Direcció General de Comunicació

barnahaus

El Govern aprova l'Estratègia Barnahus per a l'abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l'adolescència

query_builder   26 juliol 2022 13:49

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'Estratègia Barnahus per a l'abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l'adolescència

  1. Se centra en la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces dels departaments de la Generalitat


El Govern, a proposta del Departament de Drets Socials, ha donat llum verda a l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. L’estratègia té l’origen en la unitat del mateix nom que es va posar en marxa, de manera pionera, a Tarragona. La Barnahus –Casa dels Infants, en islandès– té l’aspecte d’una llar perquè les víctimes i les seves famílies hi reconeguin un espai amigable. Hi són ateses per un equip pluridisciplinari i especialitzat, que treballa en el tractament i recuperació de les víctimes seguint les pautes de la Xarxa Promise.

El bon funcionament d’aquest servei, que ha atès 451 casos des del seu inici, ha empès el Govern a estendre’n el model. Ja s’han presentat els projectes de Lleida i Manresa i en els pròxims anys se n’obriran 13, almenys un per vegueria. Dels 451 casos atesos, en 374 les víctimes han estat dones i 77 homes i 279 són nens i nenes nascuts el 2009 o abans. 231 casos estan judicialitzats, 151 pendents de judicialitzar i 69 tancats i sense judicialitzar.

L’Estratègia Barnahus té com a objectius la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces dels departaments de la Generalitat.

L’Estratègiaamplia el marc d’actuació més enllà de la unitat integrada d’atenció als infants i adolescents en les següents actuacions:

  1. a)Desenvolupar a Catalunya el servei d’unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals (Barnahus) i fer-ne el seguiment.
  2. b)Dissenyar i desplegar polítiques preventives que incloguin, entre altres, campanyes de sensibilització sobre els abusos sexuals vers la infància i l’adolescència; programes sobre educació sexual i afectiva dirigits a la infància i l’adolescència i als professionals que s’hi vinculen; material didàctic al respecte adreçat a infants i adolescents que tinguin en compte les noves tecnologies, i formació específica per als professionals, amb una perspectiva d’infància, de gènere i interseccional adequada.
  3. c)Dur a terme accions de promoció per al tractament correcte de la informació sobre abusos sexuals a la infància i a l’adolescència.
  4. d)Incorporar tota la informació referida a abusos sexuals al sistema d’informació i gestió en infància i adolescència.
  5. e)Desplegar la protecció davant de la victimització secundària.
  6. f)Revisar el servei d’atenció immediata especialitzada actual per a una resposta efectiva de les comunicacions de possibles abusos sexuals a la infància i l’adolescència.
  7. g)Impulsar la creació d’una oficina tècnica d’atenció i suport a les víctimes que han patit abusos sexuals en la infància i l’adolescència.
  8. h)Redefinir i incrementar el suport als programes per a la detecció i l’atenció dels abusos sexuals als infants i adolescents, així com coordinar les iniciatives dels diferents departaments relacionades amb el foment dels programes per a la detecció i l’atenció.
  9. i)Vetllar per una col·laboració i coordinació entre els departaments implicats que redundi en un benefici més gran per a l’infant.

Aquesta ampliació d’actuacions, que dona resposta a aquest Acord de Govern sobre l’estratègia Barnahus, implica el Departament de Drets Socials, que n’assumeix el lideratge, i també Interior, Justícia, Educació, Salut i Igualtat i Feminismes.

L’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya també inclou la creació d’una comissió de seguiment formada pels departaments abans esmentats.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia