Economia i Hisenda

El conseller Giró aquesta tarda, després del CPFF

El conseller Giró avança que els Pressupostos de la Generalitat per al 2023 comptaran amb 3.100 M€ més de recursos

query_builder   27 juliol 2022 18:56

event_note Nota de premsa

El conseller Giró avança que els Pressupostos de la Generalitat per al 2023 comptaran amb 3.100 M€ més de recursos

Confirma que l’augment del dèficit del 0,1% al 0,3% del PIB permetrà a Catalunya disposar de 525 M€ addicionals

El conseller ha assistit avui a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera celebrada a Madrid

El conseller Giró aquesta tarda, després del CPFF{"name":"2022/07/27/18/55/6c97565f-db6b-4e70-a52d-9556f032dadc.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":157269}


El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha anunciat avui que els Pressupostos de la Generalitat per al 2023 comptaran amb aproximadament 3.100 M€ de recursos addicionals respecte als comptes del 2022, “que ens ajudaran a afrontar la inflació, que és el gran problema econòmic ara mateix de Catalunya i tot Europa,a més de la despesa que tindrem a nivell social”. Tanmateix, el conseller ha advertit que aquests recursos addicionals no es podran destinar a efectuar despeses de caràcter estructural, “ja que a partir de l’any 2024 s’acabarà la suspensió de les regles fiscals i haurem de ser molt estrictes” per complir amb el marc d’estabilitat pressupostària fixat per Europa.

Giró n’ha parlat després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrada a Madrid, on també s’ha confirmat que el dèficit autoritzat per al conjunt de comunitats en el proper exercici serà del 0,3%. Inicialment, l’objectiu que el Govern espanyol havia comunicat a Brussel·les era del 0,1% i augmentar-lo era una de les reclamacions que el conseller d’Economia havia fet els darrers mesos a la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero. Aquest increment del dèficit és, pel conseller, “una bona notícia perquè permet una despesa addicional de 525 M€ per la Generalitat”.

En conjunt, els recursos pressupostaris previstos en els comptes del 2023 s’eleven a 26.560 M€, una xifra que inclou, entre altres conceptes, les bestretes del model de finançament per al 2023, la liquidació del model de l’any 2021, l’esmentat nou marge de dèficit del 0,3% i altres ingressos addicionals com els vinculats al retorn d’una part pendent de la disposició addicional tercera (200 milions d’euros) o el finançament dels Mossos d'Esquadra.

Finalment, el conseller Giró ha informat que el ministeri d’Hisenda també ha acceptat la reclamació per poder gestionar directament el nou impost sobre el dipòsit de residus previst a la Llei estatal de residus i sòls contaminats que va entrar en vigor l’abril passat. Giró ha recordat que aquesta nova figura impositiva substitueix el cànon de residus “que Catalunya, de manera pionera, tenia des de 2003”, i que per això, en va demanar la seva gestió al mes de maig a la ministra Montero. “Això vol dir que la gestió i la capacitat normativa continuaran estant en mans de la Generalitat”, ha conclòs.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia