- L’Executiu distingeix Capdevila per la seva trajectòria com a il·lustradora, popularment reconeguda pels personatges de les Tres Bessones, i a Vila Casas pel seu compromís amb el país com a mecenes cultural
- La Medalla d’Or és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu per reconèixer les persones que han prestat serveis rellevants a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic
El Govern, a proposta del president Pere Aragonès, ha aprovat aquest matí en la reunió del Consell Executiu concedir la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya a la il·lustradora Roser Capdevila i Valls i a l’empresari farmacèutic i mecenes cultural Antoni Vila Casas.
El guardó, que és la màxima distinció honorífica que atorga la Generalitat, reconeix enguany l’excel·lència cultural del nostre país, en les seves diverses disciplines, i ho fa premiant a dues persones que han treballat incansablement per reivindicar l’art català aquí i arreu del món.
Amb la concessió de la Medalla d’Or a Roser Capdevila, el Govern vol honorar la trajectòria de la il·lustradora catalana, coneguda internacionalment pels personatges de Les Tres Bessones. La seva obra ha estat traduïda a 35 llengües i la sèrie de dibuixos animats de les populars germanes s’ha emès a 158 països. L’obra de Capdevila és, doncs, un exemple de l’èxit que es pot assolir amb l’audiovisual català i un referent en l’àmbit.
Amb la concessió de la Medalla d’Or a Antoni Vila Casas, la Generalitat vol honorar el mecenes cultural pel seu compromís amb el país i la seva capacitat catalitzadora de la riquesa artística de Catalunya. La creació d’una xarxa d’espais museístics en diversos punts de la geografia catalana ha aconseguit apropar l’art contemporani al conjunt de la ciutadania.
Les Medalles d’Or de la Generalitat de Catalunya es van crear el 1978 per distingir aquelles persones que han prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.
L’acte de lliurament de les medalles d’enguany tindrà lloc a principis de setembre, en el marc dels actes de la Diada de Catalunya.
Roser Capdevila i Valls
(Barcelona, 23 de gener de 1939). Il·lustradora catalana coneguda popularment pels personatges de Les Tres Bessones.
Va estudiar Belles Arts a l’escola Massana de Barcelona.
Tècnicament, ha treballat especialment l’estampació sobre tela, la pintura a l’oli i l’aquarel·la i ha participat en diverses exposicions, tant individuals com col·lectives.
L’any 1980 va decidir centrar-se només a escriure i il·lustrar llibres, preferentment infantils, així com obres de divulgació o entreteniment dirigides a joves i adults.
El 1983, inspirant-se en les seves tres filles, Teresa, Anna i Helena, va crear Les Tres Bessones, la seva obra més coneguda internacionalment. Els llibres amb les històries de les tres germanes s’han traduït a 35 llengües.
Paral·lelament, el 1990 va començar a col·laborar amb la productora Cromosoma en la producció de la sèrie de dibuixos animats Les Tres Bessones, que s’ha emès en 158 països.
Al llarg de la seva carrera ha publicat més de 400 títols i ha escrit i dibuixat per a empreses editorials de França, Alemanya, Àustria, Itàlia, Canadà, Bèlgica, països escandinaus o Japó.
Ha rebut nombroses distincions, entre les quals destaquen: el Premi Serra d’Or, el 1982 i el 1983; el Premi d’Il·lustració de la Generalitat de Catalunya, el 1984; el Premi Nacional de l’Audiovisual del Departament de Cultura, el 1999; la Medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya, el 2002; la Creu de Sant Jordi, el 2004, el Premi Trajectòria, atorgat pel Premi d’Editors de Catalunya, el 2005; la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit artístic, el 2006; la Medalla d’Or de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, el 2009, i la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya, el 2010.
El 2011 va donar el seu llegat, format per més de 3.000 dibuixos, litografies, gravats i contes, a la Biblioteca de Catalunya.
Antoni Vila Casas
(Barcelona, 27 de novembre de 1930). Empresari farmacèutic i mecenes cultural, nascut a Barcelona el 1930, en el si d’una família de la burgesia dedicada a la indústria tèxtil.
Llicenciat en Farmàcia, l’any 1960 va fundar els Laboratoris Prodes. L’any 1995 l’empresa es va fusionar amb els Laboratoris Almirall, SA, i Vila va esdevenir vicepresident del nou grup Almirall Prodesfarma. De 1989 a 1991 va ocupar la presidència de Farmaindustria, l’Associació d’Indústries Farmacèutiques Espanyoles.
L’any 1986 va crear la Fundació Vila Casas, de la qual n’és president, amb l’objectiu de premiar els millors currículums personals d’investigació i desenvolupament en temes sociosanitaris.
Des de l’any 2000 ha obert quatre museus d'art contemporani: a Barcelona (Espais Volart i Can Framis: pintura), a Torroella de Montgrí (Palau Solterra: fotografia) i a Palafrugell (Can Mario: escultura).
En l’àmbit sociosanitari, la Fundació ha continuat desenvolupant un treball de recerca amb l’objectiu d’establir un pont de diàleg entre els professionals de la sanitat, els mitjans de comunicació i la societat.
Ha rebut diferents distincions, entre les quals destaquen la Gran Creu de l’Orde del Mèrit Civil, el 1996; la Creu de Sant Jordi, el 1999; el Premi Montblanc al mecenatge, el 2004; el Premi Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) al patrimoni cultural, el 2009, i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona, el 2012.
És membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i exmembre del Consell Social de la Universitat de Barcelona.