilar d’Almenara, es va produir una troballa inesperada de les restes d’un soldat republicà de la Guerra Civil enterrades en una fossa al peu de la torre medieval.

La troballa ha estat una gran sorpresa per als arqueòlegs que hi treballaven, ja que no es tenia constància de la presència de possibles restes enterrades en aquesta l’àrea, i menys encara al costat de la torre medieval. La informació d’aquesta excavació se sumarà a la de les set fosses que hi ha documentades al terme municipal d’Agramunt en el mapa de fosses de Catalunya.


Individu adult pertanyent a la infanteria republicana

Les restes localitzades corresponen a un individu masculí adult que, d’acord amb els materials que es van trobar associats a l’enterrament, pertanyia a la infanteria republicana i podria estar relacionat amb un búnquer defensiu proper. Tot i això, ara per ara, és desconeixen les causes de la seva mort o la seva identitat.

Amb l’extracció d’una mostra de teixit ossi s’espera obtenir el perfil genètic d’aquest individu, per a poder-lo encreuar amb els perfils genètics dels familiars de què disposa el Programa d’identificació genètica, centralitzat pel laboratori de genètica de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. Amb caràcter previ, els familiars interessats a fer-se una prova genètica han d’estar inscrits en el Cens de persones desaparegudes.

L’objectiu final, en tots els casos, és identificar i retornar les restes a la família. En cas que no fos possible determinar-ne la identitat, les restes serien inhumades al cementiri del municipi on van ser trobades.


Agramunt i el Pilar d’Almenara, la rereguarda republicana

Agramunt va ser un espai d’immediata rereguarda republicana del front del Segre durant la Guerra Civil, que es va mantenir estable entre l’abril i el desembre de 1938. En aquest entorn hi ha documentades fosses originades per l’existència de punts sanitaris, com a Montclar i Mafet, itambé hi va haver enfrontaments a partir de l’ofensiva franquista sobre Catalunya, iniciada el 23 de desembre de 1938.

D’altra banda, el Pilar d’Almenara és una torre de guaita d’uns quinze metres d’alçada i uns set metres d’amplada construïda al segle XI després de la conquesta cristiana d’Agramunt. La torre se situa al capdamunt d’una de les puntes més altes de la serra d’Almenara i controla tota la plana d’Urgell.

Durant la Guerra Civil de 1936-1939, l’exèrcit republicà hi va construir un búnquer i unes trinxeres per defensar l’entrada a la població d’Agramunt i els accessos cap a la Segarra.


Actuacions no previstes

Aquesta intervenció arqueològica és una mostra de les intervencions sobrevingudes en fosses que la Direcció General de Memòria Democràtica fa habitualment, a banda de les actuacions programades al Pla de fosses. Només aquest 2022 se n’han dut a terme set, la majoria de les quals iniciades com a recollides de restes en superfície que han culminat en l’obertura d’una fossa.


4  

Imatges

Les restes òssies trobades

Les restes òssies trobades 4380933

Les restes òssies trobades

Les restes òssies trobades 2012724

Les restes òssies trobades

Les restes òssies trobades 3056517

Les restes òssies trobades

Les restes òssies trobades 4380933

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia