Mossos d'Esquadra

Entrada i perquisició al domicili on residien els investigats

Detinguts tres membres d'una organització criminal per estafar 1'68 M d'euros combinant la modalitat d'estafa del Rip Deal amb "l'estafa de l'amor"

query_builder   13 agost 2022 09:54

event_note Nota de premsa

Detinguts tres membres d'una organització criminal per estafar 1'68 M d'euros combinant la modalitat d'estafa del Rip Deal amb "l'estafa de l'amor"

· Els arrestats haurien enganyat la víctima per provocar que vengués uns rellotges de luxe per apropiar-se del seu patrimoni, que li van pagar amb diners que més tard va saber que eren falsos

· La víctima, que feia poc que havia enviudat i havia patit violència de gènere, estava en una situació de vulnerabilitat greu

· Les detencions es van dur a terme al domicili dels investigats a Calella de la Costa on s’hi van intervenir nombrosos articles i complements de marques de luxe

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’investigació Criminal (DIC) de l’Àrea Central de Delictes Econòmicsvan detenir el 4 d’agost tres persones, totes d’una mateixa família, que a partir d’una estructura d’organització criminal es dedicaven a estafar amb la modalitat coneguda com a Rip Deal, tot i que en aquesta ocasió haurien obert el ventall delictiu fent-hi concórrer l’estafa coneguda com a Love Scam o “Estafa de l’amor”.

La vulnerabilitat de la víctima la clau de volta del negoci fraudulent

La investigació es va iniciar a partir d'una denúncia per Rip Deal (o tracte fraudulent) consumat amb un perjudici patrimonial per valor inicial d’1’68 milions d’euros (set rellotges de luxe més un vehicle d’alta gamma que es va recuperar). La van convèncer per vendre els rellotges i el vehicle per obtenir-ne un rendiment econòmic. La víctima els va donar els articles de luxe per vendre'ls i a canvi van donar uns diners que, al cap del temps, va saber que eren falsos.

La víctima, que feia poc havia enviudat, va manifestar haver estat víctima de violència de gènere, per un maltractament psicològic continuat que l’hauria deixat en un estat de vulnerabilitat considerable. En el moment de gestionar l'herència de la seva parella, els autors de l'estafa s'haurien aprofitat d'aquesta situació i haurien iniciat una relació sentimental fraudulenta (tipus Love Scam) de forma presencial gràcies a la qual van aconseguir el patrimoni denunciat. L’espoli hauria continuat si no s’hagués produït la intervenció policial.

Explotació de la investigació

Un cop acreditada l’activitat delictiva dels investigats el 4 d’agost es va realitzar l’explotació de la investigació, que ha finalitzat amb tres detinguts i una entrada i perquisició al domicili on residien els investigats, ubicat a la localitat de Calella de la Costa.

En el moment de les detencions i l’escorcoll al domicili, se’ls va intervenir nombrosos objectes de luxe, principalment complements de marroquineria, sabates, perfums, rellotges de primeres marques i dos vehicles d’alta gama.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 14 de Barcelona, que en va decretar l’ingrés a presó. No es descarten noves detencions.

Estafes conegudes per separat, no combinades

L’estafa tipus Rip Deal (“transacció corrupta”) consisteix en una modalitat especialitzada en la qual, els autors, cerquen anuncis d’ofertes immobiliàries o de qualsevol altre tipus de bé. Quan localitzen una possible víctima, es presenten com adinerats empresaris de notable solvència i diuen estar interessats en realitzar importants inversions, tot i que, abans de tancar el tracte de la compra o inversió plantegen la possibilitat de fer un canvi de moneda, al marge de la mediació bancària o el pagament en efectiu per l’immoble.

Els autors argumenten que disposen de bitllets de valor facial gran, normalment de 500 euros) i que necessiten canviar-los per bitllets més petits (de 200, 100 o 50 euros). Per a fer més temptador el negoci, ofereixen fins a un 20% de comissió per a l’operació.

L’estafa es produeix en aquesta transacció de diners. Els estafadors convoquen una reunió en una sala o habitació reservada d'hotel o centre de negocis i serà, en aquest lloc, on es realitzarà la comprovació de la quantitat de diners (de curs real) a bescanviar i que finalment es lliuraran a les víctimes. En algun moment de la reunió els estafadors molt hàbilment hauran fet el canvi de la moneda real a feixos de fotocòpies o papers en blanc.

Pel que fa a la modalitat del Love Scam és la popularment coneguda com "estafa de l'amor", en la qual l'estafador selecciona víctimes en situacions de vulnerabilitat a qui fa creure que hi ha establert una relació sentimental. Aquesta relació pot dur-se a terme a través de xarxes socials, però també en persona.

Una vegada la víctima ja està enganyada sentimentalment per part de l’estafador, aleshores se n’aprofitarà per fer-li demandes econòmiques, que justificarà amb diversos pretextos per tractar de situar-lo en un estat de necessitat.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 13 d’agost de 2022

3  

Imatges

SUZNO 1

SUZNO 1 204288

SUZNO 2

SUZNO 2 245494

SUZNO 3

SUZNO 3 215288

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia