Empresa i Treball

Catalunya participa en tres projectes europeus per impulsar la transformació digital i sostenible del sector turístic

Catalunya participa en tres projectes europeus per impulsar la transformació digital i sostenible del sector turístic

query_builder   17 agost 2022 11:01

event_note Nota de premsa

Catalunya participa en tres projectes europeus per impulsar la transformació digital i sostenible del sector turístic

  1. Med Pearls, RESTART MED! i TOURBIT són els programes en què actualment col·labora l’Agència Catalana de Turisme

El Departament d’Empresa i Treball, mitjançant l’Agència Catalana de Turisme, participa en tres projectes europeus per impulsar l’oferta turística sostenible i incentivar la transformació digital d’aquest sector: Med Pearls, RESTART MED! i TOURBIT.

El Med Pearls, projecte de cooperació transfronterera, té com a objectiu la creació de 26 experiències turístiques sostenibles en diversos països de la Mediterrània. Concretament a Catalunya, l’ACT ha atorgat 6 subvencions de 16.000 euros a agències de viatges catalanes per crear producte turístic sostenible a l’Anoia, la Ribera d’Ebre i les Garrigues. Aquests productes, juntament amb els que es creïn des d’Itàlia, Grècia, Jordània, Palestina i Egipte, es promocionaran a les fires ITFM de Paris, TTG de Rimini i WTM de Londres i estaran disponibles properament sota la marca breathingland.

Pel que fa al projecte RESTART MED!, recopila bones pràctiques i eines de projectes realitzats a la conca mediterrània en els darrers 10 anys en turisme sostenible i preveu crear una xarxa mediterrània específica per aquest àmbit. En el marc d'aquest projecte, l’Agència Catalana de Turisme lidera la formació en sostenibilitat (tant des del punt de vista ambiental, sociocultural i econòmic). També implementa al territori accions destinades als sectors públic i privat, així com a la societat. A més, com a part de llegat, ha creat un manual per a persones formadores en l’àmbit de la sostenibilitat i turisme.

Des del programa properament es llançarà una convocatòria de subvencions per ajudar a empreses privades en la promoció de productes de turisme sostenible. A més, per al sector públic, es publicarà una guia per a l’anàlisi de la sostenibilitat en polítiques públiques realitzada amb la Universitat de Vic i la col·laboració de diversos consells comarcals per poder assegurar la seva aplicació pràctica. A més, també es realitzaran reunions al territori per ajudar en l’anàlisi de la sostenibilitat de plans i estratègies turístiques locals. Addicionalment, amb l’ànim de resoldre reptes i crear sinergies, s’ha creat una comunitat de persones interessades que poden participar en les diferents accions esmentades.

Finalment, TOURBIT és el projecte que lidera l’ACT , i té l’objectiu d’impulsar la digitalització de les pimes turístiques. En aquest sentit, ha creat la comunitat TourBIZZ, que disposa d’un espai específic sobre tecnologia i digitalització per oferir a les pimes turístiques i altres actors del sector un espai de suport en el seu procés de digitalització. Així mateix, s’ha desenvolupat una eina d’autodiagnosi gratuïta, el el Tourbit Digital Readiness Index (DRI), perquè les pimes turístiques puguin avançar en la seva transformació digital. Aquesta es complementa amb l’Eina Autodiagnosi TIC que la Direcció General de Turisme té a disposició del sector turístic català.

Xarxes i projectes europeus

L’organisme de promoció turística de la Generalitat de Catalunya compta amb una àmplia trajectòria en el desenvolupament i lideratge de projectes europeus destinats a millorar la competitivitat i la sostenibilitat del sector turístic català. Des del 2015, l’ACT ha cofinançat 8 projectes en els quals han participat 19 països i 52 socis rebent fins a 1M d’euros de la Unió Europea per impulsar-ne el seu desenvolupament al territori. Aquestes actuacions han repercutit en el sector turístic català amb 950 pimes beneficiades, 110 productes turístics sostenibles creats i un total de 2,6M d’euros invertits en el teixit productiu català.

D’entre els projectes ja finalitzats, destaquen EPirEMed, un treball realitzat conjuntament amb la Direcció General de Turisme que ha permès crear experiències transfrontereres sostenibles a banda i banda dels Pirineus, i CHARM, una ruta transnacional de 10 pobles amb encant en 6 països diferents que compta amb la participació de Rupit i Taüll.

D’altra banda, Catalunya és membre de diverses xarxes europees que impulsen la cooperació empresarial i la coordinació entre regions amb la finalitat d’aconseguir un turisme més social i sostenible.

Un exemple d’aquestes xarxes és NECSTouR, de la qual Catalunya en va ocupar la presidència entre 2015 i 2021 i actualment n’ostenta la vicepresidència. L’objectiu d’aquesta xarxa és potenciar la cooperació entre regions europees en la consolidació del turisme sostenible i influir directament en la política turística europea.

L’Euroregió Pirineus Mediterrània n’és una altra mostra. Aquesta xarxa compta amb la implicació de la Direcció General de Turisme i busca crear al nord-oest de la Mediterrània un pol de desenvolupament sostenible basat en la innovació i la integració social i econòmica del territori, al mateix temps que vol contribuir a la construcció d’una Europa unida, solidària i propera a la ciutadania.

Finalment, Catalunya també és membre de la plataforma European Regions of Gastronomy des del 2016, quan va aconseguir el títol de Regió Europea de Gastronomia. En aquesta xarxa es treballa conjuntament amb la resta de membres per augmentar la conscienciació sobre la importància de preservar el patrimoni cultural i gastronòmic dels diferents territoris.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter: @turismecat|@empresacat | @treballcat
  2. Youtube: https://www.youtube.com/turismecat


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia