1. El Programa va rebre més de 10.000 consultes d’estudiants d’ESO i de Batxillerat relacionades amb la salut durant el curs escolar 2021-2022, marcat encara per alguna restricció de la pandèmia
  2. Coincidint el 4 de setembre amb el Dia Mundial de la Salut Sexual, el Departament de Salut emfatitza la importància de promoure estils de vida saludables entre els adolescents i joves


El Programa Salut i Escola, impulsat pels departaments de Salut i Educació, va rebre més de 10.000 consultes d’estudiants d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i de Batxillerat relacionades amb la salut durant el curs escolar 2021-2022, marcat encara per alguna restricció de la pandèmia de la COVID-19. Aquestes consultes es van canalitzar a través de l’espai Consulta Oberta, un servei que l’Atenció Primària, -en el seu vessant comunitari i mitjançant els infermers i infermeres de Salut i Escola-, ofereix dins dels centres educatius a través del Programa Salut i Escola de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

En aquest sentit, infermers i infermeres es desplacen als centres per tal que els nois i les noies puguin assessorar-se, -de forma personal i confidencial-, sobre temes relacionats amb la salut. Si bé el programa s’adreça fonamentalment als alumnes de tercer i quart d’ESO, també s’atenen les consultes que fan els alumnes des de primer d’ESO fins a segon de Batxillerat. Tot i així, els alumnes més grans, de segon cicle d'ESO i de Batxillerat (de 14 a 18 anys), són els que més consulten.

Les qüestions més freqüents fetes en aquest servei de Consulta Oberta durant el curs passat van ser les relacionades amb la sexualitat, el benestar emocional i la salut mental, i l’afectivitat. Especialment, els estudiants van preguntar sobre l’anticoncepció, l’ús del preservatiu, les infeccions de transmissió sexual (ITS), l’anticoncepció d'urgència, la sospita d’embaràs i qüestions relacionades amb l’afectivitat.

Les consultes fetes pels estudiants han permès detectar senyals d’alarma, fer escolta activa, i orientar i derivar, en cas necessari, cap a l’atenció dels possibles problemes de salut dins del sistema sanitari.

Paral·lelament, s’ha incrementat la coordinació entre els infermers i infermeres de Salut i Escola i els llevadors i llevadores dels ASSIRS per a l’atenció a la salut afectiva i sexual dels adolescents, ja sigui en l’abordatge de la salut sexual en la Consulta Oberta o bé en activitats grupals, ja siguin tallers, xerrades o jornades, que es fan als centres i que són complementàries amb les que els docents fan a l’aula dins del currículum escolar.

També, dins del Pla de Formació Continua del Programa Salut i Escola s’ha reforçat la formació dels professionals. Uns 500 infermers i infermeres van seguir cursos de formació bàsica i monogràfica durant el 2021, la majoria dels quals relacionats amb el benestar emocional i la salut mental positiva dels adolescents; la violència de gènere i les estratègies de prevenció, i la comunicació efectiva.

Així mateix, el Programa Salut i Escola promou entre els adolescents i joves el web Sexe Joves, que té com a objectiu promoure una sexualitat saludable i segura;prevenir embarassos no desitjats; infeccions de transmissió sexual i VIH, i abusos, assetjaments i agressions sexuals.


https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/Infancia-i-adolescencia/Adolescencia/salut-i-escola/


https://sexejoves.gencat.cat/ca/inici