Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Casa Mas

Acció Climàtica concedeix prop de 5,5 M€ en ajuts a la indústria agroalimentària de la Catalunya Central

query_builder   28 juliol 2022 14:54

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica concedeix prop de 5,5 M€ en ajuts a la indústria agroalimentària de la Catalunya Central

Són ajuts adreçats a la transformació i comercialització d’aliments i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments


Els 32 beneficiaris de l’ajut duran a terme inversions per valor de 34,3 milions d’euros


El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, acompanyat del director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Arderiu, han presentat els ajuts concedits a la indústria agroalimentària, adreçats a la transformació i comercialització d’aliments i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments
El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, acompanyat del director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Arderiu, han presentat els ajuts concedits a la indústria agroalimentària de la Catalunya Central.
{"name":"2022/07/28/14/46/579d9328-02d9-4366-a2ea-afdbc3e5b018.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":177306}

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, acompanyat del director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Arderiu, han presentat els ajuts concedits a la indústria agroalimentària, adreçats a la transformació i comercialització d’aliments i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments. Així, el Departament d’Acció Climàtica ha resolt destinar 5,5 milions d’euros a les empreses agroalimentàries de les comarques centrals que han beneficiat un total de 32 sol·licitants i permetran executar unes inversions pressupostades en prop de 34,3 milions d’euros. D’aquests beneficiaris, 8 són de la comarca del Bages, 1 del Berguedà, 2 del Moianès i 21 d’Osona.

Aquest ajut s’insereix dins l’ordre aprovada pel Departament d’Acció Climàtica d’un total de 27 milions d’euros, que ha beneficiat 122 indústries agroalimentàries de tot Catalunya. En aquest sentit, la xifra percebuda per la indústria de la Catalunya Central representa el 20,5% del total de l’ajut. Les comarques centrals se situen així, pel que fa a l’import rebut d’aquests ajuts, darrere de Lleida, que n’ha rebut el 28,7%, i de Girona, que n’ha rebut un 23,3%, i per davant de Tarragona i les Terres de l’Ebre, beneficiàries del 14,5%, i de Barcelona, que n’ha percebut el 12,9%.

Per sectors, a la Catalunya Central la indústria càrnia ha rebut 3,4 M€que serviran per executar una inversió total valorada en 23,7 M€; la preparació de fruites i hortalisses ha rebut 145.960 €, que permetran executar projectes per valor de 538.649 €;la fabricació de productes lactis rebrà 746.434,que serviranper cobrir part dels 2,44 M€ d’inversió; la fabricació d’altres productes alimentaris rebrà 551.369,50,que serviranper cobrir part dels 4 M€ d’inversió total, i la fabricació de productes de molineria, midons i productes amilacis rebrà 61.710,que serviranper cobrir part dels 220.395 € d’inversió total. Pel que fa a la fabricació de productes per a l’alimentació animal, s’han aprovat 695.524 €, que es destinaran a l’execució d’actuacions valorades en 3,4 M€.

Noves instal·lacions per a la producció de productes lactis i carnis i plats preparats

La nova planta de l'emperesa Casa Mas, a Sallent,  amb un parc fotovoltaic a la teulada, contribuiex a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments.
La nova planta de l'emperesa Casa Mas, a Sallent, amb un parc fotovoltaic a la teulada, contribuiex a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments.
{"name":"2022/07/28/14/39/dcbc3d13-51a5-4860-b775-03501d26360c.jpg","author":"Produccions Planetàries","type":"0","location":"0","weight":88700}

Entre les empreses que han rebut subvenció, hi ha Productes Lactis Masachs, de Sallent, queha invertit 1.624.087 d’euros en la redistribució i ampliació dels espais de la nau on s’elaboren els productes per augmentar l’eficiència dels processos i assumir l’augment de la productivitat. Les millores també serviran per dur a terme l’aïllament tèrmic de l’espai i així disminuir la despesa energètica. Aquest projecte rebrà una subvenció de 500.000 €.

En el sector carni, l’empresa Le Porc Gourmet, de Santa Eugènia de Berga, ha desenvolupat millores en relació amb els aïllaments, la distribució dels espais i els paviments de la planta; ha instal·lat nous evaporadors i condensadors per a la millora energètica dels sistemes de fred, i ha instal·lat un parc fotovoltaic per a l’impuls de la bioeconomia, tot plegat per valor de 4.471.925euros. Lasubvenció a aquest projecte és de 313.034 euros.

Així mateix, Casa Mas, de Castellterçol, elaboradora de prats preparats, ha invertit 3.235.134 euros per a la modernització de la línia de producció d’ensalada russa amb la qual ha aconseguit un procés amb menys requeriments energètics i que disminueix els conservants químics. Per dur-lo a terme, ha comptat amb un ajut de 500.000 euros.

Digitalització, sostenibilitat i economia circular

Aquesta és la quarta convocatòria d’aquests ajuts adreçats a la indústria agroalimentària que s’emmarquen en el Programa de desenvolupament rural 2014-2020 (PDR). La convocatòria d’enguany ha estat finançada en un 57% pel Departament d’Acció Climàtica i, la resta, pel Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER).

Es preveu que el pressupost del pròxim Programa de desenvolupament rural, corresponent al període 2023-2027, destinat a aquests ajuts sigui de 45 M€, sense comptar amb la part de finançament procedent dels fons europeus. La pròxima convocatòria d’aquests ajuts corresponent a l’any 2022 es preveu per a finals d’enguany.

Aquestes ajudes, tant les adreçades a la transformació i comercialització d’aliments com les destinades a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments, s’ajusten als principis que promou el Pla estratègic de l’alimentació, un instrument per construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal, que assenta les bases del Pacte nacional per a l’alimentació de Catalunya.

El dimensionament de la indústria agroalimentària a Catalunya

La indústria agroalimentària a Catalunya respon al 19,9% del volum de negoci del sector industrial i ocupa 93.290 persones, cosa que representa el 19% del total de la indústria catalana.

És la primera indústria manufacturera pel seu volum de negoci i compta amb 3.816 empreses, el 12,4% del conjunt espanyol, i el 75% del volum de negoci es concentra en quatre subsectors: carni, alimentació animal, begudes i altres.

2  

Imatges

Nova planta de l'empresa Casa Mas,  productora de plats elaborats. Foto de Produccions Planetàries.

Nova planta de l'empresa Casa Mas, productora de plats elaborats. Foto de Produccions Planetàries. 88700

El director general d¿Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, acompanyat del director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Josep Arderiu, presentat els ajuts concedits a la indústria agroalimentària

El director general d¿Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, acompanyat del director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Josep Arderiu, presentat els ajuts concedits a la indústria agroalimentària 177306

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia