La consellera d'Acció Exterior inaugura a Elvas (Portugal) el 34è Aplec Internacional d'Adifolk, on hi participen més de 700 membres de 34 entitats de cultura popular catalana. Alsina també ha anunciat la celebració d'una jornada dedicada al desenvolupament econòmic per combatre el despoblament amb Portugal.

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha defensat que "l'acció exterior de Catalunya no es pot entendre sense la societat civil". Ho ha dit des de la ciutat portuguesa d'Elvas durant la recepció institucional que ha donat el tret de sortida al 34è Aplec Internacional d'Adifolk. L'esdeveniment, que compta amb la participació de més de 700 integrants de 34 grups de cultura popular catalana, està organitzat per Adifolk (Associació per a la difusió del folklore), la Delegació del Govern a Portugal i l'Ajuntament d'Elvas.

"A través de l'Aplec internacional d'Adifolk tenim l'oportunitat de fer brillar la nostra cultura popular i presentar-la arreu del món", ha afirmat Alsina. L'acte també ha comptat amb la intervenció de l'alcalde d'Elvas, José Rondão De Almeida, que ha destacat molt positivament l'alta participació de nois i noies joves en les demostracions de folklore.

En el marc d'aquest desplaçament a Portugal, la consellera Alsina també ha mantingut reunions amb agents econòmics i acadèmics de la regió de l'Alentejo, amb l'objectiu d'explorar les possibilitats de col·laboració amb Catalunya. També ha conegut de primera mà les instal·lacions de l'Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária i el seu CoLab InnovPlant Protect, a més del Museu de Arte Contemporânea de Elvas (MACE) i el Forte da Graça.

Precisament, en el marc d'aquestes visites, la consellera Alsina i el delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, han anunciat l'organització d'unes jornades per identificar bones pràctiques i oportunitats de desenvolupament econòmic entre Catalunya i Alentejo. La celebració d'aquesta conferència està prevista per al 2023 i estarà centrada en afrontar reptes compartits, com el despoblament de les zones rurals.

Elvas, un aparador internacional per a la cultura popular catalana

Des de divendres i fins diumenge, la cultura popular catalana omple els places i carrers del centre històric de la ciutat d'Elvas, patrimoni mundial de la UNESCO. Es tracta de la 34ena edició de l'Aplec Internacional d'Adifolk, que reuneix les diverses expressions del folklore català i se celebra des del 1988 en diferents ciutats del món, com París, Frankfurt o Washington.

Entre les 34 entitats participants d'aquesta edició de l'Aplec hi ha la Federació Catalana d'Entitats Corals, que en el marc d'aquest desplaçament a Portugal va actuar dijous en la sessió inaugural de la Fira del Llibre de Lisboa. El concert, organitzat conjuntament per la Delegació del Govern a Portugal i les Biblioteques de Lisboa, va fer un homenatge als centenaris dels naixements dels compositors catalans Manuel Oltra i Francesc Vila i als 125 anys de Manuel Blancafort i de Joan Just.

3  

Imatges

La consellera Victòria Alsina participa al 34è Aplec Internacional d'Adifolk.

La consellera Victòria Alsina participa al 34è Aplec Internacional d'Adifolk. 7408705

La consellera Victòria Alsina participa al 34è Aplec Internacional d'Adifolk.

La consellera Victòria Alsina participa al 34è Aplec Internacional d'Adifolk. 240180

La consellera Victòria Alsina es reuneix amb autoritats i representants del món empresarial i acadèmic de l'Alentejo.

La consellera Victòria Alsina es reuneix amb autoritats i representants del món empresarial i acadèmic de l'Alentejo. 207592