Empresa i Treball

Empresa i Treball i l¿IED Barcelona promouen  la creació de productes artesanals realitzats amb la integració de fabricació digital

Empresa i Treball i l'IED Barcelona promouen la creació de productes artesanals realitzats amb la integració de fabricació digital

query_builder   18 agost 2022 09:30

event_note Nota de premsa

Empresa i Treball i l'IED Barcelona promouen la creació de productes artesanals realitzats amb la integració de fabricació digital

  1. L’àrea d’artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM) i l’IED Barcelona Centre Superior de Disseny han impulsat la 7a edició del projecte New Crafts_Digital Revolution, iniciativa que apropa l'artesania als nous processos digitals de fabricació i producció
  2. El projecte ha posat en contacte els estudiants d’Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny de Producte amb experts artesans per a la creació de sabates, joieria, esmoladores de ganivets o ventalls que es reinventen amb la fabricació digital i la impressió 3D


Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat –del departament d’Empresa i Treball- i l’IED Barcelona Centre Superior de Disseny promouen la creació de productes artesanals realitzats amb la integració de fabricació digital, a través del projecte New Crafts_Digital Revolution.

Aquesta iniciativa apropa l'artesania als nous processos digitals de fabricació i producció i es materialitza en la creació de projectes- objectes híbrids que combinen la creació artesana i la digital. Enla seva setena edició, el projecte, que promou la tecnologia com a eina al servei dels oficis artesanals, ha comptat, per segon any consecutiu amb el suport tècnic de l'Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia.

En aquesta edició, s’ha posat en contacte els estudiants del 3r any del Títol de Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny de Producte de l’IED amb 7 experts artesans: Ferran Collado (vidre); Rosa Cortiella (ceràmica) Florentine Kitchen Knives (ganivets artesanals); Trinidad Contreras (joieria); Francesca Piñol (tèxtil); Julián Seduño (cuir)i Patricia Cancelo (forja), que han presentat peces que combinen les tècniques tradicionals amb les últimes tecnologies i eines digitals, que inclouen acabats en impressió 3D, motlles realitzats a CNC per millorar-ne la producció o peces tallades en làser. En un total de vuit setmanes han realitzat diferents trobades amb els artesans per tal de conèixer el material escollit, identificar-ne les qualitats i propietats per desenvolupar un producte final de disseny que integra processos tecnològics exalçant el valor de l'artesania.

Els resultats del projectehan estat sabates de pell amb soles intercanviables en impressió 3D, joieria inspirada en icones del disseny contemporani italià, esmoladors de ganivets amb mànecs intercanviables o un tauler d'escacs fabricat amb vidre bufat amb la iconografia tradicional de les catifes turques, entre d'altres.

D’aquesta manera la iniciativa conjunta impulsada per l’IED i Artesania Catalunya aposta per explorar les sinergies entre tradició i disseny i facilitar solucions innovadores per revitalitzar el sector. Es vol donar vida als objectes dissenyats fora de l'àmbit acadèmic, que els dissenys tinguin una projecció real i puguin ser comercialitzats, reivindicant la feina feta per “l’equip artesà-dissenyador”. Alhora, a través d’aquest projecte, també es vol reivindicar el mestratge de l'artesà per al desenvolupament de les propostes, i sumar la visió dels estudiants per a superar límits i generar noves realitats.

Alguns dels projectes destacats d’aquesta edició són:

Kilisa, de Peri Zeynep Peri (Turquia) en col·laboració amb Ferran Collado. És un joc d'escacs creat a partir de motius tradicionals de les catifes turques, país d'origen de la dissenyadora. Per produir-lo, ha combinat la tècnica del vidre bufat amb peces de fabricació digital en impressió 3D.

Honar, de Yasmina Reaidy (Líban) en col·laboració amb Florentine Kitchen Knifes. És un esmolador de ganivets, amb un mànec que es pot utilitzar tantes vegades com l'usuari decideixi ja que permet extreure'n el tall i substituir-lo per un altre. La dissenyadora ha volgut donar valor a aquest utensili que, sovint, és oblidat a les cuines i ha aportat color i funcionalitat amb la seva proposta.

Loumie, de Luna del Mar Ruiz (Barcelona/Colòmbia) en col·laboració amb Trinitat Contreras. És una col·lecció de joies que s'inspira en el llum “Arco lamp”, dissenyat el 1962 per Achille i Pier Giacomo Castiglioni. A partir dels elements originals, ha creat diferents formes amb porcellana, gres i acer, que es transformen en fermalls, arracades i penjolls. A més ha creat un packaging 100% orgànic realitzat amb un motlle imprès en 3D.

Oleaf, de Mina Barchi (València) en col·laboració amb Francesca Piñol. És un ventall de fusta d'olivera i un tèxtil creat a partir de fil de coure. La forma segueix la silueta d´una fulla d´olivera i utilitza fils que abasten una gamma de colors que van del verd oliva al blau per emfatitzar la importància de l´aigua en el cultiu d´aquest tipus d´arbre. El projecte vol reivindicar la importància del canvi climàtic, així com de l’impacte del cultiu i dels productes locals.

SPACEBBLE, de Gabriela Mariana Serrano (El Salvador) en col·laboració amb Julián Seduño. És una sabata, on el disseny, realitzat amb pell, permet intercanviar les soles gràcies al sistema fabricat en impressió 3D. A més, el material utilitzat és reciclable, de manera que l'usuari en podria tornar a imprimir una en el cas que es fes malbé, així com adaptar-la a nous dissenys, segons els seus interessos i preferències.

Lalo, de Jeroen Hoogstra (Bèlgica) en col·laboració amb Patricia Cancelo. És una obra artística interactiva, que es planteja com un tauler de joc amb diferents peces que ensenya al visitant els materials, textures i formes que utilitza l'artista per a la creació de les seves escultures. Ferro, llautó, bronze, coure o plàstic ABS imprès en 3D.

Seasound, de Juan Romeu (Barcelona) en col·laboració amb Rosa Cortiella. És un pal d'aigua, un instrument musical, inspirat en les formes i els arcs de la costa de Cadaqués. Ha elaborat uns motlles de fusta en CNC per transmetre el so reminiscent del mar, en diferents models de mida, així com el so que emet.

6  

Imatges

Seasound, de Juan Romeu (Barcelona) en col·laboració amb Rosa Cortiella.

Seasound, de Juan Romeu (Barcelona) en col·laboració amb Rosa Cortiella. 4388976

SPACEBBLE, de Gabriela Mariana Serrano (El Salvador) en col·laboració amb Julián Seduño.

SPACEBBLE, de Gabriela Mariana Serrano (El Salvador) en col·laboració amb Julián Seduño. 1130382

Loumie, de Luna del Mar Ruiz (Barcelona/Colòmbia) en col·laboració amb Trinitat Contreras.

Loumie, de Luna del Mar Ruiz (Barcelona/Colòmbia) en col·laboració amb Trinitat Contreras. 828284

Oleaf, de Mina Barchi (València) en col·laboració amb Francesca Piñol.

Oleaf, de Mina Barchi (València) en col·laboració amb Francesca Piñol. 815311

Kilisa, de Peri Zeynep Peri (Turquia) en col·laboració amb Ferran Collado.

Kilisa, de Peri Zeynep Peri (Turquia) en col·laboració amb Ferran Collado. 4798852

Honar, de Yasmina Reaidy (Líban) en col·laboració amb Florentine Kitchen Knifes.

Honar, de Yasmina Reaidy (Líban) en col·laboració amb Florentine Kitchen Knifes. 531850

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia