- La plataforma de visualització i descàrrega de models 3D és un referent per a diversos serveis geològics europeus, i la incorporació de català facilitarà el seu coneixement en el camp de les geociències

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, ha impulsat la incorporació del catalàen la plataforma de visualització i descàrrega de models 3D que empren habitualment els visors de diversos serveis geològics europeus. D’aquesta manera, l’Institut contribueix també a la normalització del coneixement i l’ús del català a Europa en el camp de les geociències.
La plataforma de visualització i descàrrega de models 3D està desenvolupada per GiGa infosys-tems GmbH. És la que empra l’Institut per al seu visor ICGC Geoíndex – Visor 3D de recursos geològics i també la fan servir altres serveis geològics europeus, com l’irlandès, el suís, l’austríac o l’alemany.
La informació continguda al visor pot ser visualitzada i descarregada en un entorn 3D, on l’usuari pot seleccionar l’orientació de la vista, canviar l’escala vertical i el color de representació de cadascuna de les capes, generar seccions, interrogar el model i descarregar-se les dades, i un entorn 2D, on es visualitza l’extensió en una vista en planta de cadascuna de les capes d’informació i és possible generar perforacions verticals i seccions. Ara, els usuaris del visor es poden descarregar la informació que hi tingui publicada qualsevol dels serveis geològics que el fan servir en català, a més d’altres idiomes.
Actualment l’Institut hi té publicats el model d’aqüífers en 3D de l’àmbit urbà i periurbà de les ciutats de Girona i Salt i municipis circumdants, desenvolupat en el marc del projecte GeoERA MUSE, i el model geotermal en 3D de l’àmbit de la Fossa de l’Empordà, desenvolupat en el marc del projecte GeoERA HotLIME. Durant aquest 2022 es preveu la publicació de nous models 3D de recursos geològics.
1