Direcció General de Comunicació

Navegació

El Govern aprova noves titulacions de patró d'embarcació per impulsar el turisme nàutic

query_builder   20 juliol 2010 14:29

event_note Nota de premsa

El Govern aprova noves titulacions de patró d'embarcació per impulsar el turisme nàutic

  
  • El Decret de titulacions per aigües continentals regularà l’obtenció de dos títols i una habilitació temporal
  • Les noves titulacions dinamitzaran el turisme nàutic a zones agrícoles, ja que fins ara calia tenir una titulació marítima per poder navegar per aigües continentals
  • Catalunya és la primera comunitat autònoma que estableix titulacions específiques per aquest tipus de navegació
 
El Govern ha aprovat avui el Decret de titulacions de patró professional d’embarcacions en aigües continentals (rius, llacs, aiguamolls, etc) on la navegació estigui permesa, i l’habilitació per a guiar embarcacions d’esbarjo de lloguer en aquestes aigües. La nova normativa estableix els requisits per a l’obtenció de dues titulacions professionals per portar embarcacions dedicades al transport de passatgers i mercaderies i per a l’obtenció d’una habilitació temporal per tripular embarcacions d’esbarjo de lloguer en aigües no marítimes. Fins ara calia tenir una titulació marítima per poder portar embarcacions per llacs, embassaments, rius, etc. D’aquesta manera, els nous títols s’adeqüen a les dificultats pròpies d’aquests d’espais navegables.
 
En els darrers temps aquestes activitats de caràcter lúdic s’han incrementat notablement i d’una forma excepcional en aigües continentals. Això ha tingut una important repercussió econòmica en zones tradicionalment agrícoles, la qual cosa ha repercutit en noves oportunitats d’ocupació. Tot i que en altres països europeus ja fa anys que existeixen aquest tipus de titulacions, Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma espanyola que ha establert titulacions específiques per aigües continentals. Aquestes titulacions, que han de permetre dinamitzar el turisme nàutic -especialment a les Terres de l’Ebre-, es poden aconseguir a través dels cursets del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural o d’acadèmies privades.
 
Condicions per obtenir les titulacions
 
Per tenir la titulació de patró d’embarcacions per a passatgers o mercaderies caldrà tenir complerts els 18 anys d’edat i realitzar un curs de 150 hores, amb 110 hores de part teòrica i 40 a de part pràctica. Un cop superat l’examen teòric i les pràctiques de seguretat i navegació, s’expedirà una targeta d’identitat professional nàutica, que tindrà validesa fins que el titular assoleixi l’edat de 50 anys. A partir d’aquesta edat, la persona interessada haurà de renovar la targeta cada 5 anys.
 
Pel que fa a la titulació de patró de navegació bàsica en aigües continentals, les persones interessades també hauran de tenir complerts els 18 anys d’edat i superar uns exàmens teòrics i pràctics. En aquest cas, també s’expedirà una targeta d’identitat de patró de navegació bàsica en aigües, però tindrà una validesa de 10 anys renovable pel mateix període. Cal dir que la navegació bàsica és la que es realitza amb finalitat d’esbarjo en embarcacions de fins a 12 metres d’eslora no destinades a transport.
 
Finalment, pel que fa a l’habilitació per al govern d’embarcacions d’esbarjo de lloguer en aigües continentals, permet únicament el pilotatge d’embarcacions d’un màxim de 12 metres d’eslora i capacitat màxima per a 12 persones. Per obtenir l’habilitació, que tindrà una validesa d’un any, caldrà superar un test. L’edat mínima exigida també són els 18 anys.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia