Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Acció Climàtica encarrega les obres de millora al creuament del riu Canals amb el Canal Principal d'Urgell per més de 300.000€

query_builder   2 agost 2022 10:54

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica encarrega les obres de millora al creuament del riu Canals amb el Canal Principal d'Urgell per més de 300.000€

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha encarregat a l’empresa pública Empresa de Transformació Agrària SA (TRAGSA) la realització de les obres de millora al creuament del riu Canals amb el Canal Principal d’Urgell per un import de 316.406 €. El termini màxim d’execució finalitza el proper 31 de desembre.

El riu de les Canals té el seu inici al barranc dels fondos i finalitza com a clamor de les Canals al riu Segre, al municipi de Lleida, al costat del polígon industrial El Segre. La conca vessant del barranc té una superfície d’uns 14,25 km2, prolongant-se fins els termes de Maldà i l’Espluga Calba. Val a dir també que el municipi d’Arbeca està situat dins la conca vessant del riu de les Canals i del riu Corb, els quals són afluents directes del riu Segre, pertanyent a la demarcació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Durant els aiguats de la DANA d’octubre de 2019 i el temporal Glòria de gener de 2020, es va poder constatar els efectes devastadors sobre la infraestructura del Canal Principal d’Urgell, a la seva xarxa de reg i desguassos i a la població d’Arbeca amb la probabilitat de causar l’avinguda del riu Canals, causant danys molt importants sobre les infraestructures existents i posant en greu risc la població resident en zones properes al riu. A part d’afeccions i danys a infraestructures viàries, elèctriques, d’aigua potable, de regadiu, les inundacions i desbordaments provocats per les avingudes del riu Canals provoquen inundacions de zones residencials i zones lúdic-esportives (piscines municipals, pistes d’atletisme, i camp de futbol), així com de la carretera C-233.

Així, les obres consisteixen a millorar el creuament del riu Canals amb el Canal Principal d’Urgell, actualment amb un pas inferior amb estructura de volta i pedra, incrementant de manera substancial la seva capacitat d’evacuació en augmentar la secció de llera, incrementar la capacitat de desguàs del pas inferior garantint la integritat del Canal Principal i alhora sobre el municipi d’Arbeca, reduir el risc d’inundabilitat, i incrementar la protecció de les zones habitades i les infraestructures de serveis i comunicació existents.

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell finançarà el 40% de les obres per un import de 125.202,83 €, i la Generalitat de Catalunya el 60% restant per un import de 191.203,76 €.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia