Educació

Cambray

El 96,2% dels alumnes de 4t d'ESO que s'han preinscrit a un cicle formatiu de grau mitjà han obtingut una plaça entre una de les opcions que havien demanat

query_builder   27 juliol 2022 13:53

event_note Nota de premsa

El 96,2% dels alumnes de 4t d'ESO que s'han preinscrit a un cicle formatiu de grau mitjà han obtingut una plaça entre una de les opcions que havien demanat

  1. Aquesta setmana es durà a terme la segona volta de la preinscripció en grau mitjà amb les 13.626 places que no s’han ocupat
  2. Gonzàlez-Cambray: “Garantim que tothom que vulgui cursar FP, tingui una plaça per fer-ho en els cicles oferts”
  3. Per donar resposta a l’increment de places d’FP, s’incorporaran 1.022 noves dotacions de personal docent d’FP, 17 professionals d’atenció educativa per als Itineraris Formatius Específics i 28,5 dotacions de personal docent orientador

La del curs 22-23 ha estat la primera preinscripció a la formació professional que el Departament d’Educació ha dut a terme amb uns nous criteris que faciliten un accés preferent a l’alumnat que prové de 4t d’ESO, per evitar que aquests joves s’hagin de disputar les places en les mateixes condicions que la població adulta, amb l’objectiu de lluitar contra l’abandonament escolar prematur. Tal com ha manifestat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray en declaracions als mitjans de comunicació, “el 96,2% dels alumnes de 4t d’ESO que s’han preinscrit a un cicle de grau mitjà han obtingut una plaça entre una de les opcions que havien demanat”. Ha destacat també que “el 88% d’aquest alumnat té plaça en la primera opció demanada”. El conseller ha afegit que l’objectiu és “garantir la continuïtat en els estudis de l'alumnat 4t d’ESO en els cicles de grau mitjà, és molt rellevant l’aposta per la continuïtat dels joves de 16 anys per poder reduir l’abandonament prematur en els estudis”.

Aquesta mesura forma part de l’estratègia del Departament d’Educació per donar resposta a les sol·licituds en FP per al curs vinent. En primer lloc, el Departament ha dut a terme una anàlisi del comportament de la preinscripció en els anys anteriors, després ha modificat els criteris de preinscripció per prioritzar la continuïtat, ha incrementat l’històric de l’oferta inicial i, finalment, ha fet un ajustament posterior a la preinscripció, amb un increment de grups i de la seva capacitat.

També, per donar resposta a l’increment de places d’FP, el curs vinent s’incorporaran 1.022 noves dotacions de personal docent d’FP, 17 professionals d’atenció educativa per als Itineraris Formatius Específics i 28,5 dotacions de personal docent orientador, passant dels 6 actuals a 34,5. En aquest sentit, ha destacat que “per primer cop tindrem orientadors que es dedicaran només a l’FP. La seva tasca serà la d’acompanyar als joves perquè la tria s'adapti al màxim al mercat laboral”.

Un 88,6% de l’alumnat de continuïtat que aconsegueix plaça ho fa en la primera opció demanada

Del 96,2% dels alumnes de 4t d’ESO, els que han obtingut plaça en la 1a opció han estat el 88,6%, un percentatge molt similar al dels processos de preinscripció de 1r d’ESO (89,8%) o Infantil 3 (91,6%). Cal recordar que en la preinscripció del curs 21-22, on no hi va haver cap discriminació positiva per aquest alumnat, el nombre de places assignades als cicles formatius de grau mitjà va ser del 65%, 31 punts inferior a l’assignació que hi ha hagut aquest any per als alumnes de 4t d’ESO i fins i tot, molt inferior a la del conjunt de l’etapa de grau mitjà, que ha estat del 75,9%.



Preinscripció 21-22

Preinscripció 22-23

Places assignades inicialment a alumnes de 4t d’ESO

65%

96,2%

Places assignades inicialment al total de CFGM

65%

75,9%

Aquesta millora en el percentatge de places assignades ha estat possible gràcies a diferents mesures: increment molt destacat de l’oferta inicial (equiparable als darrers 5 anys sumats), increment en l’oferta final de 29,5 grups de grau mitjà per donar resposta a les opcions més demanades a la preinscripció i augment de la capacitat dels grups.

Pel que fa als ensenyaments amb més demanada entre l’alumnat de continuïtat, han estat Sistemes microinformàtics i xarxes (25 grups més que el curs passat), Cures auxiliars d'infermeria (30 grups més), Gestió administrativa (13 grups més), i Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure (15 grups més). Per a la resta de l’alumnat, el més demandat ha estat Cures auxiliars d'infermeria.

13.626 places vacants pels aspirants en llista d’espera

El Departament ha ofert un total de 45.152 places de cicles formatius de grau mitjà i durant el procés de preinscripció, 48.677 persones van mostrar el seu interès en realitzar un d’aquests cicles.

El passat divendres 22 de juliol va acabar el procés de matriculació i un cop acabat aquest procés, 9.136 persones amb una plaça assignada a grau mitjà no s’ha matriculat, deixant aquestes places vacants. Actualment, hi ha 39.541 persones que segueixen interessades a cursar aquests estudis per les 45.152 places, sigui perquè han formalitzat matrícula o bé perquè estan en llista d’espera.

Les 10.178 places vacants després de la matrícula se sumen a les 3.448 vacants de la primera fase d’assignació. Totes elles seran oferides als aspirants que havien quedat en llista d’espera i a la segona fase d’assignació del setembre. El dia d'avui, doncs, hi ha 13.626 places vacants per a 11.722 sol·licituds pendents d’assignació.

Cicles formatius de grau superior

En relació amb els cicles formatius de grau superior, de cara al curs vinent hi haurà 35.408 places, amb una demanda en la preinscripció de 40.616 sol·licituds. El 66,9% ha obtingut una plaça en la primera fase d’assignació. D’aquestes el 86,8% d’alumnes han entrat en primera opció. Finalitzada la primera fase de l’assignació, 6.181 persones amb una plaça assignada no s’han matriculat i els centres les estan oferint com a vacants a la gestió de la llista d’espera i per la segona volta de matriculació. Ara hi ha 13.026 places vacants per a 8.361 sol·licituds pendents.

Els cicles formatius de grau superior amb més demanda són Educació infantil, Administració i finances, Integració social, Laboratori clínic i biomèdic, i Màrqueting i publicitat.

Tal com ha remarcat Gonzàlez-Cambray, “garantim que tothom que vulgui cursar FP, tingui una plaça per fer-ho en els cicles oferts”. El titular d’Educació ha explicat que hi ha “prop de 27.000 places vacants -en grau mitjà i grau superior- i 20.000 persones pendents d'assignació. Hi ha vacants per tothom qui vulgui estudiar FP”.

En la resta dels ensenyaments, també hi ha un increment de grups i de places en relació amb el curs anterior: els Programes de Formació i Inserció (PFI) comptaran amb un total de 627 grups i 8.430 places – el curs passat eren 594 i 7.920 -; els IFE, 54 grups i 648 places -43 i 524 el passat-; els cicles formatius de grau bàsic, 48 grups i 960 places –el passat eren 30 i 900-, i els cursos d’especialització comptaran amb 57 grups i 1.710 places -18 i 540 el curs anterior-.

Nou model d’oferta integrada

El passat mes d’abril el Govern va presentar una oferta integrada d’FP, amb una inversió de 726,6 M€, que es va concretar en un total de 413.373 places, un 34% més que l’any passat. D’aquestes, 23.568 corresponen a certificats de professionalitat, 147.805 a l’àmbit educatiu i 242.000 a la formació contínua. Les persones que no accedeixin a un cicle formatiu, poden també optar a aquestes altres modalitats de formació professional. El titular d’Educació ha subratllat que hi ha una “visió conjunta de l'FP com a país i no deixem ningú enrere: tothom qui vulgui fer FP té plaça garantida, no només amb títols propis del Departament, sinó també amb certificats de professionalitat i formació contínua”.

2  

Imatges

HC Gonzàlez-Cambray

HC Gonzàlez-Cambray 123273

HC Gonzàlez-Cambray i DG FP

HC Gonzàlez-Cambray i DG FP 179230

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia