Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Acció Climàtica garanteix que el projecte de Tracjusa no es farà tal i com estava plantejat

query_builder   29 juliol 2022 14:17

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica garanteix que el projecte de Tracjusa no es farà tal i com estava plantejat

·El Departament treballa des de fa mesos en un plantejament alternatiu que superi la tecnologia d’incineració com a tal, incorporant la captació del CO2 i la potenciació màxima de l’aprofitament energètic en totes les seves facetes


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha confirmat que el projecte que l’empresa de tractament de dejeccions ramaderes i altres residus orgànics Tracjusa SA. volia realitzar a les seves instal·lacions de Juneda no es portarà a terme tal i com estava plantejat inicialment. La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà i Roura, ha explicat que “el Govern va aprovar a finals de l’any passat una moratòria d’incineradores, i en el cas de Tracjusa i en aquest línia d’avançar cap a una economia circular, es vol millorar substancialment la iniciativa tecnològica i assolir igualment els objectius”. En aquest sentit, Jordà ha afegit que “des del Departament es treballa des de fa mesos juntament amb l’empresa en un plantejament alternatiu que superi la tecnologia d’incineració com a tal, incorporant la captació del CO2 i la potenciació màxima de l’aprofitament energètic en totes les seves facetes i alhora pugui donar resposta al territori per les necessitats de gestió de purins que té”.

El nou projecte suposa un canvi de paradigma, apostant per la captació de les emissions de C02 i el màxim aprofitament energètic. Es calcula que tindria un cost aproximat d’uns 72 milions d’euros, una xifra molt superior a la prevista en la proposta inicial. A partir d’ara, l’empresa presentarà tota la documentació necessària per tramitar de nou els permisos corresponents, atès que el nou projecte modifica substancialment el presentat en un principi.

La nova formulació presentada per l’empresa aposta per incrementar la capacitat de digestió anaeròbica fins a 400.000 t/any en el tractament de dejeccions ramaderes i altres residus rics en carboni i biodegradables, tant de fons industrials com municipals. Així mateix, el gas obtingut durant aquest procés serà depurat fins a l’obtenció de biometà per a injectar-lo a la xarxa de gas natural. D’aquesta manera, el procés inicial passaria d’utilitzar gas a aportar-ne a la xarxa. Així mateix, tot i que el projecte manté al tractament de residus CDR mitjançant gasificació i l’aprofitament tèrmic del gas de síntesi (Singas) per l’evaporació de l’aigua de les fraccions del digestat del tractament anaeròbic, si que s’aplicaran mesures per la captació del CO2 format per la combustió del Singas.

Finalment, també inclou com a novetat la generació d’hidrogen a partir d’electròlisi d’aigua. L’energia necessària per aquest procés provindria d’energia solar-fotovoltaica. En aquest sentit, es preveu una planta de 12 ha de plaques solars amb una potència instal·lada d’11MW.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia