Innovació, Universitats i Empresa

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa premia la trajectòria de 37 artesans catalans amb el Diploma de Mestre Artesà

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa premia la trajectòria de 37 artesans catalans amb el Diploma de Mestre Artesà

query_builder   21 juliol 2010 17:46

event_note Nota de premsa

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa premia la trajectòria de 37 artesans catalans amb el Diploma de Mestre Artesà

  • El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, presideix l’acte de lliurament dels Diplomes, que se celebra aquesta tarda al Palau de Pedralbes.
  • Amb aquests guardons, el Departament, a través d’Artesania Catalunya, vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge.

    El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa guardona 37 artesans catalans amb el Diploma de Mestre Artesà, en un acte que se celebra aquest vespre al Palau de Pedralbes i que presideix el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. L’acte comptarà també amb la presència de la directora d’Artesania Catalunya, Gemma Amat.

    Amb aquestes distincions, el Departament —mitjançant Artesania Catalunya— vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge. Com en cada edició els artesans guardonats han acreditat mèrits de caràcter extraordinari en l’exercici del seu ofici. S’ha valorat el mestratge fruit de la qualitat de la seva feina i la formació impartida, així com la seva trajectòria professional, que ha de ser superior als quinze anys d’experiència.

    En el procés de selecció dels premiats han participat associacions, gremis, consells comarcals, ajuntaments i Artesania Catalunya, amb una proposta de candidats. Aquestes propostes han estat valorades i estudiades per la Comissió d’Artesania de Catalunya, qui ha escollit el nombre definitiu de persones que han estat distingides amb el Diploma de Mestre Artesà.

    Per oficis artesans, en la present edició —la 18ena edició— dels Diplomes de Mestre Artesà s’han reconegut 37 artesans representants de 19 oficis diferents. Concretament, s’han atorgat diplomes en les següents especialitats artesanes: restaurador i conservador (1) tapissera, tapissos (1) miniaturista (1) joiers (3) cistellera (1) teixidora (1) picapedrer (1) manufacturer objectes d’alabastre(1) estampadora tèxtils (1 ) ceramistes (10) terrissaires (3) forjadors (2) manufacturera figures de sal (1) florista (1) escultors (2) maquetista (1) imatger (1) torner (4) serraller i ferrer (1).

    Els artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà:

    A la demarcació de Barcelona:

    Jordi Auleda i Garriga "Taller Jorca" (Sant Celoni, Vallès Oriental )
    amb 74 anys, en porta 32 dedicant-se a l’ofici de ceramista i està especialitzat en regals institucionals. És membre de l’Associació Ceramistes de Catalunya. Ha exposat en diferents ocasions al Centre d’Artesania i ha participat en exposicions individuals i col·lectives. A Sant Celoni, juntament amb la participació de la ciutadania, ha realitzat totes les plaques del poble, les primeres fetes en català, desenvolupant una temàtica que recull més de 600 espècies de la flora del Montseny. Així mateix és el creador del taller/escola de Ceràmica "Jorca".

    Montserrat Bolet i Soler (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès)
    amb 54 anys, des dels 24 és florista. És especialista en elements florals de núvia, aparadorisme i muntatges efímers i els seus treball han estat publicats en revistes especialitzades. Destaca per la interdisciplinarietat de tècniques utilitzades i per l’aproximació al land art i a l’art plàstic conceptual. Ha participat en nombroses exposicions nacionals i internacionals, sobre tot a Grècia. Ha exercit també de professora a l’Escola d’Art Floral de Catalunya. Ara és la presidenta de la Fundació de l’escola i alhora secretària de la Junta directiva de l’Associació Escola d’Art Floral de Catalunya i secretària i vocal de la Junta directiva de l’AFAD. Així mateix és la creadora del negoci de producció i comercialització "Parquet".

    Hèctor Cesena i Albós (L’Hospitalet de Llobregat, Barcelonès)
    amb 81 anys, és escultor professional des de 55 anys. Cesena és especialista en l’escultura d’art funerari i la seva obra destaca pel caràcter figuratiu i realista. Així mateix compta amb una llarga carrera de mestratge en el taller, entre d’altres ha estat mestre de taller en talla de pedra de l’escola Massana.

    Antoni Cumella i Vendrell (Granollers, Vallès Oriental)
    amb 43 anys, pertany a una segona generació de ceramistes. Destaca per l’aplicació tecnològica al procés artesanal i per la integració de la ceràmica a l’arquitectura. Per exemple, realitza peces seriades i es dedica a la restauració d’edificis. Ha participat en projectes arquitectònics de nova concepció i compta amb treballs en equip amb reconeguts arquitectes, com ara Oscar Tusquets, Cristian Cirici, Jaume Bach, Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, Enric Ruiz Geli, Carles Ferrater, Jean Nouvel. La carrera de Cumella compta també amb la construcció d’icones arquitectòniques com el Palau de la Música, el Pavello d’Espanya a Aichí i a Zaragoza, el Parc Diagonal Mar i el Mercat de Santa Caterina. Al llarg de la seva trajectòria professional ha estat guardonat en diferents ocasions amb la Medalla FAD, els Premis Ascer i, al 2009, amb el Premio Nacional de Artesania del Ministeri.

    Claudi de José i Gomar (Montgat, Maresme)
    amb 54 anys, acumula 30 anys d’experiència com modelista i motllista). Està especialitzat en tècnica de modelatge pre premsat RAM, o sigui motllos de tub porós per on s’injecta aire comprimit. Destaca per l’aplicació d’un procés artesanal indispensable per a la solució de projectes de ceràmica de rehabilitació i noves construccions. Ha participat en importants rehabilitacions d’edificis de gran valor patrimonial, com ara l’Hospital de Sant Pau, el Parc Güell, el Palau de la Música i la Sagrada Família, i ha treballat en equip amb artesans reconeguts com Aguadé, Toni Cumella i Manel Diestre. També es dedica a treballs de sanitari tècnic i a treballs escultòrics. Al llarg de la seva carrera ha desenvolupat una interessant tasca pedagògica a Barcelona, La Bisbal, Mallorca, Saragossa, Valladolid i Santander. Així mateix ha format 26 operaris i ha portat a terme contractes de formació amb més d’una escola. Va rebre el 1er Premi Expohogar 90.

    Manel Diestre i Marin "Taller Sot" (Barcelona, Barcelonès)
    amb 64 anys, fa 20 que es dedica a l’ofici de ceramista. La seva carrera es caracteritza per la diversitat de mercats i especialitats com producte record, regals institucionals i restauració del patrimoni modernista català. Pel que fa a la restauració del patrimoni ceràmic arquitectònic ha treballat a la rehabilitació d’edificis com Casa Ramona-Caixa Forum, el Palau de la Generalitat, el Palau Güell, el Parc Güell, la Llotja del Mar, Casa Batlló, Casa Ametller, l’Hospital de Sant Pau i el Monestir de Pedralbes. A més de ser membre de l’equip de treball del Taller Sot, és President de la Federació d’associacions artesanes de Catalunya i alhora membre de la junta de l’Associació de Ceramistes de Catalunya, membre de la Comissió d’Artesania Catalunya i membre del Consejo Científico de Iberiona.

    Jesús González i González (Barcelona, Barcelonès)
    amb 56 anys, en porta 30 dedicant-se a l’ofici de serraller i ferrer. És especialista en claus i panys i ha creat un taller propi on ha desenvolupat un nou sistema de pany motoritzat artesanal. En aquest mateix taller duu a terme una interessant tasca formativa. Al llarg de la seva carrera ha format més de 300 aprenents i està apostant pel relleu generacional i la transmissió dels seus coneixements a nivell familiar. Forma part d’associacions provincials, nacionals i europees i és membre de la junta del Gremi de Serrallers de Catalunya.

    Kima Guitart i Comaposada (Barcelona, Barcelonès)
    amb 63 anys, és estampadora professional des de 37 anys. El seu treball es situa entre el disseny, l’art i l’artesania. Destaca per l’experimentació de tècniques sobre seda i l’ús d’un llenguatge gestual, caligràfic i oriental. A més Guitart ha desenvolupat un interessant i força personal llenguatge plàstic. Treballa amb diferents suports, com ara objectes, indumentària i interiorisme, i en diferents sectors, com regals institucionals, turisme, moda i llar. Així mateix ha creat col·leccions de vestits per a esdeveniments festius i culturals de gran rellevància. Ha participat en desfilades a Barcelona, Madrid, Lleida, Tokio, San Francisco i Cambridge i a nombroses exposicions arreu del món, entre altres a Catalunya, Espanya, Itàlia, Alemanya, Anglaterra, Polònia, EEUU i Japó.

    Eduard Juanola i Calatayud (Mataró, Maresme)
    amb 40 anys, acumula 12 anys d’experiència com a torner. Els seus treballs estan inspirats en la idea de portar la fusta i la torneria a la seva essència formal i destaquen pel minimalisme, l’absència d’ornament i l’ús de formes bàsiques. Juanola ha treballat per luthiers, restauradors, joiers, fusters, modelistes i especialistes en arts escèniques. La seva creativitat ha estat premiada al Concurs europeu de Torneria. Així mateix es dedica a la difusió de l’ofici a nivell internacional amb demostracions públiques.

    M. Dolors Just i Duréndez (Barcelona, Barcelonès)
    amb 53 anys, fa 20 que es dedica a l’ofici de teixidora. Al llarg de la seva carrera ha treballat conjuntament amb dissenyadores de moda i ha estat també artesana en tallers de ceràmica. Compta amb una formació en nombrosos cursos d ‘especialitat tèxtil i amb la participació en fires tan professionals com al carrer. Destaca per la producció de peça única de més de 3.000 xals, bufandes i mocadors. És una promotora activa del sector de l’artesania tèxtil i és membre de diferents associacions artesanes: Gremi tèxtil, Associació d’oficis tradicionals de Catalunya, Artesans de Gràcia, Associació per a la formació d’artesans del moble.

    Carme Llavina i Biendicho "Taller Jorca" (Sant Celoni, Vallès Oriental)
    amb 59 anys, des dels 27 és ceramista, especialista en regals institucionals. És membre de l’Associació Ceramistes de Catalunya. Ha exposat en diferents ocasions al Centre d’Artesania i ha participat en més exposicions individuals i col·lectives. A Sant Celoni, juntament amb la participació de la ciutadania, ha realitzat totes les plaques del poble, les primeres fetes en català, desenvolupant una temàtica que recull més de 600 espècies de la flora del Montseny. Així mateix és la creadora d’un taller/escola de Ceràmica "Jorca".

    M. Antònia Manils i Bellavista (Parets del Vallès, Vallès Oriental)
    amb 47 anys, és cistellera professional des de fa 19. Té una plantació pròpia de vímets i destaca per l’ús de la cistelleria com a mètode terapèutic i de integració social, de fet és professora en escoles de cecs i sords i en el Centre penitenciari de Quatre Camins. Es dedica a la difusió de la tècnica i de l’ofici gràcies a demostracions públiques i petites publicacions.

    Francesc Martínez i Marin (Dosrius, Maresme)
    amb 54 anys, és forjador professional des dels 18. La seva especialitat és restaurar peces antigues. Destaca per l’excel·lent domini de l’ofici i per les nombroses activitats de difusió a través de demostracions públiques.

    Samuel Martínez i Saavedra (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès)
    amb 44 anys, en porta 16 dedicant-se a l’ofici de joier. La seva trajectòria està caracteritzada per la varietat de registres en materials, llenguatges i formes, per l’aplicació del dibuix al volum i per la recerca de materials no innovadors no propis, com ara ciment, pintura i pal·ladi. Destaca per l’excel·lent execució de l’ofici i per ser un perfeccionista a l’hora de aplicar les tècniques i els acabats. Martínez és el creador de la marca, taller i botiga "Opera Joies" de Vilafranca del Penedès on dissenya, fabrica i comercialitza les seves joies. Ha rebut premis internacionals de joieria i escultura i ha participat en nombroses exposicions s Catalunya, Espanya i Europa i en les activitats d’Artesania Catalunya. Així mateix, ha estat membre de la Junta d’Orfebres FAD i ha participat en jurats de prestigi, com ara Enjoiat i Artfad. Actualment és membre del jurat del concurs d’insígnies de Mestre Artesà.

    Susan Mussi i Edgar (Barcelona, Barcelonès)
    amb 70 anys, acumula 20 d’experiència com a ceramista. És especialista en la tècnica Majòlica (sobrecoberta) i en la pintura policromada a mà a l’estil tradicional sobre rajola. Ha col·laborat amb publicacions específiques i amb arquitectes i interioristes creant ceràmiques per botigues, hotels, restaurants i edificis públics, així com restauracions patrimonials. Destaca per la pintura de murals i plafons de tots formats i per la creació d’un glosari en anglès traduït al català i al castellà. És la creadora del taller-botiga BENSU i ha estat considerada la millor rajolera de Catalunya per l’ACC:

    Marisa Perales i Franco (Barcelona, Barcelonès)
    amb 50 anys, fa gairebé 20 que es dedica a l’ofici de joiera. Està especialitzada en la manipulació de la pasta de plata fina comercialitzada amb les sigles PMC (Precious Metal Clay) i en la tècnica del "degoteig", que permet dipositar la cera gota a gota fins a construir la peça. Així mateix ha col·laborat amb diferents publicacions de sector.

    M. Pilar Roch i Peña (Premià de Dalt, Maresme )
    amb 67 anys, des de 17 és tapissera professional. És especialista en macramés i ha realitzat interessants treballs en barreteria i complements personals. Destaca per la capacitat d’adaptar la tècnica del macramé a nous llenguatges i per l’experimentació en la barreja de tècniques. Al llarg de la seva trajectòria ha acumulat nombrosos mèrits internacionals i la participació en diferents exposicions. Així mateix ha col·laborat amb diferents publicacions específiques. És membre de la Junta del Gremi Tèxtil Artesà.

    Jordi Salvador i Ribera "Taller Sot" (Barcelona, Barcelonès)
    amb 52 anys, en porta 26 dedicant-se a l’ofici de ceramista. La seva carrera es caracteritza per la diversitat de mercats i especialitats com producte record, regals institucionals i restauració del patrimoni modernista català. Pel que fa a la restauració del patrimoni ceràmic arquitectònic ha treballat en la rehabilitació d’edificis com Casa Ramona-Caixa Forum, el Palau de la Generalitat, el Palau Güell, el Parc Güell, la Llotja del Mar, Casa Batlló, Casa Ametller, l’Hospital de Sant Pau i el Monestir de Pedralbes. És membre de l’equip de treball del Taller Sot.

    Francesc Such i Gomar (Montgat, Maresme)
    amb 46 anys, acumula ja 20 anys de carrera com a miniaturistaÉs especialista en creació de personatges o en la personalització de les seves figures. Destaca per l’aplicació de la figuració en miniatura en diferents tècniques i per la interdisciplinarietat de tècniques en volum: ceràmica, plastilina, paper matxé, pasta de fusta, joieria. És el creador de la marca de joieria i escultura SUCAR i es dedica activament a la difusió de l’ofici, sobre tot fent demostracions en fires al carrer.

    Jordi Sugranyes i Tarragó (Vallgorguina, Vallès Oriental )
    amb 65 anys, des dels 15 que es dedica a l’ofici de joier. Al llarg de la seva carrera ha experimentat amb més d’una tècnica i amb diferents materials i ha desenvolupat un treball conceptual molt interessant. Sugranyes destaca per la constant recerca de llenguatges per aplicar a la joieria i per la seva visió de la joia com escultura portable. El seu treball, en format de poemes objecte, està inspirat en la crítica social a partir de l’univers de l’home.

    Joaquím Toribio i Lucas "Taller Sot" (Barcelona, Barcelonès)
    amb 52 anys, és ceramista des dels 26. La seva carrera es caracteritza per la diversitat de mercats i especialitats com producte record, regals institucionals i restauració del patrimoni modernista català. Pel que fa a la restauració del patrimoni ceràmic arquitectònic ha treballat a la rehabilitació d’edificis com Casa Ramona-Caixa Forum, el Palau de la Generalitat, el Palau Güell, el Parc Güell, la Llotja del Mar, Casa Batlló, Casa Ametller, l’Hospital de Sant Pau i el Monestir de Pedralbes. És membre de l’equip de treball de Taller Sot.

    Robert-Adriaan van Waart (Barcelona, Barcelonès)
    té 62 anys i en porta 30 dedicant-se a l’ofici de restaurador. És especialista en mobles d’estil anglès i tapisseria i destaca per la interdisciplinarietat d’oficis aplicats a la restauració. Treballa amb clients de reconegut prestigi i és el creador d’una línia pròpia de peces d’escriptori en pell tenyida i decoració. És soci fundador i membre de la junta de l’Associació d’Artesans de Gràcia i es dedica a la difusió de l’ofici a través de nombroses demostracions al carrer.

    A la Catalunya Central:

    Miquel Amblàs i Carbonell (Vic, Osona)
    amb 70 anys, des dels 25 és forjador. Els seus treballs neixen a partir d’una amplia recerca històrica i tècnica i ha realitzat més de 25 peces de forja aplicada i 18 escultures en forja. Destaca per la seva tascar pedagògica: ha format més de 300 alumnes dels quals més d’una vintena són forjadors professionals de prestigi. És director i cap d’àrea de l’Escola d’Art de Vic i ha participat en la definició dels currículums oficials dels cicles formatius de forja. Alhora és assessor de l’àrea museogràfica artística del Museu del Coure de La Farga Calambra. Així mateix és activament implicat en la promoció de l’artesania al territori i en la promoció de l’ofici.

    Ramona Arnau i Grané ( Cardona, Bages )
    amb 89 anys, prové d’una família d’artesans de la sal i compta amb 70 anys d’experiència professional en aquest ofici artesà. Ha dedicat tota la seva vida a "l’expressió artística de la sal" i està implicada en promoure l’artesania de sal: ha estat la creadora del primer Museu de la Sal de Catalunya a Cardona, que va obrir al 1927, i encara persevera en mantenir-lo. Ha estat guardonada amb el Saler d’or de l’Ajuntament de Cardona.

    Maria Gelabert i Tañà (Sant Fruitós de Bages, Bages)
    amb 56 anys, en porta 20 dedicant-se a l’ofici de ceramista. Gelabert destaca per la continua experimentació tècnica i conceptual i per l’alt nivell de creativitat de les seves obres que es situen entre l’art i l’artesania. Cada any presenta una nova col·lecció i es dedica també a projectes en via pública per encàrrec. Al llarg de la seva carrera suma la participació a 28 exposicions entre individual i col·lectives i a diferents fires internacionals a Bèlgica, Holanda, Àustria i França. Ha estat professora de l’Escola de Ceràmica de La Bisbal d’Empordà i és una activa divulgadora de l’ofici de ceramista en el seu municipi.

    Josep Madrenas i Palou (Folgueroles, Osona )
    amb 57 anys, és ceramista des de quan en tenia 22. La seva especialització és en ceràmica popular catalana però elaborada amb noves tècniques experimentals, com ara l’ús de cendres vegetals per elaborar vidriats i nous esmalts ceràmics. Madrenas compta amb la participació en una trentena d’exposicions arreu d’Espanya i Catalunya i amb produccions públiques de murals i peces de gran format. Destaca per la seva implicació al territori per a la promoció de l’artesania contemporània d’autor i és membre de l’associació d’artesans d’Osona, INTROART, i membre de l’equip directiu de l’Escola d’Art de Vic.

    A la demarcació de Tarragona:

    Josep Huguet i Bonet (Valls, Alt Camp)
    amb 65 anys, acumula 40 anys d’experiència com a manufacturer d’objectes d’alabastre. Està especialitzat en regals institucionals amb models exclusius que realitza al seu taller-fàbrica que també serveix de lloc d’exposició i venda. Els seus objectes s’exporten fins i tot a diferents països meuropeus. És fundador de l’Associació d’Artesans de l’Alt Camp.

    Joan Serafini i Masdeu (Valls, Alt Camp)
    amb 79 anys, és escultor i compta amb una experiència de 60 anys. Adepte a l’estil figuratiu, també aprofundeix en l’escultura cinegenètica i destaca per la utilització de diversos materials per a les seves escultures, com ara fusta, bronze o terracuita. Serafini ha realitzat nombroses escultures i relleus en arquitectures públiques i ha participat en més de 60 exposicions col·lectives arreu de Catalunya, Espanya i Europa. Fa anys és el promotor de l’art a Valls, a través de "Un Nus", la iniciativa més important impulsada per artistes de Valls en els anys de la transició. "Un Nus" és un col·lectiu d’artistes contemporanis que compta amb la presència de Sanromà, Solé, Cunillera i Queralt entre d’altres, i té dos línies mestres: per una banda, la fidelitat a la terra i a uns ideals, i per l’altre, l’autenticitat en l’amistat i el mètode.

    A la demarcació de Girona:

    Ramon Duran i Font (Olot, La Garrotxa)
    amb 71 anys, en porta 30 dedicant-se a l’ofici d’imatger i està especialitzat en la tècnica del daurat i en la policromia. Destaca per la utilització del mixtió, la cola actual. Combina la pintura paisatgística amb l’artesania d’imatgeria religiosa i el seu treball està també vinculat al món pessebrístic. Ha col·laborat amb diferents museus, entre altres el Museu Dalí, el de l’Embotit de Castellfollit de la Roca i el Fons Artístic de Porreres de Palma de Mallorca. Així mateix ha participat en publicacions del sector.

    Ramon Fort i Aragonès (Llers, Alt Empordà)
    amb 56 anys fa 30 que es dedica a l’ofici de ceramista. El seu treball destaca per la investigació i la recerca de nous materials i d’un nou llenguatge poètic de la ceràmica. Ha participat en més de 70 exposicions arreu del món, entre altres a Catalunya, Espanya, França, Holanda i Alemanya. Gaudeix de reconeixement a nivell internacional i ha estat premiat en diversos concursos de ceràmica a nivell català i estatal. Compta amb una reconeguda carrera pedagògica: ha estat professor de l’Escola de Ceràmica de La Bisbal i director de seminaris a diferents localitat espanyoles. Així mateix ha format el seu propi taller instruint a ceramistes que avui tenen reconeixement en el sector. És membre actiu de l’ACC i ha col·laborat amb diferents publicacions especialitzades.

    Francesc Gol i Busquets (Sant Hilari Sacalm, la Selva)
    amb 69 anys, des de quan en tenia 14 es dedica a l’ofici de torner. Ha estat l’impulsor de la torneria i de la fusta cremada de Sant Hilari Sacalm i l’activador del desenvolupament de la vida econòmica del municipi de Sant Hilari Sacalm. Al llarg de la seva carrera es va dedicar a la difusió de l’artesania en fusta a fires al carrer i al territori i a la formació d’artesans de la fusta que posteriorment van crear empresa. Ha participat en el projecte d’Oficis Singular d’Artesania Catalunya.

    Francesc Ripoll i Parés (Sant Hilari Sacalm, la Selva)
    amb 80 anys, en porta 66 dedicant-se a l’ofici de torner. Ha estat l’impulsor de la torneria i de la fusta cremada de Sant Hilari Sacalm i el creador de l’empresa de torneria local més important, especialitzada en làmpades de fusta que exporta a diversos països Al llarg de la seva carrera es va dedicar també a la formació d’artesans de la fusta que posteriorment van crear empresa. Ha participat en el projecte d’Oficis Singular d’Artesania Catalunya.
     
    A la demarcació de les Terres de l’Ebre:

    Joan Avante i Griñó (Benissanet, Ribera d’Ebre)
    amb 70 anys, compta amb 45 anys de desenvolupament professional com a terrissaire. La seva especialitat són els estris de cuina i les peces de decoració i jardí. Pertany a la 6a generació de canterers i fa part del darrer taller canterer de la població de Benisssanet.

    Jordi Avante i Papaseit (Benissanet, Ribera d’Ebre)
    amb només 42 anys porta ja 22 anys com a terrissaire professional. Ha participat en diferents exposicions nacionals i internacionals i està especialitzat en estris de cuina i peces de decoració i jardí. Destaca per la seva capacitat d’aplicar el disseny i l’obra artística a la terrissa tradicional. Ha dut a terme la restauració de més d’una obra pública patrimonial i a més es dedica a la difusió de l’ofici a través de la participació en fires locals i tallers demostratius. Forma part del darrer taller canterer de Benissanet.

    Josep Jornet i Batiste (Ascó, Ribera d’Ebre)
    amb 66 anys, és picapedrer professional des de 50 anys. Al llarg de la seva carrera destaca la nombrosa producció d’escuts. És especialista en restauració del patrimoni arquitectònic, sobre tot pel que fa a l’eclesiàstic.

    Ferran Segarra i Vives (Miravet, Ribera d’Ebre)
    amb 63 anys, en porta 32 dedicant-se a l’ofici de terrissaire. Està activament compromés amb la preservació de la terrissa tradicional de Miravet, com ara ribells, cànters gàrgoles, mesures i gerrers per a l’oli. És el creador d’un museu i d’una botiga i llibreria especialitzada. Està activament implicat en la difusió de l’ofici a través de l’exposició permanent (al museu) amb unes mil peces i organitza també visites guiades i tallers. Ha participat també en edicions especialitzades, entre d’altres els llibres "Barro y fuego, alfareria aragonesa en basto" i "Del fuego al fuego, alfareria vidriada aragonesa".

    Manuel Serra i Bayerri (La Sénia, Montsià)
    amb 55 anys, acumula 23 anys d’experiència com a torner professional. És especialista en tornejar fusta i en combinar materials diversos, com ara metacril·lat, alumini o vidre Swaroski, per a crear estris i elements per a la llar. Serra és el creador d’una empresa i marca pròpia i el desenvolupador d’enginy metàl·lics per al torn. Compta també amb experiència com a a tutori pedagògic en l’IES de la Sènia.

    Els diplomes i la insígnia 2010:

    Com cada any, l’acte de lliurament de Diplomes de Mestre Artesà compta amb la col·laboració directa de diversos artesans. D’una banda, el paper en què s’han imprès els Diplomes ha estat confeccionat per la mestra artesana Victòria Rabal. És un paper elaborat a mà al Molí Paperer de Capellades, especialment per a aquesta edició del Lliurament de Diplomes de Mestre Artesà. Es tracta de paper elaborat en fibra de cotó, encolat neutre i assecat a l’aire. L’impressió s’ha fet al taller de C. Casacuberta.

    La realització de l’escriptura ha anat a càrrec del cal·lígraf Keith Adams. Per al nom de l’artesà , les inicials en majúscula són més lleugeres que la resta per accentuar la semblança a filferro que sovint tenien les formes modernistes però amb corones de tres lloses vermelles, motius decoratius de l’època medieval. Pel que fa al nom de l’ofici : Itàlica cancelleresca formata, escriptura sense retocs caracteritzada per les minúscules a, m, n que es fan d’un sol traç cada una. El paper és molt dur i la itàlica explota la textura d’aquest paper.
    La cal·ligrafia ha estat realitzada amb gouache vermelló amb rovell d’ou per les lloses; i per les lletres tinta noguerina amb tocs de gouache siena natural amb rovell d’ou.

    A més dels diplomes, es lliura als Mestres Artesans una insígnia, que aquest any ha estat creada i produïda per l’alumne de joieria Jordi Aparicio i Manchado ( Escola d’Art del Treball de Barcelona), i duu el títol d’ "Energia" . És una peça de plata amb nucli de pal·ladi que irradia la seva energia. L’energia simbolitza la força creadora del Mestre Artesà. A aquest concurs hi va participar també l’Escola Llotja de Barcelona.

    La capsa on es presenta la insígnia ha estat feta al taller artesà Arapdis del barri de Gràcia de Barcelona.
     
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia