Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra desmantellen un grup criminal que traficava amb marihuana i haixix emparant-se en la cobertura que els donava un club cannàbic ubicat a l'Eixample

query_builder   6 agost 2022 14:15

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra desmantellen un grup criminal que traficava amb marihuana i haixix emparant-se en la cobertura que els donava un club cannàbic ubicat a l'Eixample

· La investigació s’inicià a través d’una Comissió Rogatòria Internacional provinent de Suïssa, per tal de comprovar la presumpte activitat delictiva d’un grup de persones que regentaven una associació cannàbica ubicada al barri de la Sagrada Família de Barcelona

· S’ha detingut quatre persones i s’han fet dues entrades on els investigadors han intervingut marihuana i haixix per valor de més de 40.000 euros al mercat il·lícit, així com més de 60.000 euros en efectiu


· Des de l’associació venien haixix i marihuana a qualsevol persona que hi accedia, no disposaven de cap registre de control de la substància i, a més, tenia a dues treballadores sense contracte

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Barcelona, juntament amb la Unitat d’Investigació de la comissaria de l’Eixample, han desmantellat una organització criminal i han detingut quatre persones d’edats compreses entre els 24 i els 32 anys, com a presumptes autors de delictes contra la salut pública, en la seva vessant de tràfic de drogues.

La investigació s’inicià a través d’un requeriment judicial emès per la Fiscalia Provincial Antidroga de Barcelona, en compliment d’una Comissió Rogatòria Internacional provinent de les autoritats judicials de Suïssa, on s’oficiava als Mossos d’Esquadra a la realització de diverses gestions d'investigació per tal de comprovar la presumpta activitat delictiva d’un grup de persones que regentaven una associació cannàbica, ubicada al barri de la Sagrada Família de Barcelona, emparant-se en el marc legal de cobertura que els donava.

Males praxis que deriven en fets delictius

L’associació investigada es definia com a organització sense ànim de lucre i amb la finalitat de fomentar un ús racional i responsable del consum d’aquesta substància. En aquest sentit, un cop acreditada la presumpta activitat il·legal, i dutes a terme les entrades i perquisicions als domicilis dels investigats, es van poder recollir indicis que contradiuen els estatuts on es recollia aquesta presumpta activitat de l’associació:

Els investigats venien substàncies estupefaents de forma indiscriminada a qualsevol persona que accedia a l'associació. Sis de les nou persones identificades a l’interior del local durant l’entrada i perquisició van referir que eren turistes que es trobaven de pas a Barcelona i que per un preu que podia oscil·lar entre els 10 i els 20 euros s’havien formalitzat com a socis i podien comprar i consumir a l’interior. També, però, podien adquirir substàncies i emportar-se-les per consumir a l’exterior del local. A banda, el local tenia dues treballadores sense contracte laboral.

Segons la Llei 13/2017, de 6 de juliol, les associacions cannàbiques han de disposar d'un llibre de registre d'associats i d'un llibre de registre d’auto proveïment, on han de constar quina quantitat de substàncies pot produir una associació, el transportista que s'encarrega de transportar-les, així com les quantitats, o la data de transport, entre d'altres preceptes que controlen la traçabilitat de les substàncies que s’hi consumeixen. En el marc de les entrades no es va localitzar cap tipus de registre.

A banda, els indicis recopilats durant al investigació indiquen que els investigats desenvolupaven una activitat més pròpia del tràfic de drogues sense buscar, en cap cas, les finalitats legals de promoció i ús controlat del derivats del cànnabis que promouen les associacions cannàbiques.

Explotació de la investigació

El dia 28 de juliol, un cop recollits tots els indicis que acreditaven l’activitat delictiva de l’associació, els investigadors van detenir quatre persones i van realitzar dues entrades i perquisicions, al local de l’associació i a un altre immoble.

Es van detenir quatre persones, entre les que es trobaven els dos principals investigats, de 32 i 27 anys d’edat i les dues treballadores del local que es trobaven desenvolupant la seva feina sense cap tipus de contracte.

Es dóna la circumstancia que entre els detinguts no es trobarien cap dels càrrecs de l’associació cannàbica. Les persones que figuren com a president, secretari i tresorer de l’associació, no han estat localitzats, ni tan sols detectats pels investigadors mentre ha durat la investigació.

Als registres s’hi van localitzar 5kg de marihuana, 1’7 de haixix i altres substàncies derivades del cànnabis. En total l’estimació del valor de la droga intervinguda ascendiria a uns 42.750 euros al mercat il·legal. Així mateix, els investigadors van localitzar prop de 62.500 euros en efectiu, estris i material per empaquetar al detall la droga, i diversos aparells electrònics i documentació relacionada amb l’activitat il·lícita.

També van ser identificats diversos usuaris del local, que es trobaven consumint a l’interior, la majoria dels quals eren turistes que es trobaven de pas a Barcelona.

Hores d’ara, l’associació cannàbica ha interromput indefinidament la seva activitat.

Dos dels quatre detinguts van passar a disposició judicial i el jutge instructor de la causa va decretar llibertat amb càrrecs. La detenció de les altres dues persones va quedar sense efecte i estan a l’espera de ser citades per l’autoritat judicial.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 6 d’agost de 2022

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia