
El delegat del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, i el director territorial d’Innovació, Universitats i Empresa, Àngel Xifré, han rebut avui els guanyadors amb el Premi al Comerç Centenari 2009 i el Premi a la Iniciativa Comercial del Camp de Tarragona. L’acte de lliurament dels guardons es va celebrar el passat 21 de juny al Palau de la Generalitat i va ser presidit pel conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.
El 1910, Pere Sistaré i Carme Miró van comprar un forn al carrer Ample de Reus, on van començar a treballar el dia del seu casament. Ara, els seus besnéts continuen al capdavant del negoci, ampliat i diversificat, amb vuit botigues a Reus i una a Tarragona. En aquests cents anys també han viscut moments difícils, com quan un bombardeig de la Guerra Civil va destrossar el local i els va obligar a tancar durant tres anys.
Torrons i gelats Sirvent de Tarragona (Tarragona)
La família Sirvent es dedica a la venda de torrons i gelats des de 1860. El 1950 van inaugurar la fàbrica de gelats i orxates i cinc anys més tard van obrir la geladeria a la Rambla Vella. Actualment, la setena generació gestiona quatre geladeries a la ciutat. Destaca per la seva llarga tradició en l'elaboració artesanal de torrons i gelats i també per la fabricació pròpia d'orxata, llet merengada, i granissats.
Forn de pa Benaiges-Casa Pastoro (Vilallonga del Camp)
El forn va obrir el 1897 al número 27 del carrer Muralla. En els més de cent anys d’història, l’establiment continua al mateix local, que avui regenta Josep Maria Benaiges, la quarta generació de forners de la família. Tampoc han canviat la manera d’elaborar el pa de pagès, que segueix sortint del forn, cuit amb closca d’avellana i ametlla. Entre les seves especialitats, hi ha la coca amb ceba, la de Sant Joan i la d’espinacs.
El Forn Sistaré de Reus, la Cansaladeria Vilar-Cutchet del Vendrell, Torrons i gelats Sirvent de Tarragona i el Forn de pa Benaiges-Casa Pastoro de Vilallonga del Camp són els quatre establiments del Camp de Tarragona distingits amb els Premis al Comerç Centenari 2010.
Per altra banda, la Generalitat ha atorgat el premi a la Iniciativa Comercial, en la categoria de projectes de Dinamització als Mercats Municipals, a l’Associació de Venedors del Mercat Central de Tarragona.
El delegat del Govern ha destacat que el petit comerç està arrelat a la terra i transmet “vida, humanitat i una atenció personalitzada impossible en les grans superfícies”. I ha afegit que “s’han de preservar aquests valors a la Catalunya d’avui i del futur, perquè no tenen preu i són definidors del país”.
En l’acte també hi han assistit l’alcalde de Vilallonga del Camp, Ignasi Valera; la consellera d’Empreses, Formació, Ocupació, Consum i Llicències de l’Ajuntament de Tarragona, Lola Herrera; la tinent d’alcalde i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Empar Pont, i la regidora de Comerç, Turisme i Platges de l’Ajuntament del Vendrell, Àngels Turdiu.
Per part dels establiments i entitats premiades, hi han participat Xavier Pàmies Sistaré (Forn Sistaré), Carme Ivern (Cansaladeria vilar- Cutchet), Fernando Sirvent López (Torrons i gelats Sirvent), Josep Maria Benaiges Vidal (Forn de pa Benaiges-Casa Pastoro), i Albert Ribot (Associació de Venedors del Mercat Central).
PREMIS AL COMERÇ CENTENARI
Els Premis al Comerç Centenari distingeixen la trajectòria de comerços catalans amb més d’un segle d’existència. Entre els guardonats hi ha 54 establiments, majoritàriament pastisseries i forns de pa, cansaladeries, carnisseries, xarcuteries i peixateries, però també sabateries, i botigues de confecció, estancs, òptiques, ferreteries i joieries de 17 comarques d’arreu de la geografia catalana.
Forn Sistaré (Reus)
El 1910, Pere Sistaré i Carme Miró van comprar un forn al carrer Ample de Reus, on van començar a treballar el dia del seu casament. Ara, els seus besnéts continuen al capdavant del negoci, ampliat i diversificat, amb vuit botigues a Reus i una a Tarragona. En aquests cents anys també han viscut moments difícils, com quan un bombardeig de la Guerra Civil va destrossar el local i els va obligar a tancar durant tres anys.
Cansaladeria Vilar-Cutchet (El Vendrell)
Emili Cutchet i Mercè Font van obrir la cansaladeria Vilar-Cutchet el 1909 a la plaça Vella, però la tradició familiar ve, com a mínim, des del 1870, quan l’avi de la copropietària del negoci ja venia porc a la plaça Nova. El 1929 l’establiment es va traslladar al carrer Salmerón (actualment, carrer Alt), i posteriorment, es va ampliar al local del costat.
Emili Cutchet i Mercè Font van obrir la cansaladeria Vilar-Cutchet el 1909 a la plaça Vella, però la tradició familiar ve, com a mínim, des del 1870, quan l’avi de la copropietària del negoci ja venia porc a la plaça Nova. El 1929 l’establiment es va traslladar al carrer Salmerón (actualment, carrer Alt), i posteriorment, es va ampliar al local del costat.
Torrons i gelats Sirvent de Tarragona (Tarragona)
La família Sirvent es dedica a la venda de torrons i gelats des de 1860. El 1950 van inaugurar la fàbrica de gelats i orxates i cinc anys més tard van obrir la geladeria a la Rambla Vella. Actualment, la setena generació gestiona quatre geladeries a la ciutat. Destaca per la seva llarga tradició en l'elaboració artesanal de torrons i gelats i també per la fabricació pròpia d'orxata, llet merengada, i granissats.
Forn de pa Benaiges-Casa Pastoro (Vilallonga del Camp)
El forn va obrir el 1897 al número 27 del carrer Muralla. En els més de cent anys d’història, l’establiment continua al mateix local, que avui regenta Josep Maria Benaiges, la quarta generació de forners de la família. Tampoc han canviat la manera d’elaborar el pa de pagès, que segueix sortint del forn, cuit amb closca d’avellana i ametlla. Entre les seves especialitats, hi ha la coca amb ceba, la de Sant Joan i la d’espinacs.
PREMIS A LA INICIATIVA COMERCIAL
Els Premis a la Iniciativa Comercial reconeixen la contribució de les empreses i entitats representatives del sector a la consolidació del comerç urbà de Catalunya. En aquest sentit, els guardons reconeixen l’esforç de les empreses que s’han destacat durant l’any anterior per les seves tasques de millora en la gestió del sector de la distribució minorista, particularment del comerç urbà de proximitat.
Associació de Venedors del Mercat Central de Tarragona (premiada en la categoria de projectes de Dinamització als Mercats Municipals)
L’associació ha dut a terme diferents campanyes per potenciar les vendes al mercat provisional on estan instal·lats, amb accions com un concurs de disfresses de carnaval, Sant Jordi, mercaricat, la campanya de Sant Tecla, Capoeira, la Fira de l’Oli, la col·laboració en els actes de Tarraco Viva, les jornades d’Aprenentatge en actiu, les col·laboracions en actes de la ciutat i la campanya de Nadal.
L’associació ha dut a terme diferents campanyes per potenciar les vendes al mercat provisional on estan instal·lats, amb accions com un concurs de disfresses de carnaval, Sant Jordi, mercaricat, la campanya de Sant Tecla, Capoeira, la Fira de l’Oli, la col·laboració en els actes de Tarraco Viva, les jornades d’Aprenentatge en actiu, les col·laboracions en actes de la ciutat i la campanya de Nadal.



