El president de la Diputació, Jaume Gilabert, i el director del Memorial, Miquel Caminal, han presentat avui un fulletó informatiu sobre els espais memorials a les comarques lleidatanes, editat en quatre idiomes

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, han signat avui a la seu de la Diputació un conveni de col·laboració entre ambdues institucions. El conveni vol potenciar el treball conjunt entre el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i el Memorial Democràtic per difondre i dinamitzar els 22 espais de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya que, actualment, es poden trobar a les comarques lleidatanes.
La Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya, impulsada pel Memorial Democràtic de la Generalitat, està formada actualment per un total de 71 espais repartits per tot Catalunya. Integren la xarxa un conjunt patrimonial heterogeni d'espais (itineraris, centres d'interpretació, fites, vestigis, etc) que han estat testimoni de la nostra història recent, recuperant un patrimoni memorial – tangible i intangible –, representatiu de la lluita i els conflictes per a la consecució dels drets i llibertats democràtiques del nostre país en el període que va des de la Segona República fins a la transició democràtica (1931 - 1980).
La signatura d’aquest conveni demostra la ferma voluntat de les dues institucions de donar a conèixer aquest valuós patrimoni memorial emmarcat dins dels diferents àmbits temàtics d’actuació del Memorial Democràtic: Segona República, Guerra Civil, frontera i exili i lluita antifranquista i recuperació democràtica. Per tal d’aconseguir els objectius marcats, el Patronat de Turisme es compromet a difondre mitjançant publicacions o internet la Xarxa d’Espais i a donar-los recolzament mediàtic. Per la seva banda, el Memorial Democràtic es compromet a assessorar i aportar els continguts històrics necessaris per dur a terme un bon treball de difusió dels espais memorials de Lleida.
El primer resultat de la col·laboració entre ambdues institucions s’ha presentat avui mateix: un fulletó informatiu sobre la Xarxa d’Espais de Memòria a la demarcació de Lleida. Editat en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès), en el fulletó hi ha informació bàsica de cada espai i una breu explicació que situa al visitant en el context històric en el que s’emmarca cada un dels 22 espais.
El director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, ha destacat que “el fulletó visualitza que hi ha espais per visitar, espais encara per inaugurar i espais per recuperar amb l’objectiu futur de reflexionar sobre el passat més recent”. Caminal ha remarcat que el Memorial i la Diputació “no promouen un turisme bèl·lic centrat en la guerra civil, sinó un turisme que convida la gent a conèixer i reflexionar”. Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha volgut destacar que l’edició del fulletó en quatre llengües (5.000 exemplars en català i castellà i 3.000 en anglès i francès) mostra la voluntat d’atraure cap a les comarques lleidatanes “un turisme de memòria internacional com ja es fa a França, Alemanya i els Països Baixos”. Segons Gilabert, i gràcies al conveni amb el Memorial, la Diputació pretén que aquest turisme memorial dinamitzi les terres de Lleida i, a la vegada, que “la mateixa gent del territori posi en valor un patrimoni memorial que fins ara ha estat massa oblidat”.
Espais de memòria de les comarques de Lleida:
-El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà
-Búnquers de Foradada
-El Merengue
-Espais de memòria del Cap de pont de Balaguer
-Sota les bombes. Itineraris dels bombardejos a les Borges Blanques
-L-2: itinerari dels espais de la Guerra Civil a Vallbona de les Monges
-Refugi antiaeri de l’església de Santa Maria d’Agramunt
-Espais de la Guerra Civil a la Segarra
-Aeròdrom republicà d’Alfés
-Casa Bonifaci. Museu de Llimiana
-Isona. La reconstrucció d’un poble entre dos fronts
-Itinerari “El front republicà de la Posa”
-Presó Museu “Camí de la Llibertat”
-Punt d’informació de la Guerra Civil i la postguerra a la Vall de Cardós
-Els búnquers de la Línia de Defensa dels Pirineus a la Vall de Cardós
-Frontera i búnquers a la Guingueta d’Àneu
-Els búnquers del tossal de Sant Joan de Vilamur
-El front de guerra a la zona de Biuse
-Camins de la Guerra Civil a Rialp
-El Camí de la Llibertat
-Camí de l’exili pel port de Salau
-Tírvia. Destrucció i reconstrucció d’un poble adoptat pel Caudillo
3