El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha inaugurat, aquest matí, les instal·lacions del nou Hospital de Mollet (Barcelona), un edifici de quasi 27.000m2 que triplica la superfície de l’antic centre, que donarà cobertura a 150.000 habitants del Vallès i que és pioner a Catalunya i Espanya en matèria de sostenibilitat. L’acte inaugural també ha comptat amb la presència de la consellera de Salut, Marina Geli, i de l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, qui també és el president del Consorci Sanitari de Mollet.
Tots ells han estat acompanyats per la consellera de Justícia, Montserrat Tura, per la Delegada del Govern Territorial a Barcelona, Carme San Miguel, pels alcaldes del Vallès i per diversos membres del Departament de Salut.
En el seu discurs, el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla ha destacat el canvi que aquest nou centre suposa per al territori i ha manifestat que “el nou Hospital de Mollet contribueix a consolidar el model sanitari català. El projecte iniciat fa quatre anys és una resposta a les demandes dels ciutadans i ciutadanes, els ajuntaments dels municipis del Vallès i el mateix Govern Català que oferirà un servei integral i de proximitat amb uns alts nivells de qualitat i eficiència”.
En el seu discurs, el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla ha destacat el canvi que aquest nou centre suposa per al territori i ha manifestat que “el nou Hospital de Mollet contribueix a consolidar el model sanitari català. El projecte iniciat fa quatre anys és una resposta a les demandes dels ciutadans i ciutadanes, els ajuntaments dels municipis del Vallès i el mateix Govern Català que oferirà un servei integral i de proximitat amb uns alts nivells de qualitat i eficiència”.
A això, el president Montilla ha afegit que “malgrat la difícil situació actual, el nou centre i el treball que el Consorci Sanitari ha dut a terme, és el millor exemple de que es poden ampliar equipaments sense rebaixar eficiència. Ara, els professionals sanitaris, qui són el nostre principal actiu, podran fer la mateixa tasca en millors condicions i amb la mateixa qualitat. I és gràcies a aquest capital humà i a l’esforç de la societat civil que Catalunya va endavant i que avui obrim el nou Hospital de Mollet”.
Després de visitar els principals serveis de l’Hospital, la consellera Marina Geli ha destacat que “el nou Hospital de Mollet reuneix tots els ingredients d’una arquitectura sanitària esplèndida perquè integra els valors de que volem per al sistema sanitari públic de Catalunya. El nou centre és un hospital sostenible que oferirà una excel·lència clínica i que ha sabut integrar el Mollet urbà amb el Mollet rural”. També ha afirmat que “aquest és un projecte importantíssim per a l’Atenció Primària de tot el Vallès Oriental, amb un servei d’Hemodiàlisi, a més, de referència en la comarca”.
Per la seva banda, l’alcalde de Mollet del Vallès i president del Consorci Sanitari de Mollet del Vallès, Josep Monràs ha recordat que “el nou Hospital és un somni llargament anhelat durant els darrers deu anys i un projecte integral a nivell de salut pública a la nostra zona que serà referència per al conjunt de la ciutat i per als 150.000 habitants del Baix Vallès amb una cartera de serveis complerta”. En aquest sentit, l’alcalde ha tingut paraules d’agraïment “per a totes aquelles persones i entitats, de l’entorn social, cultural i també esportiu, que durant tot aquest temps ens han fet costat en un projecte que avui ja és una realitat”
El nou Hospital de Mollet, ubicat en una zona emblemàtica de la ciutat com la Ronda dels Pinetons, atendrà els primers pacients el 31 de juliol, data en què es farà el trasllat. Aquest dia, Urgències i Obstetrícia estaran obertes en els dos hospitals –l’antic i el nou- mentre que la resta de serveis, com Consultes Externes i Cirurgia, s’aniran desprogramant de l’antic centre i programant-se en el nou hospital progressivament.
Entre els objectius d’aquest nou centre, el Dr. Jaume Duran, Director de l’Hospital, destaca “la voluntat de ser una entitat pública propera i referent, que millori la qualitat de vida i la salut dels ciutadans amb una atenció sanitària eficient, integral i d’elevada qualitat, amb un màxim respecte a les persones i l’entorn”. A més, ha afegit que “l’antic centre s’havia quedat petit per atendre les necessitats de l’àrea d’influència de l’Hospital de Mollet. Ara, amb aquestes instal·lacions, l’atenció als ciutadans del Baix Vallès està en primera línea”.
El nou Hospital de Mollet ha suposat una inversió d’uns 61 milions d’euros (51 destinats a obra i els altres 9,6 a equipaments) i amplia notablement la seva àrea d’influència passant dels 100.000 habitants a una xifra propera a les 150.000 persones, la qual seguirà creixent en els propers anys. Un total de 8 municipis del Vallès dependran del nou centre. Encara que el Govern Territorial de Salut del Baix Vallès està integrat per 6 municipis: Parets del Vallès, La Llagosta, Sant Fost de Campsentelles, Martorelles i Mollet, està previst incorporar de forma progressiva a Santa Perpètua de Mogoda i Palau-Solità i Plegamans.
Amb tot això, cada any els 700 professionals que treballaran en el centre atendran més de 12.500 altes hospitalàries, més de 165.000 consultes externes, 120.000 urgències, 6.000 intervencions quirúrgiques, i 1.000 parts.
En equipament, el centre suposa una important ampliació i, en alguns casos, el creixement de l’activitat serà del 50%. L’àrea d’hospitalització quasi dobla la seva capacitat, passant de 90 a 160 llits en 80 habitacions; i igual passa amb consultes externes, que ara té 5 gabinets d’exploració, una unitat de rehabilitació funcional i 42 despatxos pels 28 de l’antic centre.
Un model europeu en sostenibilitat i respecte al medi ambient
El nou Hospital de Mollet és un centre de darrera generació i un model pioner a nivell estatal i europeu pel seu disseny. El centre s’ha construït amb importants avenços en matèria de sostenibilitat amb l’objectiu de ser el més eficient possible en el consum d’energia i respectar al màxim el medi ambient i l’entorn on està ubicat, a la Ronda dels Pinetons, al costat del parc natural de Gallecs.
A més d’estar construït amb materials 100% reciclables, la clau està en l’ús de dues estratègies innovadores de climatització que, a banda de permetre un estalvi del 25% en el consum d’energia, també permeten eliminar les torres de refrigeració de què disposen la majoria dels hospitals convencionals. Això aporta una major seguretat en termes de salut pública, ja que eliminant les torres també s’elimina el risc de legionel·la
La primera estratègia innovadora és l’ús de l’energia geotèrmica per a la refrigeració a l’estiu i la calefacció a l’hivern, on l’Hospital de Mollet és el primer edifici a aquesta escala en emprar aquest sistema. Bàsicament, consisteix en 148 pous de 146 metres de profunditat i 145 mil·límetres de diàmetre i d’unes bombes de calor que extrauen energia del subsòl.
La segona gran innovació són els sostres radiants, mitjançant la col·locació d’uns circuits impresos en les plaques de pladur, per evitar els corrents d’aire i augmentar el confort. En les façanes i les cobertes s’ha doblat l’aïllament tèrmic respecte les recomanacions generals per aconseguir un major estalvi d’energia.
1