El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat avui els ajuts per a les explotacions de fruita dolça i ametller afectades per les gelades de principis d’abril. L’objectiu és compensar les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries i garantir la viabilitat econòmica de les explotacions afectades.

Aquesta línia es convoca per un import inicial de 24.000.000, repartits en parts iguals per les anualitats 2022 i 2023 i es preveu l’ampliació d’aquesta dotació abans de finalitzar aquest any. Aquesta és una de les mesures urgents impulsades pel Govern per a pal·liar els danys ocasionats per les gelades.

La intensitat dels ajuts està relacionada amb el grau d’afectació i serà diferent en funció de la ubicació de l’explotació agrària, del dany sofert, i de si tenia assegurança contractada. Així, per a les explotacions amb assegurança contractada és de:





TIPUS ZONA

IMPORT DE L’AJUT* €/ha


NO LIMITACIONS NATURALS

LIMITACIONS NATURALS

FRUITA FRESCA



2.340

3.695

AMETLLA

CONVENCIONAL

SECÀ

304

405

REGADIU

713

951

ECOLÒGICA

SECÀ

555

739

REGADIU

1.302

1.736

*L'ajut per hectàrea de cada sol·licitant haurà de multiplicar-se pel grau d'afectació que es fixi en l'acta de peritatge corresponent a cada explotació

En el cas de les explotacions no assegurades aquests imports es reduiran a la meitat. Per altra banda, s’estableix un import màxim d’ajut de 100.000 euros/explotació, amb la limitació màxim del 90% de les pèrdues o del 80% de les pèrdues, si està en zones de limitacions naturals o no, un cop restat l’import de la indemnització de l’assegurança en les explotacions assegurades. És important remarcar que per tal de determinar el nivell d’afectació s’establirà d’acord amb l’acta de peritatge, tant pels casos d’explotacions assegurades com en les no assegurades.

Les persones beneficiàries són agricultores professionals, Explotacions Agràries Prioritàries (EAP) i joves agricultors/es amb Declaració Agrària DUN 2022; i els requisits que l’afectació sigui superior al 30% de la superfície total de l’explotació, que ha de ser com a mínim d’una hectàrea.

L’àmbit d'aplicació dels ajuts se centra en municipis de les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell, les Garrigues, l'Urgell, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Pallars Jussà, l'Alt Camp, el Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, l'Anoia i la Segarra.

Les obligacions derivades dels ajuts són: mantenir l’activitat agrària durant 5 anys des de la concessió, i en el cas d’explotacions de fruiters, contractar l’assegurança agrària durant 5 anys des de la concessió.

Els ajuts s’han de sol·licitar per via telemàtica. El termini de presentació s’inicia demà, 28 de juliol i finalitza el 9 de setembre.