1. L’Institut Català de les Empreses Culturals obre la convocatòria per a la producció de sèries audiovisuals de ficció, que s'adreça exclusivament a sèries en versió original en català o aranès
  2. L’audiovisual és una prioritat del Departament de Cultura, que aposta per la ficció catalana per situar-la en el lloc que li correspon dotant-la amb més recursos
Gir de guió{"name":"2022/09/06/09/39/c8ffbd1c-169e-42ec-9235-7a7dfbd4d867.jpg","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":114251}

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) obre la convocatòria per a la producció de sèries audiovisuals de ficció en versió original catalana o occitana en la seva variant aranesa, que tindrà una dotació mínima de 6.000.000 euros incrementant d'aquesta manera la xifra respecte l'any 2021 on aquesta va ser de 2.800.000 euros.

La línia està destinada a subvencionar la producció de sèries audiovisuals de gran format i que tinguin garantida una finestra televisiva i una plataforma. Enguany els projectes han de ser en versió original catalana i tenir un pressupost mínim de producció demilions d’euros, dels quals l’ICEC en subvencionarà 1,5 milions. L’any passat aquesta ajuda era de 400.000 euros.

La sèrie audiovisual de ficció de gran format ha de tenir un mínim de 6 capítols i un màxim de 10, i una durada global mínima de 240 minuts i màxima de 600 minuts. Únicament en pot ser subvencionada la primera temporada i les persones sol·licitants només poden demanar subvenció per a un màxim de dues sèries audiovisuals per convocatòria.

El fort increment en la dotació de la línia respon al convenciment d'apostar per la ficció catalana i situar-la en el lloc que li correspon dotant-la amb els recursos suficients. Les sèries son el format de major consum en el mercat audiovisual i les empreses catalanes tenen el talent i la capacitat suficient per realitzar-ne d'alt nivell. D'aquesta manera es poden generar projectes ambiciosos amb possibilitats d’anar a televisions i diferents plataformes.

L’audiovisual és una prioritat per al Govern el Departament de Cultura treballa línies per potenciar-lo, com va explicar la consellera Natàlia Garriga a l’acte “Un gir de guió per a l’audiovisual català”, celebrat el juny d’enguany.

L’aposta per la ficció seriada s’inscriu en les línies d’actuació del Departament de Cultura per l’audiovisual català al qual s’hi destinaran un total de 37 milions d’euros. Per una banda augmenten les línies d’ajut passant del 17,5 milions d’euros el 2021 a 25,5 milions el 2022. D’altra banda, Catalunya ha rebut 7,5 milions d’euros del “fondillo”, negociat enels pressupostos de l’estat i que disposa d’un total de 10,5 milions d’euros. A aquesta quantitat, cal sumar-hi 2,9 milions en ajuts per a sales de cinema en el marc del fons europeu NextGenerationEU, i un milió d’euros més en ajuts per compensar les pèrdues de les sales de cinema pel seu tancament forçós amb motiu de la COVID-19.

En paral·lel des de l’ICEC s’organitzen trobades professionals entre les empreses audiovisuals i les plataformes com la que es va organitzar amb Netflix el passat mes de maig i en la qual hi van assistir més de 200 professionals del sector –entre productors, guionistes, representants de les entitats i associacions que els agrupen...– amb l’objectiu que aquests coneguessin de primera mà la forma de treballar de la plataforma, quina mena de produccions cerquen, com cal presentar-los els projectes i els diferents aspectes legals de treballar-hi.

Les sol·licituds poden presentar-se fins al 23 de setembre.

Podeu donar-vos d'alta als avisos de subvencions de l'ICEC aquí i consultar la previsió de calendari dels ajuts i finançament per aquest 2022.