El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona incorpora a la seva col·lecció la talla de fusta policromada de la Mare de Déu amb el Nen
Cultura
Del. Catalunya Central
query_builder 2 setembre 2022 08:45
event_note Nota de premsa
El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona incorpora a la seva col·lecció la talla de fusta policromada de la Mare de Déu amb el Nen
Cultura
Del. Catalunya Central
1 Imatges
L’escultura, datada entre els segles XII i XIII, va ser adquirida pel Departament de Cultura per formar part de la Col·lecció Nacional
La talla, que es presentarà demà, té moltes similituds amb la de la Mare de Déu del Claustre de Santa Maria de Solsona
{"name":"2022/09/02/08/43/719c7da4-523a-4db2-8c70-ec3051a3fe91.jpg","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":53293}
El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona presentara demà, dissabte 3 de setembre, el dipòsit de la talla de fusta policromada de la Mare de Déu amb el Nen, datada entre els segles XII-XIII, adquirida recentment pel Departament de Cultura per a la Col·lecció Nacional. L’acte, que s’emmarca dins els actes de la Festa Major de la ciutat, tindrà lloc a les 18 hores a la Sala del Campanar del Museu de Solsona.
Participaran en l’acte la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; el director del museu, Carles Freixes; el bisbe de Solsona, Francesc Conesa; la historiadora de l’art Immaculada Lorés, que parlarà sobre la importància artística de l’escultura, i l’historiador Ramon Planes, que ho farà sobre les vicissituds viscudes per aquesta imatge al llarg de la història.
La Mare de Déu amb el Nen ja va ser a Solsona l’any 2016 durant l’exposició “Sub Tuum Praesidium. La imatge de la Mare de Déu al Bisbat de Solsona”. Ara s’incorpora a l’exposició permanent, encara que aquests primers dies es podrà contemplar a l’espai del transsepte de la catedral que es troba dins el museu, a tocar d’on es troba la imatge original.
La Mare de Déu amb el Nen, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2014, és una escultura de fusta de molt bona qualitat i es troba en molt bon estat de conservació, amb abundants restes de policromia i una alçada de més d’un metre. Els estudis més antics dataven la imatge al segle XIII, però ara se situa entorn del 1200 o fins i tot a la segona meitat del segle XII. La manca de referents documentals, la descontextualització i les transformacions que han patit algunes d’aquestes obres dificulta la correcta datació de la imatgeria romànica i del primer gòtic.
La talla que es presenta ha estat considerada com a una obra realitzada arrel de prendre com a model la talla de la Mare de Déu del Claustre de Santa Maria de Solsona. Les dues imatges presenten molts detalls en comú. El pentinat de trenes, els plecs dels teixits, la corona, la postura del Nen i fins i tot les mides són molt similars. L’execució de la talla és molt bona i mostra detalls d’enorme interès. Per exemple, el rostre de la Mare de Déu, la part més delicada i de més qualitat, és una peça diferent de la resta del conjunt, tallada a part i que encaixa perfectament amb la resta del cap i el conjunt.
La peça, procedent de la col·lecció d’art de la Liliana Godia, va ser adquirida per la Generalitat de Catalunya el passat mes de juliol per un import de 100.000 euros. Aquesta obra que se suma a la Col·lecció Nacional que, cada any, s’incrementa a través de la política d’adquisicions que preveu la legislació vigent en matèria de patrimoni cultural i dels plans de foment sectorials de la Generalitat de Catalunya, que tenen la funció de patrimonialitzar diverses disciplines artístiques com Pla Integral de les Arts Visuals, Pla Nacional de Fotografia i Comissió del Còmic i la Il·lustració.