Protecció Civil

significat banderes platges

Un total de 13 persones han mort a la platja i 7 en piscines en el que portem d'estiu

query_builder   4 agost 2022 13:10

event_note Nota de premsa

Un total de 13 persones han mort a la platja i 7 en piscines en el que portem d'estiu

  1. Protecció Civil de la Generalitat insisteix en extremar la prudència a les platges, piscines i aigües interiors, amb presència massiva de banyistes per les calorades d’aquest estiu
  2. L’any passat la campanya de platges es va tancar amb un total de 21 persones que van morir per ofegament a les platges catalanes i 8 en piscines
  3. Enguany també preocupen les persones ferides greus en piscines, que ja són una vintena (de les quals 16 són menors d’edat)


Un total de 13 persones han mort a les platges catalanes en el que portem d’estiu (des del 15 de juny), exactament la mateixa xifra que en les mateixes dates de l’any 2021. A les piscines, tant d’ús privat com públic, aquest estiu 2022 ja han mort 7 persones i una vintena han resultat ferides menys greus, greus o crítiques. L’any 2021, la xifra d’ofegats en piscines el mateix període va ser de 4 persones mortes i un total de 6 ferits, unes dades molt inferiors a les xifres actuals.

Davant aquesta situació, i a les portes del primer cap de setmana d’agost i d’unes setmanes en què es preveu encara més afluència de banyistes tant a les platges com a les piscines, llacs o rius, Protecció Civil de la Generalitat fa una crida a extremar les precaucions i controlar en tot moments els infants.

La coordinació de la campanya de platges es fa des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, del que formen part Protecció Civil de la Generalitat i SEM de forma presencial, i que està en contacte continu amb tots els operadors de socorrisme i cossos d’emergències i seguretat.


Ofegats a les platges 2022

Les 13 persones que han mort en el que portem d’estiu ho han fet en platges de la Costa Brava (7); 4 a la Costa del Garraf i 2 a la Costa Daurada, i han estat majoritàriament homes (9), mentre que 4 han estat dones. Un 84% d’aquestes persones tenien més de 60 anys i no hi ha hagut cap menor d’edat que hagi mort a les platges.

Del total de persones que han mort, 7 ho han fet mentre hi havia servei de vigilància i onejava la bandera verda; mentre que 3 han mort amb vigilància i bandera groga i 3 més sense servei de vigilància en el moment de l’incident.

A banda de les persones que han mort, en el que portem d’estiu 9 persones han resultat ferides greus i critiques a les platges catalanes.


Ofegats a les piscines 2022

A les piscines, tant d’ús privat com públic, aquest estiu 2022 ja han mort 7 persones i una vintena han resultat ferides menys greus, greus o crítiques.

De les persones que han mort, 5 han estat en piscines particulars i 2 en piscines públiques. Les 5 persones ofegades en piscines particulars eren majors d’edat, mentre que les 2 en piscines públiques han estat menors.

La vintena de ferits menys greus, greus o crítics fins al 4 d’agost han estat principalment menors d’edat, 16 persones, entre els 18 mesos i els 11 anys. Les edats amb més ofegaments són dels 3 als 5 anys.

De la vintena de casos, 14 han estat en piscines d’ús públic (municipals, hotels, càmpings,...) mentre que 6 han estat en piscines privades.


Balanç estiu 2021: 21 ofegats a les platges i 8 en piscines

La campanya de seguretat a les platges del 2021 es va tancar amb un total de 21 persones que van morir per ofegament a les platges catalanes, la gran majoria homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys. Els anys anteriors hi ha haver 24 ofegaments mortals el 2020, 29 el 2019, 18 el 2018 i 22 el 2017. 

A les piscines, l’any 2021 hi va haver un total de 8 persones que van morir, 7 en piscines privades i una en piscines municipals.

Del 15 de juny al 15 de setembre hi va haver 12 ofegaments no mortals però amb ferits greus, i dels quals la meitat (6) van ser menors d’edat (menys de 8 anys d’edat).


Protecció Civil de la Generalitat té en actiu, com cada temporada de bany, la pàgina web del visor de platges http://interior.gencat.cat/platges.visor amb informació en línia i temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que oneja en cada moment en aquestes, si hi ha meduses, quin tipus i perillositat, i serveis disponibles (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d'entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etc.). Cal recordar que el servei de vigilància i socorrisme a les platges és una competència municipal.

El visor de platges ofereix un servei de previsió de presència de meduses a cada municipi. En cas que n’hi hagi, clicant sobre la icona amb la silueta d’una medusa, es pot obtenir tota la informació sobre el tipus de medusa de què es tracta, quines característiques té i com actuar si hi tenim contacte


Consells de seguretat a la platja

Cal evitar entrar a l’aigua si ens trobem malament o estem cansats, no tirar-nos de cop a l’aigua després d’haver menjat o haver fet un esforç intens; i vigilar en tot moment als infants i posar-los algun dispositiu de seguretat si no saben nedar.

  1. Segueix sempre les indicacions del personal socorrista i de les autoritats locals.
  2. No sobrevaloris les teves aptituds per nedar: sigues conscient dels perills.
  3. No et banyis si et trobes malament o tens cansament. Si ets dins l’aigua i et trobes malament o notes símptomes estranys, surt ràpidament.
  4. No entris a l’aigua bruscament; la immersió s’ha de fer gradualment, sobretot si l'aigua està freda i has estat al sol molt temps o si has fet un esforç físic intens. Remulla't primer les extremitats i després entra a l’aigua a poc a poc.
  5. Si practiques algun tipus d’esport nàutic, utilitza els canals d’entrada i sortida del lloc base. No envaeixis la zona de banyistes. A les platges on no hi hagi abalisament, allunya't uns 200 metres de la costa.
  6. No practiquis esports nàutics en solitari i, en tot cas, avisa familiars o amistats sobre el lloc on et dirigeixes i l’hora que tens previst tornar.


Consells de seguretat a piscines i bany en aigües interiors

  1. Fes atenció als senyals de seguretat de la piscina pel que fa a l'ús de trampolins, palanques o tobogans, així com als que fan referència a la fondària.
  2. No utilitzis cap tipus de material (pilotes, objectes inflables, etc.) que pugui suposar un risc per als usuaris.
  3. Assegura't que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu adaptat a cada edat, que els faci surar i mantenir el cap fora de l’aigua.
  4. No els deixis sols en cap moment quan s’estiguin banyant o a l’entorn de la piscina


  1. En rius, estanys i pantans, assegura't primer que estigui permès banyar-s'hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
  2. Fixa't si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; fes cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes i de les autoritats locals.
  3. Intenta sempre anar amb companyia o informa familiars o amics d'on aniràs.
  4. Comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon per si tens alguna emergència i cal avisar el 112.


Trobaràs tots els consells al web interior.gencat.cat/banyinterior i interior.gencat.cat/platges

1  

Vídeos

video amb els principals consells en el bany

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia