Drets Socials

D'esquerra a dreta, el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, la consellera Violant Cervera, la directora general d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència, Ester Cabanes, i la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció, Mercè SantMartí.

Violant Cervera proposa la construcció d'una nova Agenda d'Infància i Adolescència a Catalunya

query_builder   26 juliol 2022 17:55

event_note Nota de premsa

Violant Cervera proposa la construcció d'una nova Agenda d'Infància i Adolescència a Catalunya

La consellera explica davant la Taula Nacional d’Infància l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals infantils, aprovada aquest matí a Govern


La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha presidit avui la Taula Nacional de la Infància de Catalunya, que s’ha reunit al Palau de Pedralbes. Aquest organisme, juntament amb les Taules Territorials i les Taules Locals d’Infància, es constitueixen per coordinar, impulsar i promoure les polítiques d’infància arreu del territori, mitjançant les diverses administracions i institucions implicades.

La Taula Nacional de la Infància de Catalunya reunida al Palau de Pedralbes{"name":"2022/07/26/17/32/94c2079d-01db-467b-849f-37e96e586d4c.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":846992}


La consellera ha defensat en aquest fòrum la necessitat de construir una nova Agenda d’Infància i Adolescència de Catalunya “en un context de societat cada cop més complexa i diversa”, on “els infants i els adolescentssovint esdevenen la baula més feble”.

Una agenda que té la voluntat d’actualitzar el Pacte per a la Infància que es va signar el juliol de 2013 “perquè el Govern considera que el Pacte ésl’instrument necessari de consens per seguir promovent, entre totes i tots, polítiques d’infància i adolescència, i adaptar l’agenda de la infància als canvis de la societat actual.”

Això suposa incorporar o actualitzar reptes com la transformació digital, el benestar emocional i la salut mental, la pobresa infantil, les migracions dels joves migrats sols, les conseqüències del canvi climàtic o els usos del temps en lainfància, l’adolescència i les famílies.”

Pel que fa a la pobresa infantil, Violant Cervera a ha explicat que el Govern està treballant -a partir dels principis de la Garantia Infantil Europea- en l’Estratègia Catalana de Lluita contra la pobresa infantil. “Una estratègia que afecta a diferents departaments de la Generalitat i que basa la seva acció en trencar el cicle de la pobresa infantil garantint l’accés dels nens, nenes i adolescents que es troben en risc de pobresa o exclusió social a sis drets o serveis bàsics: educació i cura infantil, assistència sanitàries, educació i activitats extraescolars, habitatge adequat, almenys un àpat per dia lectiu i alimentació saludable.”

La Taula Nacional de la Infància de Catalunya reunida al Palau de Pedralbes{"name":"2022/07/26/17/29/919ed9bf-c76c-48c2-a9d2-0b213ac66123.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":694592}


Violant Cervera s’ha referit, així mateix, a l’acord de Govern pel qual s’ha aprovat aquest matí l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Una estratègia que se centra en la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació d’aquests casos mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces dels diferents departaments de la Generalitat implicats.

“Perquè tenim l’encàrrec de seguir treballant en la lluita contra aquesta altra xacra que són els abusos sexuals contra els infants i adolescents. En aquest sentit, cal posar en valor la bona feina que s’està duent a termedes de la Barnahus al camp de Tarragona, el primer de tot l’Estat en funcionament” i que el Departament de Drets Socials aposta per estendre per tot el territori.

La voluntat del Pla de millora del sistema de protecció a la infància és “transformar l’actual sistema en un sistema modern, àgil, que garanteixi els drets, i sigui sostenible i robust” i això es concreta en cinc finalitats:

1)Afavorir la inclusió social dels infants i adolescents i les seves famílies i potenciar la prevenció de les situacions de risc.

2)Millorar el sistema de protecció per a infants i adolescents que han viscut una situació de desemparament i potenciar el treball amb les famílies.

3)Tenir cura de les i els professionals i reconèixer socialment el treball de cura.

4)Garantir la sostenibilitat del sistema.

5)Treballar des d’una perspectiva feminista i de reconeixement de l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere no normatives.

El Pla de Millora esdevé un instrument de correcció del sistema on tots els actors que en formen part ha dit la seva”, ha afirmat la consellera, que ha puntualitzat que s’estan executant 28 de les accions previstes i que es preveu que se n’iniciïn 12 més aquest mateix any. La previsió total és de 64 actuacions.

Es treballa, entre d’altres, en seguir atomitzant els actuals centres residencials “perquè esdevinguin veritablement cases per a aquests infants i adolescents, encara que ho siguin provisionalment”. També s’està apostant per millorar els circuits perquè més nens i nenes disposin de famílies d’acollida.

Podeu recuperar la intervenció de la consellera, en aquest enllaç: https://youtu.be/glXEZ2VU6dA



3  

Imatges

La consellera saluda la directora d'Infància, Ester Cabanes, abans de començar la Taula Nacional de la Infància de Catalunya.

La consellera saluda la directora d'Infància, Ester Cabanes, abans de començar la Taula Nacional de la Infància de Catalunya. 5035224

La Taula Nacional d'Infancia reunida al Palau de Pedralbes

La Taula Nacional d'Infancia reunida al Palau de Pedralbes 5998375

La consellera Violant Cervera, en un moment de l'acte.

La consellera Violant Cervera, en un moment de l'acte. 4723647

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia