- El nou instrument de planificació i coordinació té per objectiu aportar solucions als problemes de salut de la ciutadania
- El Pla disposarà d’una dotació pressupostària inicial de 52,5 milions d’euros
El Govern ha aprovat el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) 2022-2027, un instrument de planificació i coordinació que defineix les línies generals de la recerca i la innovació del Departament de Salut, seguint les prioritats establertes pel Pla de Salut de Catalunya, i amb la coordinació i col·laboració del Departament de Recerca i Universitats.
Una de les prioritats del Pla de salut de Catalunya 2021-2025 és reforçar la recerca i la innovació orientades a problemes prevalents de la població i a la sostenibilitat del sistema. D’aquesta manera, el Pla estableix que la recerca i la innovació són elements fonamentals per al progrés del sistema de salut, plantejats com a motors de transformació, que aporten solucions a la salut de les persones per mitjà de la integració i la generació de coneixement. L’objectiu del PERIS és desenvolupar un sistema integral de recerca i innovació d’excel·lència que contribueixi a promoure i protegir la salut i el benestar de les persones amb la prevenció i l’abordatge de la malaltia, i a preparar el sistema per als futurs reptes i necessitats.
El pressupost destinat pel Departament de Salut a la recerca i innovació durant aquest any 2022 és de 52,5 milions d’euros, prop d’un 60% més del disposat l’any 2016, que va ser de 33 milions d’euros, i amb la previsió d’anar incrementant el pressupost entre 2 i 3 milions d’euros cada any. El PERIS 2022-2027 es destinarà tant al finançament dels instituts i centres de recerca del sector públic com a aquells participats per la Generalitat. La convocatòria per a grups de recerca del PERIS 2022-2027 s’ha coordinat des del Departament de Recerca i Universitats, que està gestionant el Suport a Grups de Recerca (SGR) 2021-2024, ja en fase d’avaluació, i amb una aportació de 39,3 milions d’euros per al desenvolupament de projectes científics.
El Pla estratègic de recerca i innovació en salut ha comptat amb la participació de la comunitat acadèmica i científica, així com de la ciutadania representada pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.
Objectius estratègics de futur i projectes assolit
El PERIS 2022-2027 se centra en vuit objectius estratègics com a eix vertebrador, entre els quals destaquen l’impuls i la consolidació de la recerca clínica, l’excel·lència i reconeixement del sistema de salut de Catalunya a escala internacional; facilitar la recerca i la innovació tecnològica als investigadors per tal d’estimular la innovació, atraure i fidelitzar talent que permeti una recerca i innovació d’alta qualitat, i incentivar la participació dels pacients, la ciència oberta i les bones pràctiques científiques.
En el marc de l’anterior PERIS 2016-2020, es van fer convocatòries anuals d’ajuts a la recerca en salut per un valor acumulat de 10 milions d’euros i es van destinar 47,1 milions d’euros a 450 ajuts orientats a la incorporació i formació de personal investigador i assistencial en la recerca, principalment, en atenció primària i salut mental.
El Departament de Salut, a través de la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), va obrir durant la pandèmia de la COVID-19 una convocatòria per a projectes de recerca aplicada sobre el SARS-COV-2 i la malaltia COVID-19 per un import de 4 milions d’euros per a projectes a implementar durant l’any 2020. Es van avaluar 42 propostes i es van atorgar 19 projectes de recerca. També, en coordinació amb la Direcció General de Recerca de l’actual Departament de Recerca i Universitats, es va convocar la línia d’ajuts Pandèmies 2020, amb què es van finançar projectes concrets de recerca en tots els àmbits del saber per valor de 7,5 milions d’euros.