La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, acompanyada del director dels Serveis Territorials del DAR a les Terres de l’Ebre, Antoni Espanya, ha presidit aquest matí a Tortosa la presentació delMapa de Sòls (1.25.000) de la zona fructícola i citrícola de les Terres de l’Ebre.
Aquest Mapa, que abasta 119.000 hectàrees, inclou tres àrees de nova cartografia que s’afegeixen a les ja realitzades a la zona. S’ha fet una generalització i actualització de les cartografies anteriors portades a terme pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), afectant a 3 comarques (Montsià, Baix Ebre i Ribera d’Ebre) i 21 municipis.
El Mapa de Sòls ha estat dirigit i coordinat des del Servei de Producció Agrícola del DAR i executat per les empreses Vèrtex Agroforestal i l’UTE formada per APPLUS, GAENA i Trabajos Catastrales de Navarra. Les mostres han estat analitzades als laboratoris d’APPLUS i de micromorfologia de la UdL.
Durant la seva realització, iniciada al 2008, s’han fet al voltant de 10.000 observacions de camp. Aquesta superfície s’afegeix a les ja cartografiades pel DAR, la qual cosa ens dóna un total de 622.000 hectàrees.
El Mapa de Sòls de la Zona Fructícola i Citrícola de les Terres de l’Ebre fa palès el predomini absolut del sòls molt rics en carbonat càlcic. Una part molt important dels sòls són prims i pedregosos. El bon drenatge i aeració dels sòls, que és predominant als sòls cartografiats, els fa aptes pels cultius arboris. Els sòls de major fondària i aptitud agrícola es localitzen a la cubeta de Móra i a les terrasses baixes del riu Ebre.
Dins de l’àrea cartografiada es troba una de les majors superfícies de murs de pedra seca que desenvolupen funcions de conservació de sòls contra l’erosió i són també un valor patrimonial.
Segons la directora general d’Agricultura i Ramaderia, “tots aquests fets han d’orientar polítiques de gestió del territori per tal de preservar els sòls de més valor”. “La informació disponible de la tipologia de sòls ha de permetre revaluar les pràctiques de cultiu actualment emprades i dissenyar-ne de noves que permetin una major rendibilitat dels cultius i sostenibilitat dels usos”, ha afegit Cubel.
El fet de disposar del Mapa a escala 1:25.000 és una eina útil en el moment de planificar els cultius, varietats, tècniques de plantació, moviments de terra, etc. L’optimització del reg (dosi, moment del reg, etc) passa per considerar les propietats del sòl (informació continguda al Mapa). Això també s’ha de tenir en compte en l’optimització de la fertilització.
Per a més informació sobre els Mapa de Sòls us podeu adreçar a http://www.gencat.cat/dar/mapasols/.
16 de juliol de 2010