La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, acompanyada del director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Xavier Vicens, i del president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, ha presidit la presentació del treball “Els sòls de vinya de la DOQ Priorat”.
La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, ha explicat que el fet de disposar d’un mapa de sòls és una eina útil en el moment de planificar els cultius, varietats, tècniques de plantació, moviments de terra, etc. “Des del DAR considerem que el coneixement dels sòls permet rentabilitzar les produccions agràries i posar en valor el nostre patrimoni”.
L’Estudi de sòls de vinya de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat abasta tot el seu àmbit geogràfic (unes 17.650 ha ) i no té una finalitat cartogràfica immediata, sinó que ha de servir de base perquè els diferents cellers, en funció de les característiques dels sols de les seves vinyes, tinguin informació bàsica per posar en valor els seus productes. És un catàleg dels tipus de sòls trobats al llarg de l’estudi. L’estudi iniciat a finals del 2008 ha tingut un cost de 30.000 € aportats per DAR i s’ha fet a sol·licitud i amb la col·laboració de la DOQ Priorat.
Per a cadascun dels tipus de sòls s’ha elaborat una fitxa amb les característiques morfològiques dels sòls, les seves propietats analítiques, així com una descripció detallada de la geologia del seu entorn i diverses fotos del sòl i del seu entorn. També hi ha una valoració de les propietats dels diferents tipus de sòls, cara a la seva gestió i maneig.
L’estudi conté una descripció detallada de la geologia i de les roques sobre les quals s’han desenvolupat aquests sòls, amb nombroses imatges fotogràfiques dels diferents tipus de roques. Aquest estudi de la geologia per descriure aquests materials geològics, té per objectiu fixar la terminologia i que aquesta pugui ser emprada en la descripció dels diferents indrets de producció vitícola.
Segons la directora d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, “els diferents aspectes que s’han treballat en aquest estudi, per la seva especificitat, han de permetre posar en valor els productes vitícoles de l’àrea i han de permetre continuar aprofundint en l’esmentada posta en valor del territori i del paisatge per part de les nombroses empreses vitícoles de la DOQ Priorat”.
D'altra banda, per Cubel “tots aquests fets han d’orientar polítiques de gestió del territori per tal de preservar els sòls de més valor”. “La informació disponible de la tipologia de sòls ha de permetre revaluar les pràctiques de cultiu actualment emprades i dissenyar-ne de noves que permetin una major rendibilitat dels cultius i sostenibilitat dels usos”, ha afegit la directora general.
Els sòls sobre llicorelles (pissarres, esquistos) són amb diferència el més abundants, dins l’àrea estudiada, però tot i el seu escàs desenvolupament, presenten una gran variabilitat que, conjuntament amb els sòls minoritaris, ofereixen un gran nombre d’oportunitats per aconseguir combinacions sòl-vinya susceptibles d’obtenir productes d’elevada qualitat.
La majoria dels sòls són de lleugerament àcids a neutres amb la capacitat d’intercanvi catiònic dominada pel calci. Les propietats hidrològiques d’aquestos sòls fan que la vinya es vegi sotmesa a unes condicions d’alimentació hídrica molt favorable per l’obtenció de vins d’alta qualitat.
Per a més informació sobre els Mapa de Sòls us podeu adreçar a http://www.gencat.cat/dar/mapasols/.
20 de juliol de 2010