- A principis d’any Justícia va iniciar l’estudi d’aquest espais
- Els nous edificis judicials ja compten amb aquests equipaments
- Més enllà dels aspectes físics, el Departament està treballant en un Pla Estratègic d’Atenció a la Víctima que estarà vigent a finals d’any
El Departament de Justícia a través de la Secretaria de l’Administració de Justícia i de la Subdirecció General de Patrimoni, Obres i Serveis va iniciar a principis d’any una revisió de l’estat de les diferents sales de víctimes que hi ha arreu de Catalunya. Es preveu tenir enllestides les conclusions a finals de l’estiu.
Justícia està elaborant aquesta anàlisi de les sales de víctimes ja operatives per detectar deficiències o mancances, fer-les més càlides i acollidores i que permetin una major intimitat i protecció per a les víctimes.
També s’estan revisant tots els equipaments ja existents principalment on hi ha jutjats de violència contra la dona per comprovar que tots disposen de sales de víctimes adequades i circuits de separació entre víctima i agressor.
D’altra banda Justícia fa temps que en tots els nous equipaments judicials que construeix i en les remodelacions que fa en altres jutjats inclou sala de víctimes i circuits separats, com ara Balaguer, Olot, Puigcerdà, Gandesa, Amposta, Tortosa i Mataró.
Un cop es disposi dels resultats de l’estudi Justícia prendrà les mesures adients per donar resposta a la situació dels edificis que no disposen d'espai per implementar aquests circuits, i millorar la qualitat de les sales i els espais ja existents.
Pla estratègic d’Atenció a la Víctima
D’altra banda el Departament de Justícia està ultimant un Pla Estratègic d’Atenció a la Víctima del Delicte que entrarà en vigor a finals d’any. Aquest Pla té com a objectiu garantir els drets de les víctimes, assegurar que siguin reconegudes i protegides de la victimització secundària i institucional, facilitar l’accés als serveis de suport i prioritzar l’accés a la justícia restaurativa.
El Pla inclou reforçar el paper de les Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte així com dels Equips d’Assessorament Tècnic Penal, ambdós dedicats a garantir els drets de totes les víctimes, abans, durant i després del procediment penal.
El Pla també posa molt d’èmfasi en les víctimes de violència de gènere. Des del Departament de Justícia es dona resposta a totes les peticions dels jutjats sobre els casos de violència de gènere, tant si requereixen d’un informe pericial com si demanen una valoració forense. En aquesta línia el Servei de Valoració Forense Integral, format per l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya i els Equips d’Assessorament Tècnic Penal i els de Família, vol que les víctimes de violència de gènere només s’hagin de sotmetre a una sola exploració.