Direcció General de Comunicació

Laboratori

El Govern aprova el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2022-2027

query_builder   6 setembre 2022 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2022-2027

  1. El nou instrument de planificació i coordinació té per objectiu aportar solucions als problemes de salut de la ciutadania
  2. El Pla disposarà d’una dotació pressupostària inicial de 52,5 milions d’euros

El Govern ha aprovat el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) 2022-2027, un instrument de planificació i coordinació que defineix les línies generals de la recerca i la innovació del Departament de Salut, seguint les prioritats establertes pel Pla de Salut de Catalunya, i amb la coordinació i col·laboració del Departament de Recerca i Universitats.

Una de les prioritats del Pla de salut de Catalunya 2021-2025 és reforçar la recerca i la innovació orientades a problemes prevalents de la població i a la sostenibilitat del sistema. D’aquesta manera, el Pla estableix que la recerca i la innovació són elements fonamentals per al progrés del sistema de salut, plantejats com a motors de transformació, que aporten solucions a la salut de les persones per mitjà de la integració i la generació de coneixement. L’objectiu del PERIS és desenvolupar un sistema integral de recerca i innovació d’excel·lència que contribueixi a promoure i protegir la salut i el benestar de les persones amb la prevenció i l’abordatge de la malaltia, i a preparar el sistema per als futurs reptes i necessitats.

El pressupost destinat pel Departament de Salut a la recerca i innovació durant aquest any 2022 és de 52,5 milions d’euros, prop d’un 60% més del disposat l’any 2016, que va ser de 33 milions d’euros, i amb la previsió d’anar incrementant el pressupost entre 2 i 3 milions d’euros cada any. El PERIS 2022-2027 es destinarà tant al finançament dels instituts i centres de recerca del sector públic com a aquells participats per la Generalitat. La convocatòria per a grups de recerca del PERIS 2022-2027 s’ha coordinat des del Departament de Recerca i Universitats, que està gestionant el Suport a Grups de Recerca (SGR) 2021-2024, ja en fase d’avaluació, i amb una aportació de 39,3 milions d’euros per al desenvolupament de projectes científics.

El Pla estratègic de recerca i innovació en salut ha comptat amb la participació de la comunitat acadèmica i científica, així com de la ciutadania representada pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.

Objectius estratègics de futur i projectes assolit

El PERIS 2022-2027 se centra en vuit objectius estratègics com a eix vertebrador, entre els quals destaquen l’impuls i la consolidació de la recerca clínica, l’excel·lència i reconeixement del sistema de salut de Catalunya a escala internacional; facilitar la recerca i la innovació tecnològica als investigadors per tal d’estimular la innovació, atraure i fidelitzar talent que permeti una recerca i innovació d’alta qualitat, i incentivar la participació dels pacients, la ciència oberta i les bones pràctiques científiques.

En el marc de l’anterior PERIS 2016-2020, es van fer convocatòries anuals d’ajuts a la recerca en salut per un valor acumulat de 10 milions d’euros i es van destinar 47,1 milions d’euros a 450 ajuts orientats a la incorporació i formació de personal investigador i assistencial en la recerca, principalment, en atenció primària i salut mental.

El Departament de Salut, a través de la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), va obrir durant la pandèmia de la COVID-19 una convocatòria per a projectes de recerca aplicada sobre el SARS-COV-2 i la malaltia COVID-19 per un import de 4 milions d’euros per a projectes a implementar durant l’any 2020. Es van avaluar 42 propostes i es van atorgar 19 projectes de recerca. També, en coordinació amb la Direcció General de Recerca de l’actual Departament de Recerca i Universitats, es va convocar la línia d’ajuts Pandèmies 2020, amb què es van finançar projectes concrets de recerca en tots els àmbits del saber per valor de 7,5 milions d’euros.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia