Salut

La prevenció i la informació, elements clau a Catalunya per evitar morts per sobredosi

query_builder   31 agost 2022 00:00

event_note Nota de premsa

La prevenció i la informació, elements clau a Catalunya per evitar morts per sobredosi

  1. L’any 2020 es van registrar 182 morts per reacció aguda a substàncies psicoactives a Catalunya
  2. La majoria de morts es van produir pel consum combinat de cocaïna, opiacis, hipnosedants i/o alcohol, i en domicilis particulars
  3. La mort per sobredosi es pot evitar si es té la informació adequada i s’actua a temps
  4. Catalunya és un referent en polítiques de reducció de danys i de prevenció de les sobredosis en persones que s’injecten drogues

El Departament de Salut, a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques, se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, amb l’objectiu de sensibilitzar i informar a la ciutadania que les sobredosis per drogues són un problema de salut que pot afectar a tothom, directament o indirectament, però que es poden evitar i prevenir si es té la informació adequada.

A Catalunya, l’any 2020 es van registrar un total de 182 morts per reacció aguda a substàncies psicoactives (RASUPSI). Aquesta xifra és la més baixa que s’observa des de 2017, any que es va iniciar la mesura d’aquest indicador al nostre país, sent la primera vegada que se situa en menys de 200 morts. Respecte l’any anterior, 2019, s’observa un descens del 19% en les morts RASUPSI.

Cal tenir present que l’any 2020 va estar marcat per la COVID-19 i el seu impacte en el sistema sanitari, la dificultat d’accés a les substàncies durant el confinament, i els canvis en les pràctiques de consum, fets que poden haver influït en els resultats que es recullen a l’Informe de l’indicador de mortalitat: reaccions agudes a substàncies psicoactives 2020, publicat recentment per la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques de la Secretaria de Salut Pública de Catalunya (l’anterior Subdirecció General de Drogodependències).

En aquest darrer informe no s’observen canvis significatius en la distribució per sexes (entorn del 80% són homes) ni en les franges d’edat (l’edat mitjana de les persones que moren per reacció aguda a drogues es situa al voltant dels 44 anys, i només el 6% dels morts tenen menys de 30 anys). La presència d’evidències de suïcidi ha estat de l’11%.

Quan es parla de sobredosi, sovint s’atribueix a persones que s'injecten drogues, peròl’informe 2020 posa de manifest que només en un 10% de les morts hi ha signes d’injecció. Es manté un patró de policonsum: en el 74% de les morts hi ha presència de múltiples drogues a l’organisme. La substància més prevalent és la cocaïna, que s’ha trobat en el 63% dels casos, seguit dels opiacis, amb un 60%, els hipnosedants, amb un 48%, i l’alcohol, amb un 41%. Les diferents combinacions d’aquestes quatre substàncies estan a la base de quasi la totalitat de les defuncions. Cal tenir present que les morts on només hi ha alcohol sense cap altra substància psicoactiva no es registren com a mort RASUPSI.

La procedència més freqüent dels cadàvers és el domicili particular, amb un 64% dels casos. El 9% s’han trobat al carrer, el major percentatge observat des de 2017, però amb diferències entre la ciutat de Barcelona, amb un 17%, i la resta de Catalunya, amb un 7%. En la resta de casos, s’observa que el 7% procedeixen d’un hotel o pensió, el 6% d’hospitals, i el 3% de la presó.


Posar la persona en posició lateral i trucar al 112 pot evitar la mort d’una persona per sobredosi

El Dia Mundial és una oportunitat per conscienciar la ciutadania sobre els riscos de combinar determinades substàncies, com l’alcohol i els hipnosedants, i la possibilitat que es derivi en una sobredosi. Conèixer els riscos, els símptomes (estat d’inconsciència, insuficiència respiratòria, coloració blava de la pell –cianosi-, ...) i com actuar adequadament davant d’una sobredosi, pot ser determinant per prevenir la mort: amb un gest, posant la persona en posició lateral, i una trucada al 112 es pot evitar una mort per sobredosi. El fet que la majoria de morts es produeixin en el domicili fa més rellevant l’educació dels convivents en la prevenció i l’atenció.

Catalunya és pionera en polítiques de reducció de danys i de prevenció de les sobredosis en persones que s’injecten drogues. Des de l’any 2009, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques coordina el Programa de Prevenció de la Sobredosi, implementat als centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS), serveis de reducció de danys i comunitats terapèutiques.

Aquest programa és una referència a nivell estatal, ja que el Plan Nacional sobre Drogas el reconeix com a prioritari i l’inclou dins l’Estrategia Nacional sobre Drogas del Ministeri. Les actuacions del programa compten, també, amb l’aval d’organismes i institucions internacionals com l’Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (EMCDDA), que reconeix l’eficàcia dels programes de formació en l’ús de naloxona com a estratègia clau per reduir les morts per sobredosis per opiacis, juntament amb les sales de consum supervisat de drogues i els programes tractament amb agonistes opioides.

Actualment, a Catalunya hi ha 14 sales de consum supervisat que durant l’any 2021 van atendre 2.489 persones que van realitzar 118.296 consums. De les 176 sobredosis que es van produir l’any passat en aquets espais, totes es van atendre favorablement, el que indica que la mort per sobredosi és prevenible si s’actua a temps.

En el cas dels opiacis, l'administració de naloxona com a antídot per combatre les sobredosis i la formació entre les persones usuàries en l’ús d'aquest fàrmac són decisius per evitar les morts per sobredosis. Des dels inicis del programa fins a l'any 2021, s'han format 13.578 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi amb naloxona i s'han repartit un total de 14.671 vials.


Més informació:

Informe de l’indicador de mortalitat: reaccions agudes a substàncies psicoactives 2020

Materials de reducció de danys per a persones consumidores

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia