Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Vaixells de pesca

Acció Climàtica atorgarà ajudes per valor de 6,3 M€ per les aturades de la flota d'encerclament, palangre de superfície i d'arrossegament afectades pel Pla multianual de demersals

query_builder   17 agost 2022 12:02

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica atorgarà ajudes per valor de 6,3 M€ per les aturades de la flota d'encerclament, palangre de superfície i d'arrossegament afectades pel Pla multianual de demersals

Les ajudes es distribueixen a través de tres convocatòries i contribuiran a pal·liar els efectes econòmics de les aturades biològiques i de la reducció de dies pesca

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural atorgarà ajudes per valor de 6,3 milions d’euros per les aturades de la flota d’encerclament, palangre de superfície i d’arrossegament afectades pel Pla multianual de demersals del Mediterrani (MAP). Aquest mes d’agost, la Generalitat ha publicat l’ordre que modifica les bases reguladores per a la concessió d’aquests ajuts i que s’adapta a l’actual marc normatiu europeu. Catalunya és la primera comunitat autònoma que s’adapta a aquesta nova regulació.

Aquests ajuts ajudaran a pal·liar la reducció d’ingressos de les empreses pesqueres i dels pescadors i pescadores afectats per la reducció de dies del MAP, en el cas d’arrossegament, i per les aturades biològiques de les modalitats d’encerclament i palangre de superfície, i ajudaran a reduir els efectes de la crisi d’Ucraïna sobre el sector.

Les principals novetats són la modificació del sistema de finançament de les aturades temporals de la flota d’arrossegament afectada pel Pla multianual de demersals del Mediterrani i la possibilitat de finançament d’ajuda a pescadors per als armadors autònoms enrolats en les embarcacions pesqueres.

Per agilitar el pagament de les ajudes al sector, enguany s’han convocat les ajudes mitjançant tres resolucions. La primera ja es va publicar el mes d’abril i les dues restants s’han obert aquest mes d’agost. La primera correspon als ajuts destinats a la paralització temporal d’activitats pesqueres de les embarcacions de les modalitats d’encerclament i palangre de superfície de la flota amb port base a Catalunya realitzada durant el període 2021-2022, i als ajuts per als pescadors dels vaixells afectats per aquesta paralització temporal. La convocatòria ascendeix a 950.150,81 € i, fins ara, ja s’han aprovat 214 expedients per un import de 621.921,93 euros, i s’ha formalitzat el pagament de 300.444,13 euros, corresponent als ajuts a armadors i als pescadors sense prestació d’atur. Així mateix, s’ha reduït el temps de tramitació en establir el pagament en dos mesos des de la finalització del període de sol·licituds.

Les altres dues convocatòries s’han obert aquest mes d’agost. Es tracta dels ajuts destinats a la paralització temporal d’activitats pesqueres per a armadors de les embarcacions de pesca de la modalitat d’arrossegament i els ajuts per als armadors autònoms enrolats en les embarcacions de pesca de les modalitats d’encerclament i palangre per un valor de 3,7 M€, i també els ajuts per la paralització temporal d’activitats pesqueres per a pescadors de les embarcacions d’arrossegament (1,6 M€).

Aquests ajuts estan cofinançats al 50% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca i pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Garantir la competitivitat del sector pesquer és una de les estratègies de l’Estratègia marítima de Catalunya, en el sentit de reforçar el sector pesquer com un dels puntals de l’economia blava del país.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia