1. La Generalitat ha congelat les tarifes de l’impost, com a mesura de suport a la ciutadania davant la incertesa de la situació econòmica
  2. Un total d’1,5 milions de contribuents hauran d’abonar l’impost corresponent a més de 2 milions de vehicles, abans del 21 de novembre del 2022
  3. Es preveu recaptar 55 milions d’euros, que es destinaran íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural
Façana ATC{"name":"2022/09/01/09/11/235c569c-52cb-402b-aa9a-f879400cb6a4.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":234220}

A partir d’avui, 1 de setembre, ja es pot consultar a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) el padró definitiu corresponent a l’exercici 2021 dels vehicles que han de tributar per l’impost sobre les emissions de CO2. Com a mesura de suport a la ciutadania davant l’elevada incertesa que estan tenint sobre l’economia els efectes de la Covid a les llars catalanes, l’alta inflació i la situació a Ucraïna, el Govern català va decidir no incrementar les tarifes de l’impost, tal com preveia la Llei del canvi climàtic per a aquest segon any d’aplicació del tribut. Així, aquest 2022, per a l’exercici meritat el 31 de desembre del 2021, es mantindran les tarifes que es van aplicar el 2020 i es van liquidar l’any passat.

Els contribuents poden consultar les dades del padró definitiu i la quota que han de pagar a la seu electrònica de l’ATC, accedint-hi amb el NIF i la matrícula (per a un vehicle concret) o amb identificació digital, utilitzant l’idCAT Mòbil o un altre certificat digital, per visualitzar tots els vehicles dels quals s’és titular.

Dates, canals de pagament i una bonificació del 2% de la quota per domiciliació

Els vehicles que ja constaven al padró l’any anterior i van domiciliar el pagament rebran un càrrec al compte entre el 7 i el 21 de novembre del 2022. Els que van tributar l’any passat però no van domiciliar el pagamentrebran una carta informativa al seu domicili, juntament amb una carta de pagament amb l’import a ingressar, que també hauran d’abonar abans del 21 de novembre del 2022. Finalment, els vehicles de nova tributació hauran de pagar segons la data que s’indiqui a la notificació que rebran al seu domicili. D’altra banda, les persones que domiciliïn el pagament de l’impost a partir d’ara obtindran un 2% de bonificació de la quota per als propers exercicis.

Quan el contribuent rebi la notificació amb la carta de pagament on consta la quota que ha de pagar, podrà abonar l’import a través de la seu electrònica de l’ATC, al telèfon 012, al telèfon de L’ATC us truca (93 551 51 51), en entitats financeres col·laboradores, a les oficines de Correus, i a totes les oficines i delegacions de l’ATC, amb cita prèvia. En cas que la notificació rebuda contingui alguna dada incorrecta, es pot interposar un recurs accedint a la mateixa pàgina de consulta del padró (atc.gencat.cat/co2padro) amb NIF i matrícula o, també, amb idCAT Mòbil o un altre certificat digital.


Un tribut que retorna a la ciutadania en forma d’accions per preservar el medi ambient

Prat del Cadí{"name":"2022/09/01/09/13/81104b59-0c6e-4e8b-bc6c-c9702b530521.jpg","author":"Generalitat de Catalunya","type":"0","location":"0","weight":235575}

Segons el padró definitiu, estan subjectes a l’impost un total de 1.510.863 contribuents, entre persones físiques i jurídiques, i 1.999.947 vehicles. Es preveu una recaptació de 55.089.262 €, que es destinarà íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural, i retornarà a les persones a través de la inversió en accions per millorar el medi ambient; fomentar la mobilitat sostenible i la transició energètica amb la instal·lació de plaques solars o calderes de biomassa; prevenir incendis forestals i adaptar els boscos a l’emergència climàtica; conservar els parcs naturals; renovar la xarxa de radars del Servei Meteorològic de Catalunya per predir fenòmens extrems; i impulsar la recerca i la innovació empresarial per mitigar el canvi climàtic.

Vehicles elèctrics, adaptats, històrics i clàssics, exempts de tributar

Estan obligades a tributar per l’impost sobre les emissions de CO2 les persones (físiques i jurídiques) que durant l’any 2021 han tingut domicili fiscal a Catalunya i han estat titulars d’un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta). També hi estan obligades les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya però que, durant el 2021, hi han tingut un establiment, sucursal o oficina i han estat titulars d’algun vehicle domiciliat a Catalunya.

Per contra, estan exempts de tributar els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor) i els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els clàssics gaudeixen d’una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han de pagar l’impost els titulars de vehicles que, conjuntament, no superin els 6 euros de quota a ingressar.

Quatre canals d’atenció a la ciutadania

L’Agència Tributària de Catalunya posa a disposició dels contribuents els canals d’atenció següents:

  1. Seu electrònica de l'ATC: tota la informació sobre l’impost, assistent virtual, consulta del padró, pagament, domiciliació i altres tràmits relacionats.
  2. Telèfon 012. Consultes de caràcter general i pagament automatitzat.
  3. L’ATC us truca (93 551 51 51). Telèfon d’assistència en la tramitació.
  4. Oficines de l’ATC. Únicament amb cita prèvia.


Per saber-ne més, es pot visitar el web impostco2.gencat.cat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 94505