Interior

Activitats marítimes recreatives

La Generalitat reforça la vigilància i el control de les activitats marítimes recreatives

query_builder   29 juliol 2022 11:04

event_note Nota de premsa

La Generalitat reforça la vigilància i el control de les activitats marítimes recreatives

  1. Es comprovarà que no hi hagi centres il·legals oferint aquests serveis, i també el compliment normatiu relacionat amb la seguretat de les persones
  2. Actualment, es tenen registrats més de 500 centres d’aquestes característiques distribuïts al llarg del territori català

Aquest estiu, un acord de col·laboració entre el Departament d’Interior i el d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural permetrà enguany reforçar la vigilància i el control dels centres del litoral català que ofereixen activitats marítimes recreatives.

En aquest sentit, a través de la Policia Marítima, el Cos de Mossos d’Esquadra vetllarà perquè no hi hagi centres il·legals oferint serveis al marge dels registres oficials de l’Administració i el seu control. Aquests mateixos agents també vetllaran perquè tots els usuaris i centres que ofereixen la pràctica d’activitats marítimes compleixin la normativa relativa a la seguretat de les persones.

Catalunya compta amb una llarga tradició d’activitats marítimes recreatives, les quals s’han anat incrementant en els darrers anys, tant en nombre com en diversitat, cosa que ha contribuït de manera important a l’Economia Blava del país. A més, la recent pandèmia ha fet augmentar molt la demanda d’activitats en entorns marins.

A Catalunya, els llocs on es poden dur a terme aquestes activitats nàutiques i subaquàtiques recreatives són els centres d’activitats marítimes (acadèmies nàutiques, centres d’immersió i centres nàutics). Actualment, hi ha registrats més de 500 centres d’aquestes característiques distribuïts al llarg del territori català. Aquests centres ofereixen la possibilitat de practicar multitud d’activitats, des de la descoberta dels paisatges submarins a través de la immersió o l’esnòrquel fins a gaudir de la navegació a vela, exercitar-se amb caiac o pàdel surf o, fins i tot, fer excursions marítimes amb creuers o embarcacions de motor.  

D’acord amb l’Estratègia marítima de Catalunya, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, com a autoritat marítima en l’àmbit de l’acció marítima, fa temps que treballa en diferents línies de treball per dinamitzar l’activitat econòmica del sector. Així mateix, també vetlla per fomentar la qualitat i seguretat dels serveis que els centres ofereixen a la ciutadania, en especial durant els mesos d’estiu.

Així, des de començaments de l’any 2022, el Departament executa el Programa de control dels centres d’activitats marítimes de Catalunya, que vetlla perquè els centres d’activitats marítimes autoritzats compleixin el marc normatiu vigent i, per tant, ofereixin serveis de qualitat amb seguretat.

Amb l’objectiu de fer arribar la informació sobre aquests centres i les activitats marítimes que ofereixen a tota la ciutadania, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible ha editat uns díptics per informar sobre què són els centres d’activitats marítimes, on es poden practicar activitats marítimes de qualitat i de manera segura i unes bústies de contacte on la ciutadania pot fer arribar informació i queixes sobre pràctiques poc respectuoses o il·legals.

Amb aquesta campanya, la Generalitat continua treballant per fomentar i dinamitzar l’activitat econòmica d’un sector marítim que s’estima que ocupa prop de 4.500 persones i genera prop de 50 milions d’euros anuals de manera directa, tot garantint la seguretat i qualitat dels serveis cap a la ciutadania.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia